Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Onderhoud zadels

Wanneer je je zadel regelmatig gebruikt, moet je het minstens een keer per maand goed schoonmaken en verzorgen. Bij zeer intensief gebruik, of wanneer je veel buiten rijdt, zal dit vaker moeten. Goed onderhouden verlengt de levensduur van je zadel. Onder goed onderhoud verstaan we niet alleen het poetsen en verzorgen, maar je zadel dient ook minstens één keer per jaar nagekeken te worden door een zadelmaker. De zadelmaker controleert of het zadel nog steeds goed op je paard ligt en of de vulling nog goed is. 

Hieronder het proces voor een goede verzorging van je zadel. 

  1. Haal voor het schoonmaken alle losse onderdelen van je zadel, zoals de beugelriemen, beugels, singel en het dekje en verwijder met een doek of zachte borstel, het grove vuil. 
  2. Maak je hele zadel (kussens, zitvlak, zweetbladen, singelstoten en beugelriemen) schoon met een speciaal daarvoor geschikte zadelzeep (vloeibaar of in blok vorm) of reinigingsspray. Zadelzeep zorgt voor een grondige reiniging van het leer en verwijderd zweet, vuil en vet. Gebruik niet teveel water, dit maakt het leer stug. Wring je sponsje daarom goed uit voor gebruik. Een te natte spons zorgt voor schuim tussen de naden en gespen, waardoor stiksels los kunnen laten. 
  3. Zorg dat het zadel goed schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Let op, leg het leer niet vlak naast een centrale verwarming of andere warmtebron, daar droogt het leer van uit. 
  4. Als je zadel goed schoon en droog is kun je deze behandelen met lederbalsem, ledervet, lederolie of een conditioner. Behandel ook nu weer het hele zadel (kussens, zitvlak, zweetbladen, singelstoten en beugelriemen), maar pas op met het zitvlak. Gebruik voor het zitvlak alleen vet of balsem en geen olie.

Wrijf ledervet, lederbalsem of conditioner goed in met een zachte doek of sponsje en de lederolie met een kwast. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken en smeer het vervolgens uit met een schone droge doek. Let op dat deze niet pluist. Voor gebruik kun je het leer nog even afnemen met een doek om overtollig vet te verwijderen.

Pas op met olie. Olie trekt sneller in dan vet en moet daardoor vaker aangebracht worden. Olie maakt het leer wel enorm soepel en is daarom zeer geschikt voor singelstoten en beugelriemen. Gebruik olie daarom bij voorkeur niet op de kniestukken en het zitvlak (zachte delen).

Tips:

  • Pas op bij suède zweetbladen. Behandel deze niet met vet, balsem of olie maar gebruik daarvoor een speciale suède spray.
  • Berg je zadel op in een droge, goed geventileerde ruimte en hang deze altijd op een zadelsteun. Pas op met ammoniaklucht, dit tast het leer namelijk aan. Bij vrieskou gebeurt er niets schadelijks met het leer.
  • Gebruik een zadelhoes om je zadel te beschermen tegen beschadigingen en stof.
  • Haal na gebruik van je zadel altijd het dekje, bontje en de singel er onder vandaan. De bacteriën die daar aan zitten door zweet en vuil, kunnen je zadel aantasten.
  • Gebruik regelmatig een schoon dekje. Dit is niet alleen beter voor je zadel maar ook voor de huid van je paard/pony.
  • Voor je beugels is een speciaal RVS reinigingsmiddelverkrijgbaar
  • Behandel je zadel bij voorkeur 1 dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel goed kan intrekken.

Onderhoud kunststof zadels

Kunststof zadels zijn in vergelijking met leer veel onderhoudsvriendelijker. Om je kunststof zadel in een goede staat te houden, is het belangrijk deze regelmatig te reinigen door vuil, modder, zweet en andere hardnekkige vlekken te verwijderen. Neem hiervoor je zadel af met een vochtige doek en spray vervolgens met een speciale reinigingsspray voor kunststof het zadel in. Wrijf in een cirkelvormige beweging met een vochtige doek het zadel schoon. Gebruik een hard borsteltje om hardnekkige vlekken te verwijderen. Als al het vuil verwijderd is, kun je het kunststof nog een afnemen met een schone vochtige doek om vervolgens te laten opdrogen.

