Terug naar overzicht

Gastblog HorseFitShop: het is zover; hitte, zweten en elektrolyten

dinsdag, 25 juni 2019

Hebben jij en je paard de afgelopen dagen ook zweterige momenten gekend tijdens het trainen? Liep het zweet onder je cap vandaan in straaltjes langs je gezicht en leek je paard regelrecht van een schuimparty te komen, doordat hij helemaal wit was van het schuimende zweet? Je zweet om je warmte kwijt te kunnen, maar wist je ook dat door zweten belangrijke mineralen het paardenlichaam verlaten? We vertellen je er graag meer over in deze blog.

Elektrolyten? Wat zijn dat?

Naast dat je paard door te zweten vocht verliest, gaan er dus ook essentiële mineralen verloren, zoals magnesium, calcium, natrium, kalium en chloride. Deze mineralen worden ook wel elektrolyten genoemd.

Wat doen die elektrolyten dan precies?

Elektrolyten regelen onder andere de vochthuishouding van je paard. Ze verzorgen het transport van water door het hele lichaam en, heel belangrijk, voorkomen dat je paard uitdroogt. Ook zorgen elektrolyten ervoor dat elektrische impulsen worden doorgeven in het lichaam. Daarnaast kan een tekort aan elektrolyten zorgen voor spierkrampen en vermoeidheid (of zelfs uitputting). Door voldoende ruw- en krachtvoer te eten, vult een paard de verloren elektrolyten weer aan. Er bestaan echter situaties dat je paard meer zweet dan normaal en dus meer elektrolyten dan normaal verliest, bijvoorbeeld tijdens een training bij een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid of gewoon al in het weiland bij extreme hitte. In dat soort gevallen is het erg belangrijk om extra elektrolyten aan je paard te geven in de vorm van een supplement.
Een paard slaat elektrolyten niet op in het lichaam. Het teveel aan elektrolyten wordt door het lichaam weer uitgescheiden.

Hoe geef je elektrolyten aan je paard?

Elektrolyten kun je een aantal uren voor de inspanning en direct na het zweten aan je paard geven. Elektrolyten zijn verkrijgbaar in een vloeibare vorm zoals NAF Electrolytes, in poedervorm zoals HFS Elektrolyten en in brokjesvorm, bijvoorbeeld Pavo E’Lyte. Elektrolyten kun je door het drinkwater of het voer mengen. Op de verpakking staat aangegeven hoe je elektrolyten het beste aan je paard kunt geven. Let er wel op dat wanneer je elektrolyten geeft, je paard altijd de beschikking moet hebben over vers drinkwater. 

Elektrolyten NAF              Elektrolyten HorseFitShop                     Elektrolyten Pavo
          NAF Electrolytes                                 HFS Elektrolyten                                       Pavo E'Lyte      

Bekijk hier alle elektrolyten in het assortiment van HorseFitShop.

Ook hebben we nog iets leuks voor je! Kan jouw paard in deze broeierige tijden wel wat extra elektrolyten gebruiken? Ga dan nu naar het Instagramaccount van Epplejeck en win een pot HFS Elektrolyten en een cadeaubon t.w.v. €20,- voor jou en een vriend(in).

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!