Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Is graanvrij voeren de nieuwste trend?

Ongetwijfeld is het je al opgevallen, steeds vaker zie je dat paardenvoer graanvrij wordt gemaakt. Om je beter inzicht te geven over paardenvoer zonder graan, zetten wij in deze blog alle plus en minpunten voor je op een rijtje.

Paard eten in een veld met bloemen

Waar komt de trend graanvrij voeren vandaan?

Vaak wordt gedacht dat graan slecht voor je paard is, terwijl je viervoeter er ook veel baadt aan graan kan hebben. Toch kan een graanvrij dieet, toch beter zijn. Om erachter te komen wat beter voor je paard is, geven wij jou meer informatie over graan en wanneer je het wel en niet moet voeren.

Waar het graanvrije dieet vandaan komt is eigenlijk heel simpel, namelijk in het wild. Wilde paarden eten voornamelijk kruiden en gras om aan hun dagelijkse energie- en nutriëntenbehoefte te komen. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat paarden veel meer gespreid over de dag bewegen.

Graan is pas bij het paardenvoer ingekomen toen ze werden getemd zodat ze als werkpaarden gebruikt konden worden. Op dat moment moesten de paarden gaan presteren. Deze paarden hadden de energie nodig om hun werk te doen zonder natuurlijk af te vallen. Daarom werden kleine hoeveelheden graan in het voer van de paarden gedaan. Kleine hoeveelheden graan leveren aanzienlijk meer energie op, vooral snelwerkende energie.

Tegenwoordig zijn er nauwelijks paarden die zware ploegen door diepe landbouwgrond trekken. We rijden meestal op aangenaam, vlak terrein en paarden hoeven alleen een ruiter in rijkleding te dragen in plaats van zware karren met voorraden. Voor een paard dat alleen recreatief wordt bereden, wordt de energiebehoefte aanzienlijk verminderd. Voor deze paarden is goed ruwvoer met een aanvulling van de nodige vitamines en mineralen vaak voldoende.

Is graan slecht voor mijn paard?

Graan, dat met mate wordt gevoerd, is nog steeds een uitstekende energiebron voor paarden. Zeker als je paard sportief moet presteren of een verminderede conditie heeft. Zetmeel is snel beschikbare energie om bijvoorbeeld de spieren te voorzien van energie. Door het gebruik van verschillende granen, kan het paardenlichaam zelfs voor langere tijd van energie worden voorzien. Sommige granen hebben een positieve invloed op de gezondheid van je paard. Tarwezemelen worden vaak gebruikt om het maag-darmkanaal te ondersteunen. Daarom kan het dus zinvol zijn om een paard graan te voeren. Het enige waar je rekening mee moet houden is de beperkte veteringcapaciteit van zetmeel. De inname van zetmeel per voerbuurt mag niet hoer zijn dan 200g per 100kg ideaal lichaamsgewicht. Uiteindelijk is het zoals altijd, de hoeveelheid die telt!

De nadelen van graan in het paardenvoer

Ondanks de positieve eigenschappen van graan in paardenvoer, zijn er ook nadelen. Er zijn inderdaad paarden waarbij je zoveel mogelijk graan moet proberen te vermijden. Voor paarden met bijvoorbeeld EMS, ziekte van Cushing, hoefbevangenheid en PSSM, is het beter om weinig suiker en zetmeel te voeren. Daarom is het in zulke gevallen, graanvrij paardenvoer de perfecte oplossing. Doordat je steeds meer van deze ziektes ziet en meer paarden overgewicht hebben, hoor je meer over graanvrij voeren. Zoals hierboven gezegd is graan in principe niet schadelijk voor een paard. Naast de snelle en direct beschikbare energie, kunnen afzonderlijke bestandsdelen waardevol zijn. Graankiemen, schillen, schillen, stengels en bladeren, evenals zemelen, zijn uitstekende leveranciers van voedingsvezels met tal van voordelen voor een gezonde spijsvertering.

