Terug naar overzicht

Shake it off: maak je klaar voor het verhaarseizoen!

donderdag, 06 februari 2020

Bye, bye koude winter, we gaan richting het vrolijke voorjaar! De dagen worden langer en losse haren zitten overal, behalve op je paard. Het is weer tijd voor de verhaarperiode. Het is langer licht en de temperatuur stijgt langzaam; dit is het teken voor je paard om zich voor te bereiden op de warme zomermaanden. Jouw fluffy teddybeer zijn vacht maakt weer plaats voor een zomervacht. Tegenwoordig zijn er genoeg hulpmiddelen om je paard te helpen verharen. Tijd voor een plan der campagne om jouw paard klaar te maken voor de zomermaanden!
De vacht van je paard

De vacht van je paard verandert met de seizoenen mee. De functie van de vacht is het regelen en behouden van de juiste lichaamstemperatuur. Dit gebeurt door middel van de lengte en dikte van een haar en de hoeveelheid haren per vierkante centimeter.
Vooral de verandering in hoeveelheid daglicht lijkt een belangrijke rol te spelen bij de verandering van je paard zijn vacht. 
De dagen beginnen vanaf eind december al langer te worden. Terwijl jij nog met een dekentje op de bank zit, begint de vacht van je paard zich al voor te bereiden op de zomer. Het verzorgen van de vacht is belangrijk. De haren van de wintervacht die loszitten tijdens de verhaarperiode en niet verwijderd worden kunnen ervoor zorgen dat je paard het erg warm kan hebben, doordat deze losse haren warmte vasthouden en de vastzittende haren niet goed kunnen ademen.
De vacht van je paard is een belangrijke indicatie voor de algehele gezondheid van je paard.

De gezondheid van de vacht van je paard

Bij het poetsen en wassen van de vacht van je paard, en er af en toe wat shinespray op sprayen, kun je zomaar vergeten dat de vacht ook nog wordt beïnvloed door factoren die je niet in je poetskist vindt. Haarzakjes zijn complex en onderworpen aan dezelfde invloeden die ook de rest van de organen van een paard en de algehele gezondheid beïnvloeden. Als je paard te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je dit gaan terugzien in de vacht. Onvoldoende vetzuren kunnen bijvoorbeeld leiden tot een doffe of broze vacht. Omega oliën ondersteunen een soepele en gezonde huid en verminderen roos en schilfers. Voor een gezonde huid en vacht en om het verhaarproces te ondersteunen, kun je omega olie of lijnzaad olie toevoegen aan het rantsoen van je paard.

Het ondersteunen van het verhaarproces

Er zijn veel verzorgingsproducten die je kunt gebruiken om je paard te ondersteunen tijdens het verhaarproces. Houd in je achterhoofd bij het gebruiken van de verschillende verzorgingsproducten hoe deze de algehele gezondheid van de vacht van jouw paard op lange termijn zullen ondersteunen.
Om jou en je paard door dit verhaarseizoen heen te helpen, hebben we de musthaves op een rij gezet die onmisbaar zijn in elke poetskist.

De super praktische Haarverwijderaar Epplejeck Super verwijdert losse haren in een mum van tijd zonder de vacht te beschadigen. Het reikt door de toplaag van de vacht om veilig en gemakkelijk losse haren te verwijderen zonder deze toplaag of de huid te beschadigen. Deze haarverwijderaar kan zelfs helpen om het aantal losse haren die rondvliegen tijdens het verharen te verminderen, omdat je haren uit de onderste laag van de vacht al verwijdert voordat deze zelf de kans krijgen om van je paard af te komen!

Een goede rosborstel is de redder in nood; het verwijdert het haar zonder de vacht te beschadigen. De meest bekende rosborstels zijn de traditionele zwarte rubberen borstels met kleine ribbels die in een cirkel geplaats zijn. Tegenwoordig zijn er echter nieuwere modellen, zoals de ronde rosborstels met individuele rubberen spikes en ergonomische handgrepen, zoals de massage- en rosborstel Oster. Welk model je ook kiest, het principe blijft hetzelfde: gebruik de rosborstel in een ronddraaiende beweging om het oude haar los te maken en de huid te masseren.

Gebruik vervolgens een harde of zachte borstel om het los geroste haar te verwijderen. Fijnere borstels, zoals de super hygiënische, lichtgewicht en antistatische Magic Brush borstels, kunnen de lichaamseigen vachtoliën en –vetten beter verdelen dan borstels met dikkere borstelharen.

Het Slix Grooming Blok Epplejeck is een handig borstelblok voor het verwijderen van losse haren, stof en droog vuil. Deze budgettopper laat de vacht van je paard glanzen.

Poetshandschoen Lemieux HandsOn is een revolutionaire poetshandschoen die zowel nat als droog gebruikt kan worden. Perfect tijdens het verharen, wassen en voor een heerlijke massage.

Er gaat niets boven een goede scheermachine als je overtollig haar wilt verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om je paard volledig te scheren, een patroon in de vacht te scheren of alleen de uitstekende haren uit de oren, het stukje achter de oren voor een goede ligging van het hoofdstel, de lange haren onder het hoofd en de ‘sokken’ te scheren. Met een goede scheermachine krijg je het mooiste resultaat.
Bij het scheren van een patroon in de vacht, loopt het patroon op zo’n manier dat je paard niet teveel zweet tijdens het trainen, maar de vacht aan de bovenkant kant van de hals, rug en kont wel blijft zitten voor de warmte.
Als je ervoor kiest om je paard helemaal te scheren, dan is het aan te raden om je paard een warme deken op te doen. Je trekt hem immers een jas uit, dus zal je paard het zeker kunnen waarderen als hij weer een jas aankrijgt tegen de kou. 

Dekens

Staat je paard in een dichte stal en komt deze alleen buiten met een warme deken, dan heeft je paard natuurlijk een dunnere wintervacht dan een paard die 24/7 buitenstaat. Een deken zorgt er ook voor dat de haren platter gaan liggen, waardoor een gladde vacht ontstaat. Scheelt jou weer met het poetsen! Naast de poetsbeurt is het aan te raden om je paard dagelijks te laten rollen zonder deken, dan komen de haren goed los en is je paard gelijk weer helemaal blij!

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!