Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Onderhoud leren laarzen en schoenen

Om ervoor te zorgen dat het leer van je laarzen of schoenen in goede staat blijft, is het noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te verzorgen/onderhouden.

Dagelijks onderhoud

 1. Neem je schoenen of laarzen iedere dag (of iedere keer na gebruik) af met een vochtige, schone doek om modder en ander vuil te verwijderen. Gebruik een zachte borstel voor het verwijderen van grof vuil. Met name de rand bij zool goed schoonhouden met een borsteltje, hier kan vuil snel intrekken en het leer/de stiksels beschadigen.
 2. Zorg ervoor dat je laarzen of schoenen niet te nat worden, dus spoel ze niet af onder de kraan. Als je schoenen of laarzen wel erg nat zijn, laat deze dan bij kamertemperatuur opdrogen en vul ze eventueel met absorberend papier voor het opdrogen van de binnenkant. Bij het laatste dien je eerst de inlegzolen eruit te halen, voordat je ze losjes vult met absorberend papier. De schoenen of laarzen drogen het best op kamertemperatuur, zet ze niet vlak naast een kachel of andere warmtebron, daar droogt het leer van uit.

Verzorgen/behandelen van je laarzen en schoenen
Naast het dagelijks schoonmaken, is het belangrijk dat je je laarzen of schoenen regelmatig behandeld (afhankelijk van het gebruik ongeveer 1 keer per week).

 1. Zorg dat de laarzen of schoenen goed schoon en droog zijn voordat je ze gaat behandelen.
 2. Behandel de schoenen of laarzen met een leer conditioner in crème of vloeibare vorm. Om de kleur van het leer te behouden kun je de laarzen of schoenen behandelen met een schoenpoets of schoencrème op kleurbasis.
 3. Wrijf de conditioner in met een zachte doek of het bijgeleverde sponsje. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken. Voor gebruik kun je je laarzen of schoenen nog even afwrijven met een doek om overtollig vet te verwijderen.
 4. Om het leer van je schoenen of laarzen te voorzien van een waterafstotend laagje, kun je ze nog behandelen met een waterafstotende spray. Deze bevat waterafstotende bestanddelen die de levensduur van het leer kunnen verlengen.
 5. Voor het reinigen en onderhouden van ritsen in je laarzen of schoenen zijn speciale zippsprays verkrijgbaar. Deze zorgen ervoor dat de rits soepel en schoon blijft en verlengt hierdoor de levensduur van de rits.

Tips:

 • Probeer niet iedere dag hetzelfde paar schoenen of laarzen te dragen, de combinatie van vocht en bacteriën van je voeten zorgen voor een versneld proces van slijtage.
 • Gebruik bij voorkeur geen zadelzeep voor je laarzen en schoenen, dit kan namelijk een doffe kleur veroorzaken en ervoor zorgen dat de stiksels loslaten (zadels en hoofdstellen hebben namelijk andere en dikkere stiksels dan laarzen en schoenen). Wel is er een speciale cleanerspray waarmee je het leer van je laarzen of schoenen kunt reinigen
 • Voor extra glans kun je, na het insmeren en intrekken van schoenpoets, je laarzen of schoenen oppoetsen met een nylon panty of een speciaal glansborsteltje.
 • Gebruik laarzenspanners om de vorm van de laarzen te behouden
 • Berg leren laarzen in een laarzentas op en leg deze op zijkant neer (liggend). Hierdoor zakken de laarzen minder snel in en blijven ze mooier in vorm.
 • Om de binnenkant van je laarzen of schoenen te reinigen kun je een speciale anti-bacteriële spray gebruiken.
 • Gebruik je rijlaarzen en rijschoenen alleen voor het rijden. Loop er niet mee door de modder en gebruik ze niet voor het uitmesten. Mest en modder tasten het leer aan.
 • Behandel je laarzen of schoenen bij voorkeur 1 dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel goed kan intrekken.
 • Trek je laarzen altijd aan met laarzentrekkers (indien lusjes in de laars) en trek ze altijd uit met een laarzenknecht.
 • Behandel kunstleer, leer met een kunststof laagje of lakleer niet met een leerverzorginsproduct.
 • Heb je jodhpurs of rijlaarzen met strass steentjes? Behandel dit gedeelte alleen met een vochtige doek. Let op: verlies of beschadiging van strass steentjes of andere kwetsbare glimmers vallen niet onder garantie.   

Onderhoud Nubuck leer

Om ervoor te zorgen dat het leer van je laarzen of schoenen in goede staat blijft, is het noodzakelijk om ze regelmatig schoon te maken en te verzorgen/onderhouden.

Nubuck is een type leer waarbij de bovenkant van de huid licht geschuurd is, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Het uiterlijk komt ongeveer overeen met suède, maar is wat steviger. Daarom wordt nubuck vaak gebruikt voor schoenen en laarzen. Nubuckleer heeft een geheel open porie en is dus bijzonder gevoelig voor vet, vuil, vocht en transpiratie. Water of andere vloeistoffen die op het leer worden gemorst, moeten daarom zo snel mogelijk worden opgedept. Niet wrijven, want dan drukt je de vloeistof juist in de poriën!

Verwijder voor het schoonmaken, met een doek of zachte borstel, grof vuil en neem het leer af (niet wrijven) met een vochtige doek. Voor het onderhoud kun je nubuckleer het beste behandelen met een spray of onderhoudsmiddel speciaal voor nubuck en suède. Gebruik geen andere middelen! Deze zijn niet geschikt voor deze leersoort.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.