Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Myler bitten: het geheim voor een nageeflijk paard

Bitten zijn er in mega veel verschillende soorten en maten. De keuze is eindeloos. Het bit is een zeer belangrijk onderdeel in de communicatie tussen jou en je paard. Ben je geen bitspecialist maar wil je wel graag het juiste bit voor jouw paard vinden? Lees dan snel verder in deze blog over Myler bitten!Myler bitten
zijn ontworpen volgens een specifiek systeem, hierbij staat het paard centraal en de anatomische vorm van de paardenmond vormt de basis voor het vinden van het juiste bit. Uit onderzoek is gebleken dat bijna alle vormen van verzet bij een paard komt doordat we alle druk op de tong willen vermijden. Maar deze druk is juist ook nodig bij de africhting van een paard. Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’. Dit houdt in dat je paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij hij loslaat in het nekgewricht.

Kenmerken van het Myler bit

Myler bitten kun je herkennen aan verschillende kenmerken van het bit. De belangrijkste kenmerken zijn:
  1. Naar voren gebogen mondstuk; hierdoor kan het paard ongehinderd slikken en zal het paard sneller nageven. Ook wordt de druk door middel van het gebogen mondstuk beter verspreid op de tong van het paard.
  2. Inlegstrips van koper; veel van de bitten van Myler zijn voorzien van koperen inlegstrips en gemaakt van roestvrij staal. Door de koperen inlegstrips wordt de speekselvorming van je paard meer bevorderd.
  3. Beperkte druk; bij druk op de teugel ontstaat er druk op de lagen en de tong van het paard maar zodra het paard nageeft valt deze druk gelijk weg. Hierdoor leert het paard na te geven in een drukvrije houding en zal het paard langer en sneller in zijn comfortzone terecht komen.
  4. Sleuven; Myler bitten met een sleuf in de bitringen hebben een lichte hefboomwerking.
  5. Onafhankelijke beweging; het is mogelijk om slechts één kant van het mondstuk te bewegen door de onafhankelijke zijdelingse beweging. Valt je paard snel over zijn schouder? Dan bevorderen bitten met een onafhankelijke beweging de lengtebuiging.

Myler bitten niveaus

Het komt vaak voor dat wanneer een goed passend bit voor een paard gevonden is, dit bit langere tijd tot een leven lang bij het paard wordt gebruikt. Myler adviseert juist om het bit aan te passen wanneer het niveau van de africhting vordert.
 
Wanneer je op zoek gaat naar het juiste bit voor je paard is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren zoals de mond van je paard, het niveau van africhting, het niveau van de ruiter en natuurlijk de discipline. Om deze reden heeft het systeem van Myler 3 verschillende categorieën bitten, ook wel levels genoemd, ontworpen.

Myler bitten: level 1

Bitten binnen Level 1 zijn voor jonge paarden die net zadelmak gemaakt of licht afgericht zijn. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid en begint daarnaast ook al met nageven. Binnen dit level is het belangrijk om een prettig bit te gebruiken zodat het paard de gegeven aanwijzingen snel zal begrijpen. Daarom is het tijdens level 1 juist nog belangrijker om een passend bit te gebruiken dan in een later level. Het bit moet zo goed passen dat het de minste schade zal aanrichten op de tong van het paard. De tong van een paard is een stevige spier en kan aanwijzingen goed opvangen en druk verdragen. De lagen van een paard kunnen daarentegen wel snel beschadigd raken omdat de lagen van een paard enkel bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen is dus niet goed voor je paard.

Ontwerp level 1 bitten

Level 1 bitten van Myler hebben een naar voren gebogen mondstuk. Daarnaast gebruiken deze bitten grotendeels druk op de tong en maar een kleine druk op de lagen. De druk op de tong door het bit wordt door Myler bitten over het algemeen gelijkmatiger verdeeld dan traditionele bitten. Daarnaast werken Level-1 bitten met knijpen en weerstand bieden met loslaten. Dit houdt in dat het bit samen knijpt op de lagen, weerstand biedt op de tong, maar ook kan loslaten als het paard nageeflijk is. Afhankelijk van het type bit, met bitring of schaar, kunnen de bitten druk uitoefenen op de kin en/of nek van het paard. Sommige mondstukken hebben ook een onafhankelijke zijdelingse inwerking.

