Een proef rijden? Blijf bij de hulpen die je met je paard hebt afgesproken!
Veel ruiters kampen met dit probleem. Zodra je de ring in komt, doet het paard niet meer wat je graag zou willen en wat je hebt geoefend. Sommige paarden worden traag en sommige paarden worden erg druk en (bijna) onhandelbaar.
Zou het niet heerlijk zijn dat je paard in de ring reageert op je hulpen, net zoals thuis tijdens de training? Dat wanneer je been geeft hij naar voren gaat en als je een ophouding maakt hij terugkomt of nageeft.
Als je paard dat toch eens zou doen! Maar het lijkt wel alsof hij weet dat hij een proef moet rijden, hij wordt dan zo anders.
Maar is dit wel zo? Wordt je paard wel anders in de proef? Zou hij weten dat hij een proef moet lopen en er iets vanaf hangt?
Niets is minder waar. Je paard weet namelijk niet dat hij een proef moet lopen. Het enige wat hij doet, is doen wat zijn ruiter van hem vraagt en wat hij heeft geleerd. En dat is reageren op de hulpen die zijn ruiter hem geeft.
Als de ruiter been geeft gaat hij naar voren en als de ruiter met de teugels inwerkt, net zoals dat thuis ook gebeurt, dan regeert hij daarop zoals de ruiter dat bedoelt.
Helaas is het zo dat zijn ruiter op de wedstrijd door de spanning en de andere focus, anders is dan thuis. Veel ruiters hebben echter niet (bewust) door dat zij anders reageren met hun lichaam wanneer zij de ring binnenrijden.
Hoe vaak hoor je ruiters zeggen: ‘Met het losrijden ging alles nog goed en toen ik de ring binnenkwam was ik alles kwijt.’
De ruiter doet het voorkomen alsof het paard denkt: o ja nu moet ik een proef lopen en zal ik eens vervelend gaan doen! Dit is niet hoe het bij een paard werkt. Een paard heeft er namelijk geen idee van dat het om een wedstrijd gaat en een ruiter beseft én weet dat wel.... en daar ligt de crux!
De ruiter is de enige die weet dat er een proef gereden moet worden op het moment dat het paard de ring instapt. Veel ruiters rijden tijdens hun proef in een andere gemoedstoestand en focus dan dat ze thuis doen. Het lichaam van de ruiter reageert op deze gemoedstoestand, de motoriek wordt anders, de inwerking op het paard verandert en de samenwerking tussen de verschillende hulpen wordt anders. Kortom, de ruiter 'praat' ineens in een andere taal tegen het paard. Daarnaast neemt het paard de stress en de onrust van de ruiter vaak over en de cirkel is rond.
Een ervaren ruiter die zichzelf goed onder controle heeft en hierdoor ook zijn lichaam en de hulpen, kan tijdens de proef dezelfde hulpen geven als thuis. Hierdoor blijft het paard goed snappen wat hij bedoelt. Deze hulpen hebben ze immers goed geoefend en het paard herkent deze hulpen.
Vele combinaties zie ik zo de ring inrijden en ik hoor veel verhalen zoals: 'hij doet het in de ring niet'.
Als de ruiter aan zijn focus, ademhaling, mentale vaardigheden en rij technische vaardigheden werkt, wordt het rijden van een proef altijd beter. Het paard is nog steeds hetzelfde, maar als de ruiter beter met de 'druk' van het wedstrijdrijden om kan gaan, dan lukt het hem om zijn paard ook beter de baan rond te sturen.
Natuurlijk heb je het normale paardengedrag dat hij een juryhokje of een bepaalde situatie op de wedstrijd eng kan vinden. Reageer daar op zoals je thuis ook zou doen. Dan ben je er samen met je paard het snelste uit. Ook als het paard schrikt, zie je de ruiter vaak anders reageren dan ze in de training thuis zouden doen. Vandaar dat het belangrijk is om aan je wedstrijdspanning te werken en je vooral bewust te worden welke gevolgen dit heeft op de inwerking op je paard.
Ga je helemaal verkrampen en verstijven op je paard of word je juist slap en ga je met 'pap in de benen' rijden? Zo heeft elke ruiter zijn eigen lichamelijke reactie. Creëer bewustzijn en werk hieraan! Met als gevolg dat jij en je paard een betere proef neer kunnen zetten.
Bedenk je altijd: Wil je verbeteren samen met je paard? Dan moet de eerste stap en de bewustwording bij JOU vandaan komen. Jouw paard is alleen maar een volger.
Als jij je bewust wordt van jouw lichamelijke reactie dan ben je al halverwege de oplossing. Als je naast deze bewustwording werkt aan je mentale vaardigheden, die je tijdens de proefgerichte clinic (met wedstrijdspanning) kunt oefenen samen met jury Marlon van Wissen, kun je leren om je spanning en je lichaam beter onder controle te krijgen.
Hierdoor verhoog je de prestatie in de proef en de samenwerking met je paard.
Tot ziens op één van de Proefgerichte Clinics of misschien win jij wel één van de tickets!
Meer info op:
www.proefgerichteclinics.nl