Bij een graanvrij dieet wordt het eigenlijke endosperm (te vinden in de pit) niet in het voer opgenomen. Endosperm bestaat voornamelijk uit zetmeel en gluten. Te veel zetmeel, oftewel licht verteerbare koolhydraten, kan leiden tot een snel stijgende bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot een overmatige afgifte van insuline, wat op termijn kan bijdragen aan ontregelde stofwisseling, wanneer deze gedurende een langere periode aanhoudt. Vooral paarden die al insuline-ontregeld zijn, lopen risico op complicaties zoals hoefbevangenheid. Overmatige inname van suiker en zetmeel kan bijdragen aan tal van problemen, zoals waterige ontlasting, diarree en koliek. Op de lange termijn kunnen zich ook ernstigere ziekten zoals obesitas, EMS, PSSM en PPID (cushing) ontwikkelen. Dit is de reden waarom graanvrij voeren absoluut zinvol is voor paarden met overgewicht, stofwisselingsstoornissen of alleen onderhoudsbehoeften.

Paard eet voer met graan

Wanneer is het zinvol om je paard graanvrij te voeren?

Vooral voor gevoelige paarden of paarden met de genoemde ziekten zijn er veel voordelen aan graanvrij voeren.
1. De meeste paarden kunnen hun energie-, mineraal- en vitaminebehoefte al opnemen met voldoende hoogwaardig ruwvoer en een goede minerale voeding. Je bespaart op extra krachtvoer.
2. Als je de componenten op basis van granen in het paardenvoer weglaat, verminder je ook de toevoer van suiker en zetmeel aanzienlijk. Dit is vooral goed voor het spijsverteringskanaal en het organisme van paarden met overgewicht of gevoelige paarden. Het oorspronkelijke dieet bestaat voornamelijk uit grassen en het spijsverteringskanaal is hiervoor ontworpen.
3. Als je je paard te veel energie geeft, heeft je paard meer kans op overgewicht. Dit komt doordat het paard de energie uit het voer niet gebruikt voor zijn werk en daardoor een onbalans creëert. Minder beschikbare energie betekent een evenwichtiger paard.
4. Paarden hebben een beperkte verteringscapaciteit voor (graan)zetmeel: als je de hoeveelheid in het rantsoen vermindert, verklein je automatisch het risico op enkele zeer ernstige ziekten.
5. Door graanvrij te voeren, kan de dikke darm zich concentreren op het afbreken van de vezels van het essentiële ruwvoer, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en een gelukkiger paard.

Voordat je overgaat op graanvrij voeren, is het belangrijk om te bedenken of het bij je paard past. Weeg zorgvuldig de voor- en nadelen af, waarbij je rekening houdt met hoe intensief je je paard traint, maar ook of je paard aanleg heeft voor een van de aandoeningen die in deze blog worden genoemd.

Pavo heeft verschillende soorten paardenvoer in het assortiment dat graanvrij is, maar wel de belangrijkste voedingstoffen en mineralen.
Pavo RiceBran bevat grote hoeveelheden langzaam vrijkomende energie. Hierdoor krijgt je paard veel energie binnen maar wordt niet te heet of te fris. RiceBran is vrij van graan en melassen en is hoog in eiwitten.
Pavo RiceBran

Pavo EasyMix is een vezelrijke muesli vrij van granen zeer geschikt voor recreatiepaarden en in het bijzonder paarden die gevoelig zijn voor suiker, paarden die op een graanvrij dieet staan en voor sobere rassen. De muesli bevat een zeer lage hoeveelheid melasse en suiker. Bevat alle dagelijkse vitaminen en sporenelementen.
Pavo EasyMix 

Pavo WeightLift is het perfecte ruwvoer voor oudere en magere paarden en ondersteund de lichaamsconditie. WeightLift bevat geen granen, melasse en andere toegevoegde suiker en is laag in suiker en zetmeel. Het product kan zowel nat als droog worden gevoerd. WeightLift ondersteund een gezonde spijsvertering.
Pavo WeightLift 

Pavo GrainfreeMash is de ideale traktatie voor je paard, zonder dat hij te veel extra suiker, zetmeel en energie binnenkrijgt. GrainFreeMash van Pavo is een graan- en melassevrije slobber met een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte. Zeer geschikt voor paarden die op een graanvrij dieet zijn, paarden met neiging tot overgewicht, paarden die gevoelig zijn voor suiker en zetmeel en sobere rassen.
Pavo GrainfreeMash

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.