Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Puur - Peesblessures

Een peesblessure, je hoort het helaas vaak bij paarden. Hoe kan dat toch? De meeste pezen in het lichaam vormen de overgang tussen spieren en botten. Een pees is opgebouwd uit bundels met peesvezels. De peesvezels zijn onderling met elkaar verbonden door een verbindingsstof (collageen).

Op verschillende plaatsen is de pees omgeven door een peesschede die is gevuld met ‘smeervloeistof’(synovia). Binnen de pees liggen maar heel weinig bloedvaten, waardoor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt is. Doordat dit zo slecht doorbloed is, gaat ook de genezing vaak traag.
Daarom geldt ook hier dat voorkomen van peesblessures het beste is, maar een ongeluk is natuurlijk niet te voorkomen. Het onderhouden van een goed ontwikkeld spier- en bewegingsstelsel kost tijd en geduld. Het opbouwen van spieren kan wel in vrij korte tijd, maar pezen en banden hebben meer tijd nodig. Als de spieren te snel en te hard trekken aan deze pezen en banden, kun je wachten op blessures. En blessures helpen je juist verder van jouw doel vandaan…
Peesontstekingen zijn het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Dit kan ontstaan door overbelasting. Als er te vaak en veel kleine scheurtjes ontstaan, volgt er vanzelf groot trauma en ontsteking. Vaak zie je dan pas dat een paard kreupel gaat lopen en voel je een warme zwelling op deze plek.
Bij acute blessures die ontstaan doordat het paard zichzelf aantikt met de achterbenen zie je wel vaak direct het paard kreupel lopen. Deze blessure geeft schade aan de buitenkant van de oppervlakkige buigpees. Dat heet een peesklap.

Begin je training altijd met een goede warming up en zorg na de training weer voor een goede cooling down. Ook door regelmatig op verschillende ondergronden (hard, zacht, ongelijkmatig) te trainen, vergroot je de conditie van pezen en spieren.
Bij een dik been door een peesblessure is het zaak om ervoor te zorgen dat de zwelling verdwijnt. Dus koelen en stappen maar. 

Als je twijfelt of je paard een peesblessure heeft, neem dan contact op met je dierenarts! 
 
Door het maken van een scan wordt de schade aan de pezen zichtbaar en kan een passende therapie worden bepaald. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei methodes om peesontstekingen te behandelen. Laat je goed informeren hierover. Verder is geduld een schone zaak. Te snel weer aan het werk gaan, kan alleen maar nog meer schade geven. Bedenk dat een paard dat eenmaal een peesblessure heeft gehad een verhoogd risico loopt op nieuwe peesblessures door het zwakkere littekenweefsel aan die pees.
Tijdens de gehele herstelperiode kun je het paard ondersteunen met antioxidanten en organisch zwavel, belangrijke stoffen voor het goed functioneren van de lichamelijke ontstekingsremmende processen. Zwavel is bovendien een belangrijke bouwsteen van bindweefsel en zorgt voor gezonde en sterke pezen en bindweefsel. Er is een energetisch verband tussen zwakke pezen en onder andere een lage leverenergie, waardoor het zinvol is om bij een blessure ook ondersteunende druppels voor de lever toe te dienen. Vaak zien we dan dat het herstel veel sneller gaat. Deze druppels bevorderen niet alleen het herstel, maar zorgen ook voor de afvoer van afvalstoffen.

Om de pezen te ondersteunen, kun je fytotherapeutische druppels geven met extracten van:
Equisetum arvense (Heermoes), Ruta graveolens (Wijnruit) Symphytum officinale (Gewone smeerwortel en Arnica montana (Valkruid). Arnica wordt gebruikt vanwege de pijnstillende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. De ontstekingsremmende werking van Arnica is overduidelijk aangetoond in onderzoeken naar het effect van de plant bij gewrichtsontstekingen. Verder stimuleert Arnica de resorptie van (wat grotere) bloeduitstortingen, daardoor neemt de zwelling en dus ook de pijn af.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.