Oorzaak
Mok, een vervelende aandoening waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Het is een verzamelnaam voor alle huidproblemen aan de onderbenen van je paard, meestal startend in de kootholte. De grootste boosdoeners zijn vuil en vocht. Doordat de huid een te lange tijd nat of vies blijft, kan er een bacteriële infectie ontstaan. Maar wist je dat insectenbeten, dunne mest en een verminderde weerstand óók ernstige wondjes en ontstekingen kunnen veroorzaken? Wondjes in de kootholte zijn lastig te genezen, omdat dit een deel van je paard is wat door het vele bewegen niet de rust krijgt om te helen.
symptomen
Meestal beginnen de symptomen nog vrij onschuldig. Je paard heeft misschien wat schilfers en/of roodheid in de kootholte. Maar ben je er niet op tijd bij, dan kan mok een groter probleem worden. Valt het op dat jouw paard vaak staat te stampen? Of dat hij met zijn benen over elkaar staat te schuren? Dan kan dit een teken zijn dat hij last heeft van jeuk.
In een nog verder stadium kan jouw paard zelfs kreupel raken van de pijnlijke kloven in de kootholtes of de benen van jouw paard kunnen dik worden.
Behandelen
Mok is vrij eenvoudig te behandelen. Maak de benen eenmalig goed schoon en dep ze na het wassen goed droog! Hou ook daarna de benen goed droog. Denk daar bijvoorbeeld ook aan als jouw paard uit een natte paddock komt. Heeft jouw paard natte mok, gebruik dan een combinatie van zwavel en zink. Zwavel helpt het bestrijden van infecties en maakt deel uit van de weefselherstellende aminozuren. Zink bevordert daarnaast de wondgenezing. Voor droge plekken werkt het gebruik van een medicinale honingzalf het beste.
Puur Sulphur
Behandel de plekken niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. Dit kan je doen door het supplement
Puur Sulphur (voorheen Puur Moc) te gebruiken. Dit supplement biedt inwendige ondersteuning en heeft een herstellend vermogen van de huid. De druppels kunnen rechtstreeks in de mond gegeven worden of eventueel op wat lekkers, zodat jouw paard het beter inneemt.
Preventie
De belangrijkste manier om mok te voorkomen is het drooghouden van de benen. Laat jouw paard daarom nooit te lang in een natte weide of paddock staan en maak na binnenkomst de benen weer goed droog. Ook voor wassen geldt: doe het niet te vaak en droog de benen weer goed af. Hou de stal van je trouwe viervoeter goed schoon en droog en controleer met regelmaat de kootholtes.
Nog een manier om van binnenuit en preventief te behandelen, is jouw paard een detox kuur geven.
Puur Detoxi geeft het immuunsysteem een boost en bevorderd de werking van de nieren en de lever, wat er weer voor zorgt dat alle opgeslagen afvalstoffen in jouw paard zijn lichaam kunnen worden afgevoerd.
Detox, de najaar schoonmaak van jouw paard
Misschien heb je in jouw omgeving wel eens gehoord dat mensen in deze tijd een detox kuur nemen. Het is een drainagekuur welke erg gezond is voor mensen, maar ook zeker voor paarden! Het geeft een boost aan het immuunsysteem en zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Veel ziektes en ongemakken kunnen worden voorkomen als we ons paard 1 á 2 keer per jaar een drainagekuur geven.
Afvalstoffen worden opgeslagen in het lichaam van jouw paard. Wanneer deze niet worden afgevoerd, kunnen deze afvalstoffen op den duur zorgen voor vervelende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Om jouw paard te helpen deze afvalstoffen beter af te laten voeren, kan je hem een drainagekuur geven. Extra voordeel: Supplementen en medicatie worden beter opgenomen na een kuur!
Beste tijd
De beste tijd om een detoxkuur te geven zijn in het voor- en najaar. Dit zijn periodes in het jaar waarin er veel veranderingen zijn voor jouw paard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ritme en temperatuur. Op zulke momenten kunnen ze wel wat extra ondersteuning gebruiken. De duur van een behandeling is 3 á 4 weken.
Wanneer geen detox?
Belangrijk is dat je
geen detoxi kuur aan je paard geeft tijdens ziekte, of vlak voor of na een operatie. Een ontgiftingskuur vergt namelijk veel energie van een paard.