Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gouden scheertips: van ongetemde berenvacht naar een prachtige coupe

Begint de vacht van jouw paard steeds meer te lijken op die van een ongetemde beer? Zit je er aan te denken om je paard een nieuwe coupe te geven en met een scheerapparaat aan de slag te gaan? Wij zetten alle punten omtrent het scheren van je paard voor je op een rij zodat jij weet wat je moet doen.


De invloeden op het aanmaken van de wintervacht van je paard

Omgevingstemperatuur en (zon)licht zijn van invloed op het aanmaken van de wintervacht van je paard. Nu de dagen korter worden en de temperatuur begint te dalen, krijgen de hersenen van je paard een seintje en treedt er verandering op in de hormonen die zorgen voor de haargroei. De haargroei van je paard wordt hierdoor voller. Hij trekt als het ware zijn eigen winterjas aan. 

Super handig zo’n eigen gemaakte winterjas. Alleen iets minder handig wanneer je je paard in de winter door wilt blijven trainen. Hij kan deze namelijk niet even uit doen wanneer jij wilt gaan trainen waardoor hij het snel warm krijgt en gaat zweten. Tegen de tijd dat al het natte zweet in die dikke vacht is opgedroogd, ben je heel wat rondjes uitstappen verder! Hopende dat hij het in de tussentijd niet koud gekregen heeft, want je wilt natuurlijk geen stijve spieren of een verkouden paard.

Zoals het gezegde gaat, voorkomen is beter dan genezen. Doe je paard daarom op tijd een deken op. Echter werkt dit helaas niet bij ieder paard voldoende. Wanneer je paard toch een dikke wintervacht heeft ontwikkeld kun je er daarom voor kiezen om hem te scheren, zodat je ook in de winter gewoon door kunt trainen en je paard zijn warmte goed kwijt kan. Bekijk hierons assortiment winterdekens.

Wanneer kan ik het beste mijn paard scheren?


Je kunt het beste wachten met scheren totdat de wintervacht van je paard helemaal ontwikkeld is. Meestal is dit rond half oktober, maar dit kan per paard verschillen. Gemiddeld zal je paard twee keer per winter geschoren moeten worden, de eerste keer dus rond eind oktober en de tweede keer vaak in januari.

Wat voor scheermachine voor mijn paard?


Welke scheermachine je kiest hangt af van je eigen voorkeuren en of je je paard helemaal wilt scheren of alleen de details zoals benen, oren en baard. Wanneer je je paard helemaal gaat scheren kies je voor een groot en robuust scheerapparaat zoals de Liscop Lite, Kerbl farmclipper of de Sectolin SE-600. 

De messen van deze scheermachines zijn groot en sterk en geschikt voor de grote oppervlaktes. Voor het scheren van de benen, oren en baard gebruik je een kleinere scheermachine, ook wel opscheermachine genoemd. 

De messen van deze scheermachines zijn kleiner en fijner waardoor je beter en preciezer kunt scheren. Tip: heb je geen stroomaansluiting op de plaats waar je je paard wilt gaan scheren, gebruik dan een scheermachine met een oplaadbare accu.

Hoe ga ik te werk?


Zorg ervoor dat, voordat je begint met scheren, je paard goed schoon en droog is! Natte haren, zand en andere vuilresten zijn not done voor je scheermachine. Het beste is om je paard een dag van te voren te wassen. Daarnaast is het belangrijk dat de messen van het scheerapparaat geslepen zijn en de accu opgeladen is. 

Begin vervolgens voorzichtig te scheren bij de schouders. Scheer altijd tegen de haren in en maak nooit lange halen. Voor een mooi resultaat kun je het beste in overlappende banen scheren, zodat je zo weinig mogelijk strepen krijgt. Laat de scheermachine zijn werk doen en druk of duw niet te hard. 

Zorg er voor dat het scheerapparaat vlak door de vacht glijd en trek eventuele huidplooien strak met je hand. Scheer bij de benen altijd langs de buitenzijde en trek de achterbenen naar voren.

Blijven er plukken haar staan? Of kauwen de messen aan de vacht van je paard? Dan staat er waarschijnlijk een verkeerde spanning op het mes. Zorg er daarom altijd voor dat de scheerkop niet te los, maar ook niet te strak afgesteld staat. 

Wanneer de schroef te los zit krijgt het mes geen grip op het haar en als deze te strak aangedraaid staat komt er teveel wrijving op het mes waardoor de motor te hard moet werken om het mes te laten bewegen.

In welk model scheer ik mijn paard?


Je kunt je paard in verschillende modellen scheren, natuurlijk afhankelijk van wat je mooi vindt, maar ook voor welke functie je je paard wilt scheren. Het meest voorkomende model is het jachtmodel.

Hierbij scheer je vrijwel het hele paard behalve de benen en de plaats waar het zadel zit. Op deze manier blijven de benen beschermd tegen de kou en de plaats waar het zadel ligt krijgt geen irritatie van het zadel die druk uitoefent op een super kort en gevoelig vachtje. Tip: je kunt hiervoor een onderlegger of zadeldek als sjabloon gebruiken.

Nog een paar andere modellen

Het dekenmodel: moet je paard normaal werk verrichten in de winter? Dan is het aan te raden om een dekenmodel te scheren. Als patroon laat je een klein ‘dekentje’ op de rug van je paard staan. Je scheert vrijwel het hele paard, behalve de benen en de vorm van een uitrijdeken.


