Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Het dilemma dat neusriemen heet!

Neusriemen komen in verschillende soorten met ieder een andere inwerking voor. Niet iedere neusriem is geschikt voor ieder paard, maar welke neusriem is dan het meest geschikt voor jouw paard? Een lage neusriem, Mexicaanse, Engelse of gecombineerde neusriem… Door de bomen kun je soms het bos niet meer zien en is het lastig om de juiste keuze te maken. Heb jij er moeite mee of ben jij benieuwd wat de werking is van de verschillende neusriemen? No worries: lees dan hieronder de blog. Uiteraard hebben we weer gave hoofdstellen toegevoegd met de verschillende neusriemen. Echte musthaves!

Dames en heren we beginnen met een gouden regelen die altijd gehanteerd moet worden: zorg ten alle tijden dat er gemakkelijk twee vingers tussen riem en neus passen! Een neusriem mag nooit te strak worden aangetrokken. 

Niet vergeten hè! Een neusriem die te strak aangetrokken wordt kan nare gevolgen hebben voor jouw paard. Met alle neusriemen die hier beschreven worden mag je gewoon starten op wedstrijden en wil je liever eerst een losse neusriem uitproberen? Check dan de losse neusriemen onderaan de blog! 

Waarvoor dient een neusriem precies? Elke neusriem heeft een andere inwerking. Sommige zijn bedoelt dat door de druk het paard het hoofd naar beneden brengt, andere zorgen voor een stabiele ligging van het bit in de mond van het paard, sommige neusriemen zijn voor de sier en andere zijn specifiek gemaakt om de mond van het paard dicht te houden waardoor je geen controle verliest. 

Lage of Hannoveraanse neusriem
De lage neusriem is één van de meest bekende neusriemen. Hij loopt over het bit en ligt laag op de neus. De lage neusriem beschermt het paard enigszins tegen een onrustige hand van de ruiter. Dit komt doordat de neusriem over het bit loopt en hierdoor het bit op zijn plaats houdt in de mond van je paard. De bitringen moeten vrij blijven liggen en hierdoor is deze ook alléén te gebruiken bij een trensbitje. De neusriem hoort altijd op het benige deel (waar bot zit) van de neus te liggen en let er op dat hij niet te laag zit, want dit kan de ademhaling van je paard belemmeren en het onderste deel van de neus is erg gevoelig. 

Hoofdstel Epplejeck Frodo is een luxe hoofdstel met een lage neusriem van lakleer met zilverkleurig beslag voor 84,95. Of wat denk je van hoofdstel QHP Ziva. Een hoofdstel met een brede lage neusriem. Voorzien van zachte padding en een licht teruggesneden kopstuk voor 99,95. 
 
Gecombineerde neusriem
De gecombineerde neusriem zie je vaak voorbij komen. Dit is van origine een Engelse neusriem met een sperriempje dat onder het bit doorloopt. Deze neusriem staat niet direct in contact met het bit en heeft een stabiele ligging door de sperriem. Zowel bij de neus- en sperriem heb je twee vingers ruimte nodig. Het gebeurt vaak dat deze neusriem te strak wordt vastgezet waardoor je jouw paard mondvrijheid en mogelijk lucht ontneemt. Ondanks dat deze neusriem een aansnoerriem heeft is het niet de bedoeling om deze letterlijk aan te snoeren. Door de gecombineerde neusriem met sperriemp is de kans het kleinst dat jouw paard zijn mond opent en de tong over het bit gooit. Belangrijk is dan ook dat elke neusriem op de juiste manier bevestigd wordt en genoeg ruimte biedt. De bovenste neusriem moet ongeveer 2 vingers onder het jukbeen liggen. Het jukbeen is het gedeelte waar de kaak wat boller wordt. 

Hoofdstel Epplejeck Kensington is een hip hoofdstel uit ons assortiment met een gecombineerde neusriem. Met een luxe, licht hangende frontriem met stasssteentjes voor 69,95. We love it! Of wat dacht je van Hoofdstel BR Kingston. Een super chique en zacht onderlegd hoofdstel van lakleer voor 162,95. 
 
Hoge of Engelse neusriem
Deze neusriem zie je tegenwoordig vooral bij stang en trens hoofdstellen. Het paard heeft de meeste bewegingsvrijheid in de mond vanwege de hoge ligging. De neusriem loopt onder het bakstuk door en moet 2 vingers onder het jukbeen bevestigd worden voor een goede ligging.
Een hoge en Engelse neusriem heeft Epplejeck in het assortiment in combinatie met een stang en trens hoofdstel, zoals stang en trens Epplejeck Dublin. Een luxe rondgenaaid stang en trens hoofdstel van lakleer met luxe frontriem met strass steentjes voor 99,95. Of stang en trens Anky; een superchique en zacht onderlegd rondgenaaid stang en trens hoofdstel van lakleer voor 249,95. Ook kun je bij ons een losse Engelse neusriem krijgen: neusriem Epplejeck Bonfire Engels. Een extra brede en zacht onderlegde aansnoerneusriem voor 22,95


Mexicaanse neusriem 
Zeker in de springsport zie je de Mexicaanse neusriem vaak voorbij komen. Je kunt deze neusriem beschouwen als een gecombineerde gekruisde neusriem. Doordat de neusriem uit één stuk leer is gemaakt ligt deze erg stabiel en gaat hij niet schuiven. Als hij op de juiste manier is bevestigd ervaart het paard alleen druk op het neusbeen en onder de kaken wanneer hij zijn mond opent. De neusriem is daarom geschikt om te gebruiken bij paarden die hun mond openen waardoor er minder controle is en bij paarden die gevoelig zijn op de neus. Daarnaast is het een voordeel van een mexicaanse neusriem dat het meer ruimte voor de luchtwegen vrij laat. Dit kan extra voordelig zijn bij sporten als eventing en springen.

Hoofdstel Epplejeck Santana
is een hoofdstel uit ons eigen assortiment met een chique frontriem met strasssteentjes. De neusriem is met bont onderlegd. Verkrijgbaar in zwart en bruin voor 59,95.
 


Overige neusriemen
Naast de neusriemen hierboven heb je ook nog de dubbele neusriem en de Rambo Micklem bridles. De dubbele neusriem combineert een hoge en een lage neusriem. Hierdoor creëer je een gelijkmatige drukverdeling en meer comfort voor je paard. Het zorgt dus voor een stabiele ligging van het bit in de mond van je paard in combinatie met een hoge ligging van de Engelse neusriem. Hoofdstel Harry's Horse Dubbele Neusriem is bij Epplejeck verkrijgbaar voor 69,95.



Het Rambo Micklem bridle is een verhaal apart; het ontziet de gevoelige zenuwen en voorkomt knellingen en drukkingen op gevoelige plekken van het paardenhoofd. Binnenkort verschijnt hier meer over, zodat alle bijzonderheden van dit hoofdstel aan het licht komen. 

Het is lastig om vanaf papier te bepalen welke neusriem het meest geschikt is voor jouw paard. Het kan natuurlijk zijn dat jouw paard heel anders reageert op de werking die het zou moeten doen. Uiteindelijk blijft het een kwestie van proberen welke voor jullie het fijnste werkt. Gelukkig kun je ook losse neusriemen kopen bij Epplejeck, zodat je eenvoudig kunt testen welke neusriem perfect is voor jouw paard!

Gecombineerde neusriem
:
Lage neusriem:
Mexicaanse neusriem

Klik hier voor alle neusriemen! 

Met welke neusriem rijd jij? Laat het ons weten!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.