Terug naar overzicht

Een innovatieve manier van voeren: Hay Play

maandag, 31 oktober 2016

Je hebt ‘em vast al gespot op onze website: de Hay Play voerbal. Een leuke en innovatieve manier om jouw topper het dagelijkse hooi of kuil te voeren. Maar, de Hay Play is meer dan alleen een leuke voerbal. Want wist je dat de Hay Play verveling tegen gaat en een positief invloed heeft op de spijsvertering? In deze blog leggen we je uit hoe de Hay Play werkt en welke voordelen het met zich mee brengt.

De Hay Play is een hoekige voerbal, gemaakt van dik en stevig kunststof. De Hay Play kan zowel op stal als in de paddock of de weide gebruikt worden. De bal heeft een diameter van 43cm en kan gevuld worden met drie kilo hooi of kuil. De voerbal is gemakkelijk te vullen via de dop.

De Hay Play stimuleert de natuurlijke graashouding van het paard, wat erg belangrijk is. Wanneer een paard in de natuurlijke graashouding eet, neemt de kans op verstopping in de slokdarm af en ook het risico op verslikken wordt kleiner. De slokdarm is er namelijk op gebouwd om voer van beneden naar boven te transporteren. Als een paard uit bijvoorbeeld een opgehangen voerbak of hooinet eet, wordt het voer van boven naar beneden getransporteerd.
Stofdeeltjes afkomstig uit onder andere het hooi verlaten het paard via de neus. Wanneer het paard niet in zijn natuurlijke graashouding eet, komen deze stofdeeltjes in de longen terecht. Het ademhalingstelsel van een paard maakt namelijk gebruik van de zwaartekracht.
De onderkaak van een paard is vrij zwaar. Als een paard in zijn natuurlijke graashouding staat, laat het paard zijn onderkaak (door het gewicht) iets hangen. Hierdoor komen de kiezen van het paard rechter boven elkaar te staan waardoor de kiezen minder snel zullen slijten.

De grote openingen in de bal (7cm) zorgen ervoor dat het paard het hooi of kuil er wel uit kan krijgen maar zonder al te veel moeite.
De bal heeft dezelfde werking als een slowfeeder en is dus ook geschikt voor paarden die de neiging hebben snel dik te worden. Het voordeel van een slowfeeder is dat het paard langzamer eet en minder grote hoeveelheden tegelijkertijd binnen krijgt. Dit heeft een positief effect op het maag- en darmstelsel van het paard, ruwvoer wordt op deze manier beter verteerd.

Tot slot is de natuurlijke graashouding de enige staande houding waarin het paard zich volledig kan ontspannen en dat willen we natuurlijk het liefst!

Naast de bovenstaande voordelen is de Hay Play ook een leuke uitdaging voor je paard. Door de hoekige vorm kan de bal vrij en onvoorspelbaar rond rollen, maar niet te snel. Zo blijft je paard bezig en zal hij zich minder snel gaan vervelen. Dit maakt de Hay Play ook geschikt voor andere dieren, zoals geitjes en ezels.

De Hay Play is verkrijgbaar in zes super hippe kleurtjes! Which one is your favorite?

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!