Je hoeft kunststof verder niet te behandelen met een onderhoudsmiddel zoals ledervet of olie. Veel kunststof zadels zijn afgewerkt met leren details. Reinig deze wel met zadelzeep en behandel het met een onderhoudsmiddel.

Wintec zadels

Hoe werkt de Wintec Boommeter?
Je gebruikt de Wintec Boommeter om te bepalen welke maat boom jouw paard nodig heeft. Zorg ervoor dat tijdens het meten je paard vierkant staat en op een gelijke bodem. Check? Ga dan verder naar stap 1.

Stap 1:
Plaats het zadel op de rug van je paard in de juiste positie en markeer het referentiepunt direct onder de zadelnagels aan beide kanten van de schoft.

Stap 2:
Haal het zadel nu weer van de rug van je paarden plaats de meter verticaal op schoft van je paard ter hoogte van de gemarkeerde punten.

Stap 3:
Zorg ervoor dat de ‘bearing area’ (aangegeven op de boommeter) van de boommeter aansluitend op je paard ligt en aan beide zijden gelijkmatig in contact komt met je paard. De ‘bearing area’ mag niet knellen, maar ook niet afsteken.
Het bovenste, ronde gedeelte van de boommeter, moet vrij liggen bij de schoft. Er moet dus ruimte zitten tussen de schoft en de boommeter.

Stap 4:
Wanneer je de bovenste stappen goed hebt doorlopen, geeft de boommeter de juiste kleur aan voor de boommaat die voor jouw paard geschikt is.

Het wordt aanbevolen om de bovenstaande stappen om de drie maanden te herhalen om te kijken of je nog steeds de juiste maat boom voor je paard gebruikt.

Let op: wanneer je eenmaal de juiste maat boom hebt bepaald, en het zadel ligt niet mooi in balans, dan is het aan te raden om een gekwalificeerde zadelpasser naar je zadel en paard te laten kijken.

Hoe verwissel je het kopijzer van je zadel?
Na het bepalen van de juiste maat kun zelf het kopijzer verwisselen om de boommaat aan te passen. Het kopijzer zit aan de voorkant van de boom, bij het schoftgedeelte. Dit is dan ook hetgeen dat verwisseld kan worden. Het werkt als volgt:

Stap 1:
Je maakt het zadel aan de voorkant open door de twee schroeven die aan de onderkant zitten, los te draaien.

Stap 2:
Haal de grote flap van de kamer van het zadel los en sla deze naar achteren. De flap zit vast met klittenband. Je kunt dan de boom en het kopijzer zien zitten.

Stap 3:
Haal eventuele kniewrongen van het zadel af en zorg ervoor dat de singelstoten vrij liggen. De punten van de zadelboom trek je voorzichtig uit de zakken die bestemd zijn om deze punten van de zadelboom in te doen, zodat deze los komen te liggen.

Stap 4:
Verwijder de schroeven aan beide uiteinden van de boom en haal de boom eruit.

Stap 5:
Plaats de nieuwe boom in het zadel en gebruik de nieuwe, meegeleverde schroeven. Daar zit Loctite op, waardoor de schroeven weer goed vast komen te zitten. Gebruik je de oude schroeven, doe er dan zelf een drupje Locite op. Draai de nieuwe schroeven eerst vast met je vingers en plaats de boom op de juiste positie. Daarna kun je de schroeven verder aandraaien met een schroevendraaier.

Stap 6:
Doe de punten van de zadelboom weer terug in de daarvoor bestemde zakken, maak de grote flap van de zadelkamer weer vast en schroef de twee schroeven aan de onderkant van het zadel weer vast.


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.