Terug naar overzicht

Gastblog TRUST: Bustrens of watertrens?

donderdag, 30 juli 2020

De bustrens en watertrens zijn populaire kaakstukken onder ruiters. Maar wat is het verschil tussen een watertrens en een bustrens? We leggen dit verder uit in deze blog.


De Watertrens

De afbeelding laat een watertrens zien. Deze heeft losse ringen die gemakkelijk door het mondstuk glijden. De losse ringen laten het bit vrij bewegen in de mond, waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Doordat de ringen van dit bit los zijn en bewegen, wordt de impact van de handen van de ruiter verspreid waardoor de hulp indirecter is. Let op! Door de vele beweging in het bit kunnen de lippen ingeklemd raken en wondjes ontstaan. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan bitringen.

Wanneer is een watertrens een goede keuze?

Heeft je paard geen specifieke problemen? Of zoek je een vriendelijk kaakstuk voor je paard? De watertrens is dan perfect. Daarnaast is de watertrens geschikt voor paarden die leunen op een bit met vaste ringen. Heb je als ruiter nog moeite om met een stabiele hand te rijden? Ook dan raden we aan om voor een watertrens te kiezen.

De Bustrens

De bustrens heeft ringen die niet los kunnen bewegen ten opzichte van het bit. Hierdoor werkt de hulp directer in en ligt het bit relatief stil in de mond. Als de ruiter de teugels oppakt, voelt het paard direct deze beweging in zijn mond; de bustrens biedt direct contact en stabiliteit in de mond. Het geeft ook meer druk op de wang van het paard, waardoor hij meer geholpen wordt met sturen. Bij dit bit zijn bitringen niet nodig.

Wanneer is een bustrens een goede keuze?

Heeft jouw paard stabiliteit nodig? Dan is de bustrens een goede keuze. Met een bustrens geef je jouw paard namelijk veel vertrouwen in een bit. Bij jonge paarden wordt de bustrens ook aangeraden, want die zijn vaak nog onzeker in hun draaicapaciteiten en acceptatie van het contact. Krijgt je paard snel wondjes in de mond of rommelt het veel? Dan is de bustrens ook zeer geschikt.

In het kort

Er zijn veel variabelen en factoren waar je rekening mee moet houden voor de juiste keuze van een bit. Ieder paard reageert weer anders op een bit; het paard moet je vertellen wat het beste werkt.
Probeer het met onze Bit Test Center!

WatertrensBustrens
Ligt vrijer in de mondLigt relatief stabiel in de mond 
Hulpen komen indirecter inHulpen komen direct in
Minder druk op de wangMeer druk op de wang 
Lippen kunnen ingeklemd raken, bitringen worden geadivseerd Lippen kunnen niet ingeklemd raken, bitringen zijn niet nodig 
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!