Een graasmasker kun je zien als een slowfeeder of hooinet. Door het gebruik van een graasmasker hoef je je paard of pony het verse gras niet helemaal te ontnemen. Vers gras is namelijk zeer belangrijk voor de stofwisseling. Het voornaamste doel van het graasmasker is het beperken van de suiker inname, door een mindere hoeveelheid gras.
Helaas beperken we met een graasmasker niet alleen de suikers maar ook nuttige nutriënten waardoor een passend rantsoen naast een graasmasker noodzakelijk is.
Situaties waarbij je een graasmasker kunt inzetten?
- Bij overdag weidegang in combinatie met een stal- of paddockperiode, gebruik dan voor de weide tijd een graasmasker
- In kuddeverband op bijv. paddock paradise, evt ook bij het eten van (onbeperkt) ruwvoer (hooi of voordroog).
- Bij 24/7 weidegang
Graasmaskers paard bij Epplejeck
Het vinden van een goed passend graasmasker kan best lastig zijn. Epplejeck biedt jou verschillende graasmaskers. Er is keuze uit verschillende soorten graasmaskers. Zo zijn er graasmaskers die je kunt bevestigen aan het halstervan je paard of pony maar ook graasmaskers die zonder halster te gebruiken zijn. Graasmaskers zijn vaak ruim verstelbaar, dit zorgt voor de perfecte afstelling op het hoofd van jouw paard.
De meeste graasmaskers zijn gemaakt van kunststof, nylon of rubber. Sommige modellen zijn zacht onderlegd om schuurplekken te voorkomen. Graasmaskers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten.
Voor welke paarden en pony's zijn graasmaskers geschikt?
Graasmaskers zijn geschikt voor paarden met chronische hoefbevangenheid, insulineresistentie en (neiging tot) overgewicht. Kijk bij deze klachten ook eens bij eventuele supplementen die kunnen ondersteunen.
Sobere rassen, zoals Fjorden, Haflingers, Tinkers en Shetlanders, zijn hier gevoeliger voor dan warmbloed paarden. Paarden en pony's uit deze rassen komen uit een omgeving waar het gras het grootste deel van het jaar weinig voedingswaarde bevat. Dit geldt niet voor de meeste warmbloed paarden, de meeste warmbloedpaarden hier in Nederland zijn ontstaan in het Hollandse klimaat.
Je paard/pony kan minder snel eten met een graasmasker om, net als bij het gebruik van een slowfeeder of hooinet. De suiker inname gaat langzamer en zo wordt het gras beter verteerd. Voor te dikke paarden en pony's kan een graasmasker helpen om dit overgewicht tegen te gaan.
Wanneer het juiste gewicht eenmaal bereikt is, helpt een graasmasker ook om dit gezonde gewicht te behouden. Met een graasmasker wordt de voedselopname tussen de 50% en 80% verminderd, waardoor je paard/pony dus lekker buiten in het weiland kan staan maar niet meer gras dan nodig is kan eten.
Waar moet ik op letten als mijn paard een graasmasker draagt?
Een paard of pony zal het je niet altijd in dank afnemen wanneer hij met een graasmasker in het weiland wordt gezet.
In ongehinderde situatie, maakt een paard of pony gemiddeld 100 kauwbewegingen per minuut, het is dus belangrijk is dat kauwen zo goed als mogelijk ongehinderd moet kunnen plaatsvinden in het graasmasker, anders krijgt je pony of paard snel last van het masker rond zijn mond.
Een graasmasker wordt meestal langdurig gedragen en iedere dag opnieuw. Hierdoor belast het de huid intensief. Voor je paard/pony zijn comfort is het belangrijk de juiste maat te kiezen, maar ook het gebruik van bontjes kan noodzakelijk zijn.
Bij een goed passend graasmasker past er:
- Minimaal één vinger tussen de lippen en de bodem van het masker
- Minimaal 3 vingers tussen de bovenrand en haaks op het neusbot van je paard
Frustratie door de graaskorf