Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Pavo Fertile: alles voor een drachtige merrie

We kunnen er allemaal van genieten; een weiland met merries en veulentjes. Zelfs de stoerste mannen hebben een klein “aw…” momentje als ze voorbij rijden. Maar soms is het best lastig om je merrie drachtig te krijgen.

Er zijn een aantal factoren die meespelen met het drachtig krijgen van je merrie:
  • Leeftijd: hoe ouder de merrie is, hoe lastiger het is om haar drachtig te krijgen.
  • De combinatie merrie/hengst
  • De vruchtbaarheid van de hengst
  • Management tijdens de dracht: denk hierbij aan de conditie van de merrie, een optimale omgeving en de cyclus van je merrie
  • Stress: stress kan tijdens en na de bevruchting zorgen voor het niet drachtig raken van de merrie of onder andere vroege embryonale sterfte.
  • Last but not least; type sperma: De kwaliteit en effectiviteit kan verschillen per zaad, maar ook of het verse-, gekoelde- of diepvries sperma is.


Hoe creëer je verder de ideale omstandigheid en omgeving voor jouw moeder in spé?
  • zorg voor een goede stalhygiëne
  • voldoende contact met soortgenoten
  • genoeg beweging
  • En we herhalen het nog eens: zo min mogelijk stress. Dit kun je onder andere optimaliseren door veel regelmaat.


Vitamines en mineralen kunnen daarnaast ook helpen voor een positieve invloed op de vruchtbaarheid van je merrie. Ze stimuleren de vruchtbaarheid of zorgen dat de merrie eerder in haar cyclus komt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
  • Beta-caroteen: Dit zorgt voor een betere hengstigheid en vermindert de kans op vroege embryonale sterfte.
  • Vitamine E: Als jouw merrie een tekort krijgt aan vitamine E kan het zorgen voor onvruchtbaarheid of in een later stadia voor misvorming van het veulen.
  • Selenium: bij mensen werkt dit zo goed dat ze het bij paarden ook zijn gaan gebruiken.
  • Foliumzuur: een key element voor de vruchtbaarheid.


Tip!Pavo Fertile bevat onder andere de bovenstaande stoffen en ondersteunt jouw paard daarom tijdens de dekking en dracht. Dit voedingssupplement is daarom niet te missen als je gaat fokken met jouw merrie.


Oké, mijn merrie heeft veel regelmaat, veel beweging met haar soortgenoten en krijgt de broodnodige vitamines. Wat kan ik nog meer doen om te zorgen dat de dracht vlekkeloos gaat? 
 
Je kunt beoordelen of je de juiste voeding aan je merrie geeft. Gras bevat de ideale stoffen voor drachtige merries, maar in het ruwvoer zitten juist te weinig eiwitten en mineralen dan nodig is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is vitamine E erg belangrijk voor een merrie. Gras bevat veel van deze vitamines. Vaak is er laat in het seizoen niet altijd de beschikking over genoeg gras, waardoor ze vaak overgaan op ruwvoer. Let hier goed op.


Wist je dat… ruwvoer juist goed is voor dikke paarden of de sobere rassen.


In de laatste drie maanden verandert de behoefte van je merrie enorm. Het veulen krijgt een groeispurt in de buik waardoor er meer voedingsstoffen ontstaan. Bij tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan er OC(D) ontstaan. Je kunt hiervoor Pavo PodoLac voeren voor de noodzakelijke vitaminen, mineralen en elementen. 
 
Heeft jouw merrie een kilootje teveel of zoals het ook genoemd kan worden, een gezelligheidsrolletje, dan kan dat een negatieve inwerking hebben op de botgroei van het veulen. Maar let op, zet een drachtige merrie nooit op een streng dieet! Zorg dat ze meer gaat bewegen, zo ontvangt ze wel de juiste stoffen maar wordt de conditie behouden waardoor ze misschien een beetje afvalt. 
 

Maar… mag ik mijn merrie nog wel rijden? 
 
De eerste maanden kun je, als er geen verdere complicaties zijn, gewoon rijden op jouw merrie. In de laatste maanden wordt het wel afgeraden. Ze heeft minder uithoudingsvermogen en wordt wat stijver in de bewegingen. Het aller-allerbelangrijkste is dat je nooit abrupt moet stoppen met trainen. Jouw paard signaleert wat ze wel en niet aankan, plus haar conditie moet wel op peil blijven. Hierdoor gaat de bevalling een stuk vlotter.



Bron: pavo.nl 

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.