Onderhoud zadels

Wanneer je je zadel regelmatig gebruikt, moet je het minstens een keer per maand goed schoonmaken en verzorgen. Bij zeer intensief gebruik, of wanneer je veel buiten rijdt, zal dit vaker moeten. Goed onderhouden verlengt de levensduur van je zadel. 

 1. Haal voor het schoonmaken alle losse onderdelen van je zadel, zoals de beugelriemen, beugels, singel en het dekje en verwijder met een doek of zachte borstel, het grove vuil. 
 2. Maak je hele zadel (kussens, zitvlak, zweetbladen, singelstoten en beugelriemen) schoon met een speciaal daarvoor geschikte zadelzeep (vloeibaar of in blok vorm) of reinigingsspray. Zadelzeep zorgt voor een grondige reiniging van het leer en verwijderd zweet, vuil en vet. Gebruik niet teveel water, dit maakt het leer stug. Wring je sponsje daarom goed uit voor gebruik. Een te natte spons zorgt voor schuim tussen de naden en gespen, waardoor stiksels los kunnen laten. 
 3. Zorg dat het zadel goed schoon en droog is voordat je het gaat behandelen. Leer droogt het beste op kamertemperatuur. Let op, leg het leer niet vlak naast een centrale verwarming of andere warmtebron, daar droogt het leer van uit. 
 4. Als je zadel goed schoon en droog is kun je deze behandelen met lederbalsem, ledervet, lederolie of een conditioner. Behandel ook nu weer het hele zadel (kussens, zitvlak, zweetbladen, singelstoten en beugelriemen), maar pas op met het zitvlak. Gebruik voor het zitvlak alleen vet of balsem en geen olie.

Wrijf ledervet, lederbalsem of conditioner goed in met een zachte doek of sponsje en de lederolie met een kwast. Goed inwrijven heeft een beter resultaat dan dik insmeren. Laat het goed intrekken en smeer het vervolgens uit met een schone droge doek. Let op dat deze niet pluist. Voor gebruik kun je het leer nog even afnemen met een doek om overtollig vet te verwijderen.

Pas op met olie. Olie trekt sneller in dan vet en moet daardoor vaker aangebracht worden. Olie maakt het leer wel enorm soepel en is daarom zeer geschikt voor singelstoten en beugelriemen. Gebruik olie daarom bij voorkeur niet op de kniestukken en het zitvlak (zachte delen).

Tips:

 • Pas op bij suède zweetbladen. Behandel deze niet met vet, balsem of olie maar gebruik daarvoor een speciale suède spray.
 • Berg je zadel op in een droge, goed geventileerde ruimte en hang deze altijd op een zadelsteun. Pas op met ammoniaklucht, dit tast het leer namelijk aan. Bij vrieskou gebeurt er niets schadelijks met het leer.
 • Gebruik een zadelhoes om je zadel te beschermen tegen beschadigingen en stof.
 • Haal na gebruik van je zadel altijd het dekje, bontje en de singel er onder vandaan. De bacteriën die daar aan zitten door zweet en vuil, kunnen je zadel aantasten.
 • Gebruik regelmatig een schoon dekje. Dit is niet alleen beter voor je zadel maar ook voor de huid van je paard/pony.
 • Voor je beugels is een speciaal RVS reinigingsmiddel verkrijgbaar
 • Behandel je zadel bij voorkeur 1 dag voor gebruik, zodat het onderhoudsmiddel goed kan intrekken.

Onderhoud kunststof zadels

Kunststof zadels zijn in vergelijking met leer veel onderhoudsvriendelijker. Om je kunststof zadel in een goede staat te houden, is het belangrijk deze regelmatig te reinigen door vuil, modder, zweet en andere hardnekkige vlekken te verwijderen. Neem hiervoor je zadel af met een vochtige doek en spray vervolgens met een speciale reinigingsspray voor kunststof het zadel in. Wrijf in een cirkelvormige beweging met een vochtige doek het zadel schoon. Gebruik een hard borsteltje om hardnekkige vlekken te verwijderen. Als al het vuil verwijderd is kun je het kunststof nog een afnemen met een schone vochtige doek om vervolgens te laten opdrogen.

Je hoeft kunststof verder niet te behandelen met een onderhoudsmiddel zoals ledervet of olie.

Tip:
Veel kunststof zadels zijn afgewerkt met leren details. Reinig deze wel met zadelzeep en behandel het met een onderhoudsmiddel.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!