Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Wat te doen tegen mok?

Nu de paddocks en weides weer in een natte boel zijn veranderd, krijgen veel paarden te maken met de vervelende huidaandoeding mok. In deze blog leggen wij uit wat mok precies is, de oorzaken en hoe je mok kan behandelen.


Wat is mok precies?

Mok is een verzamelnaam voor huidirritaties in en rondom de kootholtes van je paard. Het is te herkennen aan een gevoelige en rode huid waar wondjes, schilfers en korstvorming op zitten. Dit zorgt voor jeuk en pijn waardoor je paard gaat schuren en het erger gaat worden. Daarom is het belangrijk om mok gelijk te behandelen.

De oorzaken van uitwendige mok

Vaak wordt uitwendige mok veroorzaakt door factoren buiten of in de stal. Denk hierbij aan:
•Lang in natte paddocks, weides of stal staan
•Aanraking met giftige planten
•Schimmelinfecties
•Schurftmijten
•Insectenbeet

Oorzaken van inwendige mok

Zelfs paarden die nooit te lang in een natte omgeving staan kunnen mok krijgen. Dan praat je over inwendige mok. Dit wordt veroorzaakt door factoren in het lichaam van je paard. Denk hierbij aan:
•Verminderde weerstand
•Ziekte
•Medicijngebruik
•Afvalstoffen worden niet goed afgevoerd

Behandeling van mok

Het zo droog mogelijk houden van de mokplekjes is het allerbelangrijkste wanneer je mok behandelt. Om de gevoelige huid te ondersteunen en te beschermen is het aan te raden om de plekjes in te smeren met mokzalf. Er zijn verschillende soorten mokzalf en het ene zalfje zal wel bij je paard werken en de andere niet. Wanneer je de zalf aanbrengt is het aan te raden om handschoenen aan te trekken.
Verschillende soorten zalven tegen mok:
Leovet Zilverzalf
Sectolin Moccare
NAF MSM Zalf
Vetramil Honingzalf

Ook zijn er druppels die helpen om de mok tegen te gaan bij je paard. Puur Sulphur is hier een voorbeeld van.

 
Kootholte verzorgingsproducten


De Turnout Boots van LeMieux zijn speciale beenbeschermers die ontwikkeld zijn voor gebruik in de wei of paddock. De benen van je paard zullen dan beschermd worden tegen vuil en vocht.

Om inwendige mok te behandelen moeten de afvalstoffen in het lichaam van je paard afgevoerd worden. Om je paard daarbij te helpen kan je een detox kuur doen. Dit kan je in de vorm van brokjes doen zoals VITALstyle DetoxMix en NAF D-Tox. Puur Detoxi is een detox kuur in de vorm van druppels.

Naast de afvalstoffen afvoeren is het belangrijk om de weerstand van je paard optimaal te houden. Wanneer je paard zijn weerstand goed is, wordt de kans op inwendige mok en dat je paard ziek wordt kleiner. Hiervoor heb je verschillende supplementen die je kunt gebruiken.
Pavo HealthBoost en PAVO Vital kan als krachtvoer dienen, maar is ook toe te voegen aan het rantsoen wat je paard al krijgt.

VITALstyle OerBalans, NAF Opkikker en Puur Vita-min kan je handig door het eten van je paard doen.

Excellent Vitasporal Horse en Equivital Vitamine Pasta zijn smakelijke pasta’s die in een handige injector zitten.

Wilt de mok niet overgaan of wordt het alleen maar erger? Raadpleeg dan je dierenarts!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.