Gastblog F.R.A.®: bitloosbalk categorie 5
F.R.A. heeft het afgelopen jaar onwijs leuke blogs voor ons geschreven over Freedom Riding en hun producten. Ze hebben ons meegenomen in hun wereld waar respect, vertrouwen, luisteren en kijken de grondslag is van elke onvoorwaardelijke vorm van omgang met je paard. Deze week gaat het over het rijden met een bitloos hoofdstel uit systeem 5.
F.R.A. heeft een bitloos balk ontwikkeld waarin de bitloze hoofdstellen onderverdeeld zijn in mate van inwerking. Eenvoudig gezegd is het systeem ingedeeld van minder naar meer inwerking; van systeem 1 naar systeem 5. Vandaag wordt het rijden met een hoofdstel uit systeem 5 van de bitloosbalk beschreven: druk op de neus, wangen en nek/kaak door de gekruiste teugelvoering.
Bouw:
De lederen neusriem van deze hoofdstellen, in de markt bekend onder de naam Cook, is aan beide zijden en achter de bakstukken voorzien van een ring. Door deze ringen loopt een soepele leren riem kruislings over de kin, via de kaken naar de nek. Aan beide zijden van deze riem worden de gespen of clips van de teugeluiteinden bevestigd. Aan de linkerzijde van de hoofdstellen vind je de gespen voor het passend maken van het bakstuk en voor het verbinden van de kruislingse riemen. De riempjes zijn daar met een zachte pad onderlegd, zodat het nekgebied zo goed mogelijk beschermd wordt. Je kunt deze riemen relatief eenvoudig verschuiven, zodat ze aan beide zijden dezelfde gelijke lengte hebben. De hoofdstellen blijven eenvoudig zitten door de gesp aan de kinriem.
Ligging:
Net zoals bij de andere bitloze hoofdstellen moet de neusriem op het harde gedeelte van de neus liggen, ongeveer daar waar het neusbeen begint. De kinriem, waarmee het hoofdstel op zijn plaats blijft liggen, mag gevoelsmatig best wat strakker vastgezet worden. Let op: deze mag beslist niet aangesnoerd worden. Doordat je deze goed bevestigd, voorkom je eventuele verdraaiing van het hoofdstel. De bakstukken van de bitloze hoofdstellen met een kin-nekgekruist systeem zullen altijd de neiging vertonen om enigszins te bollen. Dit heeft verder geen effect op de werking van het hoofdstel en is een normale zaak.
Inwerking:
Door de kruislingse teugelinwerking voelt jouw paard druk aan de linkerzijde van de kaak door druk op de rechterteugel en andersom. Hierdoor kunnen er wendingen genomen worden. Als je op beide teugels evenveel druk uitoefent voelt je paard druk op de neus, nek en kaken waardoor tempowisselingen gemaakt kunnen worden. Het spreekt voor zich dat het leer van de hoofdstellen van systeem 5 goed onderhouden moeten worden om de werking te waarborgen.
Je kunt met de hoofdstellen uit systeem 5 longeren, met en zonder Pessoa, met behulp van een longeerbitstukje. Het longeerbitstukje bevestig je aan de ringen die de keelriemen geleiden. De kruislingse kinriemen zijn dan niet in gebruik. Om ze niet los te laten hangen kun je ze mee bevestigen met het longeerbitstukje. Wanneer je de dubbele lijnen gebruikt, kun je de ringen van de kruislingse kinriemen gebruiken.
Geschiktheid:
De hoofdstellen uit niveau 5 zijn geschikt voor gevoelige en minder gevoelige paarden in alle disciplines. Door de fijne inwerking zijn de hoofdstellen zeer geschikt voor de dressuur en geven daarnaast extra mogelijkheden tot het rijden van minder gevoelige paarden. Hierdoor is het hoofdstel ook als menhoofdstel te gebruiken. Het hoofdstel is echter is niet geschikt om als halster in te zetten.
Epplejeck heeft een zestal bitloze hoofdstellen in het assortiment die bij categorie 5 horen. Hieronder vind je ze op een rijtje:
ej
Auteur: Wilde Äcker vof, Jan Edixhoven