Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Elektrolyten, waarvoor zijn ze en wanneer gebruik je ze?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, elektrolyten. Maar weet je eigenlijk wel wat elektrolyten zijn? In deze blog gaan we je alles vertellen over elektrolyten, wanneer gebruik je ze en waarvoor zijn elektrolyten nou eigenlijk?

Waar zijn elektrolyten voor bij paarden?

In de zomer zweten paarden tijdens de trainingen en wedstrijden meer dan normaal. Wanneer een paard zweet verliest het paard niet alleen vocht maar ook lichaamszouten, oftewel elektrolyten. Met warmer weer is het verlies van vocht en lichaamszouten dus hoger. Het vochtgehalte wordt weer op pijl gebracht doordat paarden weer gaan drinken maar het zoutgehalte heeft daar wat hulp bij nodig. Hiervoor is iets enorm handigs op bedacht, elektrolyten natuurlijk!

Tip: check regelmatig na een zware inspanning of een warme zomerdag of je paard niet uitgedroogd is. Dit doe je door een stuk huid op de hals of schouder tussen je duim en wijsvinger te pakken en aan te trekken. Bij een paard in goede conditie hoort de huid direct weer in normale positie terug te gaan, bij een uitgedroogd paard blijft de huid geplooid of trekt langzaam weer terug in normale positie.

Hoe krijg je het zoutgehalte van je paard weer op pijl?

Met een zoutsteen kan het zoutgehalte van je paard ook aangevuld worden, echter is het wel zo dat de opname van dit zout erg varieert. Het is lastig te reguleren met een zoutsteen hoeveel zout je paard binnenkrijgt. Je kan niet goed zien hoe vaak je paard aan de zoutsteen likt en hoe lang. Om het zoutgehalte van je paard op een controleerbare manier aan te vullen, kan je elektrolyten als supplement geven.

Verschillende varianten Elektrolyten voor paarden

Poeder Elektrolyten Epplejeck
De poeder is voor de makkelijke eters en drinkers. 30 gram per dag kan je door het voer of water mengen tijdens de zomermaanden. Het is makkelijk mee te nemen en met een pot van 1 kilo doe je ongeveer een maand! Deze elektrolyten poeder is op basis van dextrose, dit zorgt ervoor dat de elektrolyten goed worden opgenomen in het lichaam van jouw paard.
Poeder elektrolyten Epplejeck

Vloeibare Elektrolyten Epplejeck
Daarnaast hebben we ook elektrolyten liquid in ons assortiment van Epplejeck. Dit noemen we ook wel de vloeibare sportdrank voor paarden! Deze is echt bedoeld voor zware inspanning of hoge temperaturen. Het ideale aan de liquid is dat als jouw paard van zichzelf weinig drinkt dit de dorstprikkel stimuleert zodat jouw paard weer gaat drinken na de training. Je kan dit ook voeren door het water, voer of gewoon met een spuitje in de mond. Met een fles van 1 liter doe je 40 dagen en dan kost je dit tussen de €0,45 en €0,89 per dag! De roze kleur van de vloeistof komt door Vitamine B12.
Liquid Elektrolyten Epplejeck

Mocht jouw paard echt een moeilijke eter zijn, meng de elektrolyten dan met slobber! Dit vinden bijna alle paarden heerlijk en hiermee krijgen ze ook nog extra vocht binnen.
Paard dat slobber eet

Check hier ons gehele assortiment elektrolyten:

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.