De behandeling van maagzweren bestaat over het algemeen uit medicijnen, aanvullende supplementen en een voer- en managementadvies. Omdat maagzweren niet allemaal hetzelfde zijn en de reactie op de behandeling ook niet altijd hetzelfde is, komt het geregeld voor dat maagzweren weer terugkomen.
Om maagzweren te voorkomen en herstel te bevorderen is het belangrijk om te zorgen dat het rantsoen de maag zoveel mogelijk ondersteunt.
De maag van je paard
De maag van een paard bestaat uit twee functioneel verschillende delen. Een bovenste deel met een maagwand die lijkt op de slokdarm, en een onderste deel waarin maagzuur wordt geproduceerd, met een maagwand die hiertegen bestand is. Paarden moeten eigenlijk de hele dag door vezelrijk eten.
Deze vezels zorgen namelijk voor een buffer tussen het maagzuur en het kwetsbare bovenste deel van de maag. Daarnaast moet een paard lang kauwen op vezelrijk voer, waardoor dit goed vermengd wordt met speeksel, wat een extra beschermende werking heeft.
Maagzweren
Als maagzuur in het bovenste maagdeel terechtkomt kan door irritatie een ontsteking ontstaan die leidt tot een maagzweer. Deze zweren zie je dus vooral net over de scheidslijn tussen het onderste en bovenste deel. Als paarden weinig ruwvoer eten of de tijd tussen de voerbeurten lang is, is de bescherming van de maag beperkt, vooral als het paard intussen veel beweegt en het maagzuur omhoog kan klotsen.
Krachtvoer met veel zetmeel en suikers zorgt voor extra verzuring van de maag en kan daarmee ook maagzweren veroorzaken. Ook het direct toedienen van elektrolyten (zouten) kan de balans in de maag verstoren.
Symptonen maagzweren bij paarden
Symptomen van maagzweren zijn niet erg specifiek en kunnen uiteenlopen van gapen, verminderde eetlust tot lichte koliekverschijnselen en diarree. Het kan een tijd duren voordat je in de gaten hebt dat je paard zich anders gedraagt, conditie verliest of minder presteert. Schakel bij twijfel altijd je dierenarts in. De behandeling bestaat over het algemeen uit medicijnen, aanvullende supplementen en een voer- en managementadvies. Helaas komt herhaling van maagzweren geregeld voor.
Enkele (voer)tips om de maag van je paard te beschermen
Aanpassingen in het rantsoen kunnen bijdragen aan het beschermen van de maag door de buffercapaciteit te verhogen, de zuurproductie te verminderen en de maagwand te beschermen.
• Geef onbeperkt ruwvoer van een geschikte kwaliteit, passend bij het paard. Let er wel op dat het paard niet te dik is of te dik wordt van volop ruwvoer (check regelmatig de BCS!).
• Grofstengelig hooi is effectiever dan fijn hooi, omdat het paard hier meer op moet kauwen.
• Geef producten met bufferende eigenschappen, zoals bietenpulp. Uiteraard moet dit passen bij de rest van het rantsoen.
• Extra plantaardige olie is een optie. Dit heeft wel invloed op de totale mineralen- en vitaminenvoorziening.
• Beperk zetmeel en suiker. Als krachtvoer nodig is geef dan krachtvoer met een hoger vet- en vezelaandeel en weinig zetmeel en suikers. Verdeel dit in porties over de dag.
• Wil je elektrolyten geven, meng dit dan door wat voer.
• Gebruik een
slowfeeder, mits deze geen stress of andere schade veroorzaakt.
• Zorg bij groepshuisvesting voor meer eetplekken dan paarden.
• Train minder intensief of helemaal niet bij maagzweren.
• Zorg dat je paard voor de training wat ruwvoer heeft gegeten.
Maagzweren in het onderste deel van de maag komen ook voor, met name bij de uitgang naar de dunne darm, maar daar lijkt de relatie met voeding beperkt.
Met name voor maagzweren in het bovenste deel van de maag zijn voermaatregelen succesvol. Dit neemt niet weg dat voermaatregelen altijd een onderdeel zijn van de behandeling en bij preventie van maagzweren.