Wensenlijst Categorieën

Verzorging van leerproducten

Leer is een gelooide dierenhuid. Net als onze eigen huid, blijft leer het mooist als het goed verzorgd wordt. Een goede verzorging, verlengd de levensduur, zorgt dat het leer waterproof is en beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Het verzorgen van leer moet regelmatig gebeuren. Voor een optimale verzorging is het belangrijk dat het leer eerst goed schoongemaakt is. Verwijder voor het schoonmaken, met een doek of zachte borstel, grof vuil en gebruik niet te veel water, dit maakt het leer stug.

Zorg dat het leer niet alleen goed schoon, maar ook goed droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Let op, leg het leer niet vlak naast een centrale verwarming of andere warmtebron, daar droogt het leer van uit.

Behandel het leer vervolgens met het juiste, daarvoor bestemde onderhoudsmiddel. Gebruik nooit slaolie of zonnebloemolie, deze onttrekken de kleur uit het leer. Wrijf het onderhoudsmiddel in met een zachte doek of kwast. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken. Voor gebruik kun je het leer nog even afnemen met een doek om overtollig vet te verwijderen.

Om de kleur van het leer te behouden of herstellen kun je een verzorgingsproduct op kleur of een kleurwas gebruiken. Bijvoorbeeld zwarte ledervet voor zadels en hoofdstellen en zwarte schoenpoets of crème voor laarzen en schoenen.

Let op:
Voorkom dat leer dicht bij een warmtebron zoals een centrale verwarming of andere warmtebron staat, dit droogt het leer uit. Stel het leer niet bloot aan felle zon, dit kan verkleuring en uitdroging veroorzaken.
Gebruik nooit slaolie of zonnebloemolie, deze onttrekken de kleur uit het leer.
Behandel kunstleer, leer met een kunststof laagje of lakleer niet met een leerverzorginsproduct. 

Heb je een product met strass steentjes? Behandel dit gedeelte alleen met een vochtige doek. Let op: verlies of beschadiging van strass steentjes of andere kwetsbare glimmers vallen niet onder garantie.