Terug naar overzicht

Gastblog LeMieux: welke beenbescherming heb ik nodig?

woensdag, 31 maart 2021

Tijdens een dressuurtraining kan het handig zijn om beenbescherming te gebruiken voor jouw paard. De beenbeschermers kunnen niet alleen oppervlakkige wondjes door strijken of aantikken voorkomen, maar ondersteunen ook bij schokabsorbatie tijdens zwaardere oefeningen. Afhankelijk van de reden waarom je bescherming nodig hebt, zijn er verschillende opties. Wij geven je graag tips voor de beste beenbescherming.

Juiste bescherming

Ongeacht het soort beenbescherming dat je nodig hebt, is het altijd belangrijk dat de beenbescherming goed om het been van je paard past! Een beschermer mag nooit te strak zitten, want dan kan de beschermer gaan draaien en kunnen zand en steentjes zorgen voor schuurplekken. Daarom moeten de beenbeschermers altijd perfect aansluiten.

Waarom beenbeschermers?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je beschermers gebruikt. De overkoepelende reden is om blessures te helpen voorkomen. Doordat de huid van het paardenbeen erg dun is, kunnen wondjes snel ontstaan. Ook peesblessures die ontstaan door overbelasting of impact van buitenaf wil je voorkomen. Het is belangrijk om te weten waarom jouw paard beschermers nodig heeft zodat je de juiste kunt aanschaffen.

Verschillende opties beschermers

Er zijn verschillende soorten beenbeschermers waar je uit kunt kiezen.

Peesbeschermers

Zoals de naam al zegt beschermen deze 'boots' de bezen van de voorbenen. Een reden om peesbeschermers te gebruiken, kan zijn dat jouw paard zichzelf aantikt. Vaak tikt hij dan met zijn achterbeen zijn voorbeen aan. In dit geval kun je het beste kiezen voor een beschermer met een harde schaal die het voorbeen ook aan de achterkant beschermd. De Snug Boot is in dit geval uitermate geschikt. De schaal van hard PU-materiaal zorgt voor bescherming. Doordat er meerdere ventilatiegaten in de schaal zitten, kan overtollig warmte goed weg komen. Ook de voering van mesh draagt hier aan bij. het mesh loopt tevens wat verder onder de kogel door, zodat het ook lichte ondersteuning biedt. De Snug Boots maak je gemakkelijk vast met de straps en het kliksysteem. Het voordeel hiervan is dat je ze nooit te strak vast kun maken. Bekijk hieronder een video van de Snug Boots.


Strijklappen

Als een paard met zijn benen strijkt betekend dit meestal dat de achterbenen tijdens beweging tegen elkaar aan komen. Ook hierdoor kunnen wondjes aan de pezen en banden ontstaan. Heb jij een paard dat met zijn achterbenen strijkt? Dan dien je erop te letten dat vooral de binnenkant van het achterbeen beschermd wordt. Dat kan bijvoorbeeld door middel van de Brushing Boots. Deze hebben als voordeel dat ze geen overtollig materiaal bevatten en dus minder vaak warm zijn. Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen uit twee modellen:

  • Mesh Brushing Boot: deze boots zijn gemaakt van 3D-mesh. Daardoor zijn deze boots extreem ademend. Aan de binnenkant zijn ze verstevigd met PU-leer ter bescherming van het paardenbeen. 
  • ProShell Brushing Boot: het voorgevormde PU-materiaal aan de binnenkant van deze boots biedt een harde bescherming tegen strijken zonder flexibiliteit te verliezen. Hierdoor heeft deze brushing boot een fijne, comfortabele pasvorm. De boots zijn voorzien van ventilatiegaten om overtollige warmte goed af te voeren.


Beschermers ter ondersteuning

De Carbon Mesh Wrap Boot biedt jouw paard een lichte ondersteuning zonder in te leveren op luchtigheid. Het Carbon 3D mesh dat tevens ook voor de bekende Carbon Mesh Air zadeldekken gebruikt wordt, is super sterk en transporteert overtollige warmte snel af. Bovendien hebben deze beschermers 1 brede en 1 smalle sluiting waardoor de beschermers op de kogel lager uitgesneden zijn.

Heeft jouw paard goede ondersteuning nodig? Dan kies je voor de Support Boots. Deze allround beenbeschermer biedt ondersteuning voor de kogel en de pees. Ze zijn gemaakt van geperforeerd neopreen voor optimale ventilatie. Dit voorkomt dat je paard gaat zweten onder de beschermer. De onderste strap van de beschermer gaat onder de kogel door voor ondersteuning.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!