Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

LeMieux by JRS: wat doet een zadelonderlegger?

Op grote wedstrijden zien we vrijwel alle ruiters met een onderlegger onder hun zadel aan de start verschijnen. Maar hoe weet je nu of dit ook voor jou handig is? En met een groot aanbod aan verschillende onderleggers weet je soms niet welke onderlegger voor jou het meest geschikt is. Bij LeMieux houden we van fijne, gebruiksvriendelijke producten en daarom helpen we je aan de hand van een aantal voorbeelden graag verder!Als uitgangspunt neem je altijd je paard! Het belangrijkste is dat de ruggenwervel vrij blijft en dat de druk van het zadel op een goede manier wordt verdeeld. Als je zadel fijn ligt, dan heeft je paard de beste mogelijkheid om de spieren op zijn rug goed te ontwikkelen.

Goede pasvorm
In principe heb je als je zadel in de basis goed ligt geen onderlegger nodig, maar een onderlegger kan er wel voor zorgen dat de druk extra goed wordt verdeeld. Belangrijk is wel dat wanneer je zadel geen goede pasvorm heeft, bijvoorbeeld doordat de boom te smal is, een onderlegger je niet zal helpen om dit te verbeteren. Een onderlegger is er alleen voor bedoeld om het zadel te finetunen en extra comfortabel te laten liggen.

Gekeken naar een onderlegger wil je met name letten op de volgende kenmerken:
  • Ruimte bij de schoft: volgt de vormgeving de vorm van je zadel? 
  • Vrijhouden van de wervelkolom: is er een kanaal vrijgehouden? 
  • Niet te kort: valt je zadel helemaal binnen de onderlegger? 
  • Ademend materiaal: wordt het niet te warm? 

Merino onderlegger
De meest gebruikte zadelpad van LeMieux is de Pro Lambskin Merino Pad. Zoals de naam al zegt, is deze onderlegger gemaakt van Australisch Merino schapenwol. Het voordeel van een natuurlijk product is dat dit goed ademt en de temperatuur kan reguleren, zowel in de zomer als de winter. Doordat wol een goede vochtopname heeft, blijft de rug van je paard niet te nat. Gebeurt dit wel, dan is de kans op bacteriën en virussen op de huid groter. Daarnaast is de drukverdeling door wol ook veel sterker dan de drukverdeling met een synthetische pad. Dit zal je paard vooral merken in de landing tijdens een sprong.

In het midden van de onderlegger, bij het gedeelte waar de wervelkolom loopt, is een kanaal vrijgehouden. Op deze manier houdt de wervelkolom alle bewegingsvrijheid en komt er ook een luchtstroom onder de onderlegger door om de temperatuur nog beter te reguleren.

Controleer bij een schapenwollen onderlegger altijd of de schoft vrij ligt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bontkraag aan de buitenkant ook buiten de kussens van je zadel valt. Ligt je zadel erop, dan wordt de druk juist ongelijk verdeeld.

Drukverdeling
Zoals we al noemden, zorgt een onderlegger voor extra comfort. Een onderdeel hiervan is een goede drukverdeling. Tijdens het springen, of bepaalde oefeningen in de dressuur, val je als het ware wat meer in je zadel, waardoor de druk op dat punt op de rug van je paard komt te liggen. Door het toevoegen van een drukverdelende onderlegger, bijvoorbeeld van merino, wordt de druk gedempt en verdeeld.

Opvullen
Een schapenwollen onderlegger is een hele toegankelijke en veilige keuze en geeft je paard snel meer comfort. Maar soms ben je op zoek naar een product dat een kleine, soms tijdelijke, correctie aan de ligging van je zadel aan kan brengen. De Prosorb pads van LeMieux zijn hiervoor ideaal. Een Prosorb onderlegger heeft vakken aan de bovenzijde, waar je gemakkelijk foampads in kan schuiven. Dit soort foam heeft een absorberende functie, is ademend en wordt in verschillende diktes geleverd. Doordat je zakken aan zowel de voor- en achterkant hebt, aan beide zijdes van je zadel, kan je kleine correcties toepassen.

De frontriser functie, met alleen opvulling aan de voorzijde, gebruik je bijvoorbeeld wanneer je paard wat armer bespierd is rondom de schoft. De backriser functie, met opvulling in de achterste zakken, is fijn als je zadel een klein beetje achterover kantelt. Daarnaast kan je een bilaterale onbalans oplossen door aan één zijde een dikkere opvulling te gebruiken. De zadelonderlegger LeMieux Prosorb wordt helemaal in het zwart geleverd. Wil je naast de opvulmogelijkheden ook de voordelen van het Merino, dan kies je voor de LeMieux Prosorb Lambskin variant.

Wanneer je twijfelt over de juiste onderlegger voor jouw paard of de ligging van je zadel, raden we aan een expert te raadplegen. Voor vragen kan je ook altijd in één van onze winkels of bij JRS terecht! JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op www.jrsport.nl

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.