Terug naar overzicht

Gastblog Puur: Weerstand

donderdag, 19 december 2019

Vanuit NML health waarschuwen wij vaak: kijk uit voor de weerstanddaling in het najaar. Vreemd genoeg ben ik dan toch verbaasd als ik meerdere telefoontjes krijg van klanten over zieke paarden, snotneuzen of paarden die niet goed in de vacht zitten. Het is weer de tijd van het jaar. En ook bij mijn eigen paarden zie ik dat met name de oudere dieren minder fit zijn. Dat varieert van een beetje stijf lopen tot een koortspiek door een onverklaarbaar virus. Gelukkig blijft het daarbij. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?


In het najaar zijn er veel veranderingen voor je paard. Ongeacht of ze nu binnen of buiten staan, in de stal of paddock: de dagen worden korter en de temperatuur daalt. Hier reageert jouw paard op door een wintervacht aan te maken. 

Daarnaast verandert er iets aan de voeding: voor het ene paard is dat een overgang van gras naar hooi, voor het andere van ‘oud’ hooi/kuil naar een nieuwe partij. 

Door de koudere temperatuur komen paarden vaak minder buiten of gaan ze van de wei naar de paddock, waardoor ze minder bewegen. Dit heeft grote invloed op het bewegingsapparaat en de spijsvertering. Dat laatste was zich toch al aan het aanpassen aan het nieuwe ruwvoer. 

Bij dit alles komt nog veel meer: van buiten naar binnen gaan is al een verandering. Soms geeft dat nog meer veranderingen: in de wei staan paarden ook niet altijd naast de paarden die op stal ‘buren’ zijn. Dit alles geeft een zekere mate van stress, het zijn voor jouw paard best ingrijpende elementen.

Wat kun je doen?

Probeer de overgangen geleidelijk te laten gaan. Als je ruwvoer gaat veranderen dan is het belangrijk dat je jouw paard hier langzaam aan laat wennen. Probeer jouw paard dat dag en nacht buiten stond, ook in de nieuwe situatie overdag buiten te laten. Al is dat maar een paar uur. Probeer stress te vermijden, voor zover je daar invloed op hebt. Andere paarden in de buurt, een nieuwe training, een nieuwe stal/verhuizing of andere verzorgers, dit zijn allemaal factoren die een grote impact hebben.

Wat kun je nog meer doen…

Is jouw paard wat ouder? Of juist heel erg actief in training? Is jouw paard gevoelig op de luchtwegen? Weet dat de weerstand altijd minder is in deze tijd! Ondersteun jouw paard met bijvoorbeeld Echinacea. PUUR Echina maakt het immuunsysteem weerbaarder bij alle veranderingen in het najaar of als er veel paarden bij elkaar staan. Daarnaast kun je jouw paard een extra boost geven door tijdens de seizoenswisselingen wat extra vitaminen en mineralen aan het rantsoen toe te voegen. Hiervoor kun je Puur Vita-min gebruiken.


Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!