Terug naar overzicht

Gastblog HorseFitShop: Code geel bij horzeleitjes!

maandag, 02 september 2019

Horzelalarm!!! Hoewel horzels zelf ook superirritant zijn, zijn het vooral de horzeleitjes die een gevaar kunnen vormen voor je paard. Heb jij al kleine, gele stipjes gespot op je paard? Yep, dat zijn ze hoor, de horzeleitjes. Waarom ze dan gevaarlijk zijn voor je paard? Lees het in deze gastblog van HorseFitShop.

De cyclus van de horzel

Horzels leggen doorgaans hun eitjes in de maand augustus. De kans is dus groot dat je ze al gezien hebt afgelopen maand met name op de onderbenen, in de manen en op de flanken, waar ze vastgeplakt zitten in de haren en je kunt ze er lastig afborstelen.
Na een dag of vijf zullen er vanuit de eitjes larven ontstaan welke voor jeuk en irritatie kunnen zorgen. Je paard wil hier uiteraard vanaf en zal gaan bijten en likken. Hierdoor komen de larven in het lichaam terecht. Na een aantal weken in het mondslijmvlies zullen de eitjes hun weg vinden naar de maag en de darmen, waar ze zich settelen in het slijmvlies van de maag- en darmwand. Na ongeveer 9-10 maanden laten de larven los en worden ze met de mest mee verwijderd uit het paardenlichaam.
Eenmaal buiten het lichaam gaan de larven de grond in, waar ze binnen een maand nog een aantal malen verpoppen voordat ze een volwassen horzel worden. Daarna begint de cyclus opnieuw.

Wat zijn de gevolgen voor je paard?

Je zult uit het verhaal hierboven vast wel begrijpen dat dit niet geheel zonder gevolgen zal zijn voor je paard. Horzellarven in je lichaam zullen voor niemand wat goeds doen. De horzellarven kunnen zorgen voor nare ontstekingen in de mond, op de tong en in de maag en darmen. Een verminderde eetlust en een dus dunner wordend paard kunnen duiden op een ontsteking.
Als de larven eenmaal in de maag beland zijn, leven ze van het slijm in de maag. Dit heeft een negatief effect op de werking van de maag en ook de darmen kunnen hieronder leiden. Er kan koliek, bloedarmoede en diarree optreden. Wanneer een paard een zeer ernstige besmetting heeft, kunnen de larven door de maagwand heen breken en kan het paard overlijden door buikvliesontsteking.

Het horzelmesje to the rescue!

Heb je die gele, plakkerige eitjes gespot op je paard? Verwijder ze dan zo snel mogelijk. Dit wil het beste met een horzelmesje, omdat ze met een gewone borstel niet weg te krijgen zijn. Ook het handige poestblok verwijdert horzeleitjes van het lichaam van je paard. Het is aan te raden om je paard in deze periode dagelijks te controleren op horzeleitjes.
Is je paard al besmet met horzellarven? Dan kun je hem laten ontwormen. Het advies is om dit na de eerste nachtvorst te doen. Door de nachtvorst sterven de vrij levende horzellarven en is het risico op herinfectie na behandeling van het paard zeer klein. 
                                         
            Horzelmesje                                                                                     HFS Poetsblok


Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!