Borst/buik streep: Dit model is bijvoorbeeld een oplossing voor paarden die zonder deken in de wei lopen en hun warmte niet goed kwijt kunnen. De naam zegt het al, je scheert als het ware een soort van streep van onder de buik, tussen de voorbenen door en over de borst en de onderkant van de hals heen, tot aan de keel van je paard.


Laag streepmodel: Moet je paard licht werk verrichten in de winter en kan hij zijn warmte daarbij niet goed kwijt? Dan is dit model wellicht geschikt. Dit model is vergelijkbaar aan het borst/buik streep model, alleen wordt hierbij ook de het onderste deel van de zijkant van de buik en de billen geschoren.


Een hoog streepmodel: deze is te vergelijken met een laag streepmodel, maar is geschikt voor paarden die medium werk verrichten in de winter. Je paard kan zo zijn warmte kwijt op plekken waar hij het meeste zweet. Zijn hoofd kan hierbij half, helemaal of niet geschoren worden. De hals, buik en billen worden tot aan de helft geschoren.


En tot slot de full body clip: dit model is geschikt voor paarden die zwaar werk moeten leveren in de winter en op wedstrijden worden uitgebracht. Je paard wordt helemaal kaal geschoren, ook de benen en het hoofd. Tip: voor je begint met scheren kun je met een krijtje het patroon op de vacht van je paard tekenen, zo heb je als het ware een sjabloon.



(Bron: Pinterest)

Mijn paard vindt het scheren spannend.


Laat je paard eerst langzaam wennen aan het apparaat. Je kunt bijvoorbeeld een week voor de scheerbeurt je paard aan het apparaat laten wennen op de plekken waar je uiteindelijk wilt gaan scheren. Op deze plekken maak je scheerbewegingen met het apparaat, zonder dat deze aan staat. Bij de tweede stap zet je het apparaat op een afstand aan tijdens het poetsen. 
Zo went je paard aan het geluid. Schrikt hij hier van? 

Dan leg je het apparaat een stukje verder weg en stel je je topper gerust. Is je paard uiteindelijk helemaal gewend aan het geluid en het apparaat tegen zijn vacht? Dan kun je beginnen met scheren. Doe dit alleen wanneer je paard helemaal rustig is en zorg dat er altijd iemand in de buurt is om je te helpen!

Lukt het je niet je paard rustig te krijgen? Dan kun je er ook voor kiezen om een kalmerend middel te gebruiken, zoals de Confidence EQ gel. Deze gel wordt door de zenuwen in de neus opgenomen en doorgestuurd naar de hersenen. 

Je dient de gel 30 min van te voren aan de binnenkant van de neusvleugels van je paard te smeren. De gel komt niet in het bloed, maar geeft een prikkel en spreekt daarmee het natuurlijke vertrouwde gevoel van je paard aan.

Hoe onderhoud ik mijn scheermachine?


Naast het feit dat je regelmatig de haren tussen de messen weg dient te halen, is het belangrijk dat je tijdens het scheren om de 10 minuten een paar druppeltjes olie tussen de messen doet. Dit niet alleen voor het behoud van je scheermachine, maar ook voor het beste scheerresultaat! 

Wist je trouwens dat het verstandig is om eenzelfde merk olie te gebruiken als het merk van je scheermachines? Er zit namelijk verschil in dikte van de olie en met de juiste olie gaat het apparaat het langste mee.

Zorg ook dat je de messen van het apparaat op tijd laat slijpen. Meestal is dit na 3 tot 5 scheerbeurten. Let op, van de opscheermachines zijn niet alle messen slijpbaar! Zijn je messen bot geworden? 

Bij Epplejeck kun je ze laten slijpen! Stuur ze op naar ons hoofdkantoor in Drachten of lever deze in bij één van de filialen. Wij zullen de messen voor je slijpen zodat deze weer als nieuw zijn! Wat dat kost? Prijs per set (onder- en bovenmes) is €7,50.

Scheert het apparaat steeds langzamer? Of gaat de kracht achteruit? Dat zijn waarschijnlijk de oorzaken van versleten koolborstels. Deze zijn onderdeel van de motor van het scheerapparaat. Vervang deze borstels als ze tot de helft van de originele lengte afgesleten zijn. In de handleiding staat hoe je deze borstels kunt vervangen.


Hoe kan ik mijn scheermachine het beste bewaren?


Op een warme en vooral droge plek in zijn bewaarbox. Het beste is zelfs binnen in huis. Is er geen bewaarbox bijgeleverd? Koop dan een gereedschapskist. Hier kun je de onderdelen ook goed in bewaren.

Leg de messen schoon en ingevet in de kist. Om roestvorming te voorkomen, breng je een extra laagje olie aan op de messen. De kop van het apparaat kun je het beste in een vette doek bewaren los van het apparaat.

Belangrijk na het scheren!


Nu je de winterjas van je paard er af geschoren hebt, is het belangrijk dat je hem wel een nieuwe winterjas geeft voor de momenten dat hij niet aan het werk is. Zorg daarom voor een warme deken. 

Zo bescherm je hem tegen het kouvatten. Voor het in- en uitstappen kun je een uitrijdeken gebruiken. Hierdoor is de overgang van een warme winterjas aan hebben naar helemaal zonder jas iets aangenamer voor je paard en kan hij rustig zijn spieren opwarmen en af laten koelen.

Loopt je paard in de wei en heb je zijn hals geschoren? Gebruik dan een warme waterdichte deken met hals.

Benieuwd naar onze scheerapparaten, de messensets en de olie? Klik dan hier.



Cookies
Epplejeck maakt gebruik van cookies om jou een optimale shopervaring te kunnen bieden. Lees hier meer over ons cookiebeleid.