Myler bitten level 2

Bitten binnen level 2 zijn voor paarden waarbij de africhting is bevestigd. Het paard is en blijft nageeflijk met licht contact aan de teugel. Paarden binnen dit level kunnen complexere oefeningen uitvoeren zoals stelling, buiging, zijgangen en een eenvoudige galopwissel. De mondstukken van bitten binnen level 2 zijn geschikt voor paarden die op eigen benen lopen. Het paard heeft al meer spieropbouw en kan langere en zwaardere trainingen aan.

Ontwerp level 2 bitten

Myler Level 2 bitten hebben een naar voren gebogen mondstuk en gebruiken druk op de tong en iets meer druk op de lagen dan Level 1 bitten, waarbij het mondstuk over de lagen draait. Hierdoor verspreid het bit de druk meer over de hele tong van het paard, dan alleen het middenstuk van de tong. Level 2 bitten hebben de eigenschap dat ze kunnen kantelen op de lagen. Ook deze bitten kunnen, afhankelijk van het type bit, bitring of schaar, druk uitoefenen op de kin en/of nek van het paard. Veel van de Level 2 bitten hebben een onafhankelijke zijdelingse inwerking.

Myler bitten level 2-3

Level 2-3: De basisafrichting is goed bevestigd evenals complexere vaardigheden zoals verzameling en galopwisselingen. Bitten van dit niveau geven enige tongvrijheid, geven meer druk op de lagen en kan druk uitoefenen op het gehemelte van het paard.

Ontwerp level 2-3 bitten

Myler level 2-3 bitten hebben een naar voren gebogen mondstuk met tongpoort voor tongvrijheid. Deze bitten maken gebruik van verschillende inwerkingsdrukpunten. Zo maken de bitten gebruik van druk op de tong, maar grotendeels op de lagen. Het mondstuk rolt daarbij over de lagen. Ook kunnen de mondstukken kantelen op de lagen. Daarnaast kunnen deze bitten druk op het gehemelte van het paard uitoefenen, afhankelijk van de hoogte van de tongpoort. Tot slot kunnen ook deze bitten druk uitoefenen op de kin en/of nek van het paard, afhankelijk van het type bit.

Myler bitten level 3

Bitten binnen dit level zijn voor paarden die totaal aan de hulpen staan en waarbij de africhting geheel bevestigd is. Het paard is en blijft dan ook constant nageeflijk en beheerst oefeningen op een vergevorderd niveau. De keuze van het juiste bit hangt hierbij samen met het temperament en karakter van het paard. De mondstukken op dit niveau zijn bedoeld om het paard zo veel mogelijk tongvrijheid te geven terwijl de controle over het paard voor de ruiter blijft bestaan.

Ontwerp level 3 bitten

Myler level 3 bitten bieden de meeste tongvrijheid. Deze bitten hebben een naar voren en naar boven gebogen mondstuk met tongvrijheid. Deze bitten werken grotendeels met meer druk op de lagen waarbij het mondstuk naar beneden draait op de lagen. Afhankelijk van de hoogte van de tongpoort kunnen ook deze bitten druk uitoefenen op het gehemelte van het paard. Tot slot bieden deze bitten een grote verscheidenheid van inwerking om zo zacht mogelijk in te werken als het paard toestaat.

Myler dressuur bitten

Ben je een dressuurruiter en op zoek naar de perfecte combinatie van stang en trens? Myler heeft speciaal voor de dressuursport de Myler Weymouth MB33 Level 3 en Myler Weymouth MB43LP Level 2-3 dressuurstang ontwikkeld. De mondstukken van deze dressuurstang bieden het paard meer tongvrijheid ten opzichte van traditionele Weymouths. De Myler dressuurstang heeft een onafhankelijke zijdelingse inwerking, wat een positief effect heeft op de paardenmond.
 
De Myler onderlegtrens Bridoon is speciaal ontwikkeld om te combineren met de Myler Weymouth bitten. De combinatie van deze twee bitten geeft het paard optimale tongvrijheid. Daarnaast heeft deze combinatie een onafhankelijke zijdelingse inwerking.

Maatvoering van Mylerbitten

De maten van Myler bitten zijn uitgedrukt in inch maten. In onderstaand schema vind je een overzicht met daarin de Myler maten zowel in inches als in cm. De maten die het meest voorkomen zijn 3, 5 en 7. Bekijk hier ons gehele assortiment aan Myler bitten.


Toegestane Myler bitten KNHS & FEI


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.