De zomer is in volle gang, met hoge temperaturen als gevolg. Voor ons erg lekker om buiten in de zon te rijden, voor je paard soms iets minder. Maar met de juiste aandacht en een goede cooling down hoeft dit geen probleem te zijn!
Fysiologie
Een paard zit anders in elkaar dan een mens. Wij kunnen onze warmte goed kwijt. In verhouding heeft onze huid een groot oppervlak vergeleken met onze massa. Paarden daarentegen hebben een grotere hoeveelheid spiermassa ten opzichte van hun lichaamsgewicht en in verhouding minder huidoppervlak waar ze hun warmte kwijt kunnen. Daarnaast hebben paarden het ook eerder warm. Waar wij ons prettig voelen in een omgevingstemperatuur van 20°C, heeft een paard een comforttemperatuur tussen de -5°C en 10°C. Wanneer spieren te lang warm blijven kan er schade ontstaan. Kortom, cooling down na een training is essentieel.
Cooling down
Niet alleen zorgt de cooling down ervoor dat je paard afkoelt, maar het bevordert ook de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Om tot een goede cooling down te komen, geven we je graag een aantal tips:
- Het beste is wanneer de hartslag van je paard rond de 100 slagen per minuut komt te liggen, dus zorg ervoor dat hij in beweging blijft.
- Doe niet gelijk een deken op, maar wacht tot je paard goed afgekoeld is.
- Nazweten is een teken dat je paard nog niet voldoende was afgekoeld, maak je cooling down de volgende keer wat langer.
- Spuit je paard af met koud/lauw water. Doe dit niet te lang en trek het water er daarna af en houd je paard in beweging. Is hij nog steeds warm? Herhaal dit dan.
- Is het erg warm en benauwd? Houd je training dan wat korter qua duur en intensiviteit.
- Tijdens het zweten verliest je paard zouten, dit kun je eventueel aanvullen met elektrolyten.
Zorg er daarnaast voor dat je paard altijd genoeg drinkt. Als je paard niet wil drinken, is de kans groot dat dit een teken is dat hij veel elektrolyten verloren heeft. Voor optimaal herstel is het belangrijk om elektrolyten op het juiste moment te geven, want een paardenlichaam kan geen elektrolyten opslaan. De beste momenten zijn maximaal twee uur voor een inspanning en meteen na het zweten.
Tips
Wil je je paard extra verwennen na een zware training of warme dag? Gebruik dan
Cavalor CoolSens tijdens het afspuiten: een heerlijke wellnessbehandeling voor je paard! Het bestaat uit essentiële oliën die zorgen voor goede revitalisatie, zodat de spieren optimaal kunnen herstellen. Je kunt een scheutje
CoolSens toevoegen in een emmer koud water of ervoor kiezen een beetje op een spons te doen.
Als de temperaturen zo weer iets afnemen, maar je paard heeft nog wel gezweet, dan biedt de
Carbon Cooler van LeMieux een goede uitkomst. Deze deken is superlicht, comfortabel en ergonomisch gevormd. De nano vezels zorgen voor een voldoende luchtstroom zodat je paard afkoelt, maar tegelijkertijd blijven de belangrijkste spiergroepen voldoende warm, zodat stijfheid wordt voorkomen.
De spieren van de schouders, rug en achterhand van je paard zijn extra beschermd, zodat ze niet te snel koud worden. Op andere plekken is koeling juist essentieel is, hier kan door een lagere dichtheid van de stof de lucht maximaal circuleren.
Je kunt de
Carbon Cooler voor of na een training gebruiken, maar hij is ook ideaal om de spieren van je paard op wedstrijd warm te houden, bijvoorbeeld tussen twee proeven of parcoursen in of tijdens het transport.