“Als groot paardenliefhebber en fitness instructeur is de ruiterfitness naar voren gekomen".
Ruiterfitness, voor wie is het eigenlijk?
Elke ruiter of amazone kan hieraan deelnemen, zolang je maar de wil hebt om jezelf te verbeteren. Dus of je nu beginner bent of prof, dressuur-, western- of springruiter iedereen is welkom. Ruiterfitness van Body & Horse is een groepsgewijze training, met als doel de fitheid te verbeteren.
Dit lijkt makkelijk, een paar rondjes hardlopen en de fitheid volgt vanzelf. Voor paardrijden is dat echter niet genoeg. Paardrijden vereist een hoge mate van coördinatie en controle van het gehele lichaam. Elke verandering die een ruiter in zijn houding en zit maakt, voelt het paard.
Ruiterfitness, hoezo?!
De wetenschap dat paardrijden een sport is, wordt door veel mensen onderschat. Ook - of sterker nog - vooral door de ruiters zelf! Hoe vaak gebeurt het jou dat je even een kleine pauze moet nemen tijdens het trainen van je paard omdat je buiten adem bent? Of hoe vaak moet jij van je instructeur horen dat je je buikspieren moet aanspannen, maar je geen idee hebt hoe je dit moet doen? Door middel van ruiterfitness wil ik ruiters er bewust van maken dat paardrijden wel degelijk een sport is en je eigen lichaam een erg belangrijk onderdeel hiervan is. Hoe fitter je eigen lichaam, hoe minder je jouw paard in de weg zult zitten en hoe meer je hem zult helpen in bepaalde oefeningen of bewegingen.
Hoe ziet zo'n groepsles er uit?
Elke dinsdagavond om 20:00 geef ik groepstrainingen in Hoofddorp.
Nadat de dames lekker hebben bij gekletst, beginnen we uiteraard met een warming up. Ik vind het zonde van de tijd om eerst 20 minuten rondjes te gaan rennen, ik wil de trainingen zo effectief mogelijk houden. Dus ik gebruik het touwtje springen als warming up. Touwtje springen is super goed voor je conditie, coördinatie én je uithoudingsvermogen. Binnen 6 minuten (met pauzes) zijn we warm en kunnen we de les beginnen.
Ik probeer bij elke les een focus te leggen op één onderdeel. Zo doen we de ene week heel veel stabiliteit vanuit de benen, en de andere week focussen we op de core stability. Hierbij probeer ik de lessen voor iedereen uitdagend te maken, zodat elk niveau met de les mee kan doen en na de les een voldaan gevoel heeft. Ik sluit altijd af met een buikspier rondje en wat stretchen in combinatie met ademhalingsoefeningen.
Vorige week had ik ook een leuke training: we hadden een HIIT training.
HIIT staat voor High Intensity Interval Training.
Jep, it's in the name, zwáár!
ej
Na een flinke warming up, waarbij ik het HIIT principe al een beetje had toegepast (touwtje springen, 1 minuut sprinten, 1 minuut muurzitten) begonnen we met blokjes van 3x7 minuten gericht op de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren.
Het ging als volgt:
- 60 seconden jumping jack, 20 seconden rust
- 60 seconden jump squat, 20 seconden rust
- 60 seconden kikkersprong, 20 seconden rust
- 60 seconden muurzit, 20 seconden rust
- 60 seconden split squat, 20 seconden rust
- 60 seconden sprinten op de plaats, 20 seconden rust
- 60 seconden box jumps, 20 seconden rust.
Dit hebben wij 3 keer herhaald, toen was er even tijd voor een waterpauze.
Na dit rondje, wat voornamelijk gericht was op de benen, hebben we zo'n zelfde rondje gedaan, met core oefeningen.
Jullie raden het al: de meiden waren out. Rode koppies, snakkend naar zuurstof, maar een MEGA voldaan gevoel!
In de volgende blog geef ik jullie graag een kijkje in de keuken tijdens een personal training sessie.