Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De overgangsperiode van de merrie begrijpen

In de blog van deze week nemen we je mee in de overgangsperiode van jouw merrie. Bij de meeste paarden is de eerste hengstigheid van het jaar vaak ook de heftigste in het gedrag van jouw merrie. Deze blog is geschreven door NAF, zij verkopen supplementen speciaal voor paarden. NAF heeft in deze blog de focus gelegd op de Five Star Oestress!

Wat is de overgangsperiode?

De meeste merries zijn seizoensgebonden vruchtbaar, ze zijn geëvolueerd om hun veulens in het voorjaar te krijgen. Deze timing is zo ontstaan om de veulens de meeste overlevingskansen te bieden in de winter, omdat ze dan ouder en robuuster zijn.

Met dit in het achterhoofd hebben de meeste merries een periode in de winter dat ze geen cyclus hebben. Dit is echter niet gegarandeerd, onderzoek heeft aangetoond dat tot 25% van de merries op het noordelijk halfrond het hele jaar door een cyclus hebben.

De merries die in de winter geen cyclus hebben maken aan het einde van de winter en het begin van het voorjaar een overgangsperiode door voordat ze de regelmatige 21-daagse cyclus hebben wat zich herhaalt tot het einde van de zomer/ begin van de herfst. Hierdoor kan het zijn dat de eerste hengstigheid van het jaar zo heftig kan zijn.

Welke invloed heeft dit op mijn merrie?

Het overgangsproces kan je merrie op verschillende manieren beïnvloeden, van subtiele veranderingen tot grote, meer substantiële veranderingen in de prestaties van de merrie.

 Waargenomen gedrag Oorzaak
De merrie is duidelijk hengstig

Verhoogde niveaus Oestrogeen in het lichaam door eierstokken die in de overgangsperiode zijn

Wispelturig gedragOestrogeen producerende follikels groeien en krimpen tijdens de overgangsperiode waardoor de hormoonspiegels schommelen

Langdurige hengstigheid

De follikels kunnen gedurende enkele weken groot zijn voordat ze ovuleren aan het einde van de overgangsperiode

Terughoudendheid om moeilijkere oefeningen te doen onder het zadel

De wisselende oestrogeen niveaus kunnen ongehoorzaam gedrag tot gevolg hebben

Verminderde focus en concentratie

Veroorzaakt door hormonale schommelingen

Ongemak onder het zadel, gespannen spieren in de achterhand

Groei van follikels kan pijn in de eierstokken geven


Hoe kunnen deze merries het beste worden geholpen?

Bij lichamelijke problemen is een natuurlijke aanpak vaak het beste. Het is belangrijk om de merrie in haar normale kudde of gezelschap te houden, in combinatie met regelmatige weidegang, beweging en lichte training. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen waarbij een vezelrijk dieet vaak gunstig is. Specifieke nutritionele ondersteuning die veilig en natuurlijk is en de natuurlijke eisprong ondersteunt wordt aanbevolen voor merries die prestaties moeten leveren.

Zijn er op dat moment stressfactoren zoals transport, staat de merrie alleen, heeft het pijn? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stressfactoren zijn. Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt is ook de kwaliteit van de lucht waar ze in staat. Als ze buiten staat en frisse lucht krijgt is dat uiteraard beter dan de bedompte stallen lucht.

Vanuit de natuur heeft een paard een natuurlijk dag en nacht ritme doordat de dagen weer langer worden. Wanneer een paard veel in het kunstlicht staat, kan bij een merrie het natuurlijke dag en nacht ritme verstoord worden.

Medicijnen zoals bijvoorbeeld antibiotica kunnen voor een disbalans in de darmflora zorgen. Dit kan ook weer invloed hebben op hoe je merrie reageert op de henstigheid.

Hoe kan NAF Five Star Oestress de hormonen en het gedrag ondersteunen?

NAFs synergetische formule biedt een zorgvuldig samengestelde kruidenmix, waarbij de voordelen van monnikspeper wordt gecombineerd met crampbark (Gelderse Roos) en zilverkaars om de natuurlijke Oestrogeen cyclus te ondersteunen. Het is rijk aan antioxidanten waardoor deze formule het lichaam helpt om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. De toevoeging van natuurlijk beschikbare magnesium bevordert een soepele spierfunctie en nog belangrijker, het is onlosmakelijk verbonden met de productieniveaus van verschillende hormonen waaronder oestrogeen, progesteron en cortisol. Hierdoor wordt de rust bewaard omdat er minder hormonale schommelingen plaatsvinden. Dit heeft tot gevolg dat de merrie constanter blijft in haar prestaties, tijdens iedere periode.

Wil je graag het supplement proberen? De hele maand april shop je NAF Five Star Oestress 1 liter variant met 20% korting. Zo kan je voordelig het supplement testen bij je merrie!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.