Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Onderhoud hoofdstellen en leren halsters

Ook bij hoofdstellen en leren halsters geldt, wanneer je deze regelmatig gebruikt moet je het minstens een keer per maand goed schoonmaken en verzorgen. Bij zeer intensief gebruik, of wanneer je veel buiten rijdt, zal dit vaker moeten. Goed onderhouden verlengt de levensduur van je hoofdstel of leren halster. 

  1. Haal voor het schoonmaken je hele hoofdstel of halster uit elkaar, door de alle gespen los te maken en verwijder met een doek of borstel het grove vuil. 
  2.  Maak alle onderdelen en riempjes schoon met een speciaal daarvoor geschikte zadelzeep (vloeibaar of in blok vorm) of reinigingsspray. Zadelzeep zorgt voor een grondige reiniging van het leer en verwijderd zweet, vuil en vet. Gebruik niet teveel water, dit maakt het leer stug. Wring je sponsje daarom goed uit voor gebruik. Een te natte spons zorgt voor schuim tussen de naden en gespen, waardoor stiksels los kunnen laten. 
  3. Zorg dat het leer goed schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Let op, leg het leer niet vlak naast een centrale verwarming of andere warmtebron, daar droogt het leer van uit. 
  4. Als alle leer onderdelen van je hoofdstel of halster goed schoon en droog zijn kun je deze behandelen met lederbalsem, ledervet, lederolie of een conditioner. Omdat olie het leer enorm soepel maakt, is lederolie zeer aan te raden voor je hoofdstel. Let wel op, olie trekt sneller in dan vet en moet daardoor vaker aangebracht worden.

Wrijf het ledervet, lederbalsum of conditioner goed in met een zachte doek of sponsje en de lederolie met een kwast. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken en smeer het vervolgens uit met een schone droge doek. Let op dat deze niet pluist. Voor gebruik kun je het leer nog even afnemen met een doek om overtollig vet te verwijderen.

Als het onderhoudsmiddel goed ingetrokken is in het leer, kun je het hoofdstel weer in elkaar zetten.

Tips:

  • Berg je hoofdstel of halster op in een droge, goed geventileerde ruimte. Pas op met ammoniaklucht, dit tast het leer namelijk aan. Bij vrieskou gebeurt er niets schadelijks met het leer. 
  • Maak iedere keer na gebruik het bit goed schoon. Hierdoor kunnen de bacteriën geen schade aan het leer aanbrengen. Voor een grondige reiniging van je bit is een speciaal RVS reinigingsmiddel verkrijgbaar. 
  • Behandel je hoofdstel bij voorkeur één dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel goed kan intrekken. 
  • Behandel kunstleer, leer met een kunststof laagje of lakleer niet met een leerverzorginsproduct.
  • Heb je een halster of hoofdstel met strass steentjes? Behandel dit gedeelte alleen met een vochtige doek. Let op: verlies of beschadiging van strass steentjes of andere kwetsbare glimmers vallen niet onder garantie.

Onderhoud kunststof hoofdstellen

Kunststof hoofdstellen zijn in vergelijking met leer veel onderhoudsvriendelijker. Om je kunststof hoofdstel in een goede staat te houden, is het belangrijk deze regelmatig te reinigen door vuil, modder, zweet en andere hardnekkige vlekken te verwijderen. Neem hiervoor je  hoofdstel af met een vochtige doek en spray vervolgens met een speciale reinigingsspray voor kunststof het hoofdstel in. Wrijf in een cirkelvormige beweging met een vochtige doek het hoofdstel schoon. Gebruik een hard borsteltje om hardnekkige vlekken te verwijderen. Als al het vuil verwijderd is kun je het kunststof nog een afnemen met een schone vochtige doek om vervolgens te laten opdrogen. Je hoeft kunststof verder niet te behandelen met een onderhoudsmiddel zoals ledervet of olie.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.