De voor- en tegenstanders van beenbeschermers
Er is in het verleden, en ook nu nog, veel discussie over het gebruik van beenbeschermers. De tegenstanders van het gebruik van beenschermers zijn van mening dat beenbeschermers geen enige vorm van ondersteuning bieden. Beenbeschermers zouden volgens hen alleen maar blessures veroorzaken.
De voorstanders van het gebruiken van beenbeschermers zijn van mening dat beenbeschermers wel degelijk de benen van je paard ondersteunen, met name de banden en de pezen. Daarnaast zeggen zij dat de benen van het paard door beenbeschermers beter beschermd worden tegen factoren van buitenaf.
De temperatuur van het paardenbeen
Wanneer je paard rustig staat te grazen, gebeurt er niet zoveel met de temperatuur in de onderbenen van je paard. Tijdens het trainen van je paard, mét beenbeschermers, wordt dat een ander verhaal.
Onderzoek heeft aangetoond dat de temperatuur in het paardenbeen met een beenbeschermer flink kan oplopen tijdens een training. Wanneer er geen beenbeschermers worden gebruikt tijdens de training, is amper een verhoging van de temperatuur in het paardenbeen te zien. Men denkt dat dit te verklaren is door de constante luchtstroom langs de benen die de warmte van het paardenbeen meteen laat verdampen. Bij paarden die getraind worden met beenbeschermers, kan deze warmte niet weg. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat bij paarden in rust de temperatuur onder de beenbeschermers niet buitengewoon hoog oploopt.
Het oplopen van de temperatuur in de paardenbenen kan letsel veroorzaken, met name aan de banden en pezen.
Moet ik nu wel of geen beenbeschermers gebruiken?
Doorgaans wordt aangenomen dat geen enkele vorm van beenbescherming ondersteuning biedt aan de pezen van je paard. Er worden tijdens een training zulke enorme krachten op de pezen uitgeoefend, dat beenbescherming niet genoeg is om deze klappen op te vangen.
Moet je dan nu meteen al je beenbeschermers maar weggooien? Daar kun je beter nog even mee wachten. Beenbeschermers kunnen wel bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld bij het aantikken van de benen bij een landing na de sprong of bij paarden met een afwijkende beenstand. Bij het strijken van de kogels kunnen beenbeschermers ook uitkomst bieden en wanneer paarden in het weiland rare bokkesprongen maken, kan het ook verstandig zijn om gebruik te maken beenbeschermers.
Het is een kwestie van je gezonde verstand gebruiken om te bepalen of je beenbeschermers gebruikt of niet. Maak je een rustig bosritje of train je wat minder intensief, dan zijn beenbeschermers niet per se een must. Heb je een crosstraining of is je paard aan de longe vrij roekeloos, dan zijn beenbeschermers over het algemeen wel aan te raden.
Verschillende soorten beschermers bij HorseFitShop
Grofweg kun je beenbescherming voor het trainen onderverdelen in drie soorten: peesbeschermers, beenbeschermers en bandages.
Peesbeschermers hebben en hardere buitenkant en worden vooral gebruikt tijdens het springen, omdat de eventuele klappen die het paard krijgt redelijk hard zullen zijn. Bijvoorbeeld door het aantikken van een balk of de eigen benen.
Beenbeschermers hebben een buitenkant van zachter materiaal en zijn iets soepeler. Vooral bij intensieve dressuurtrainingen worden beenbeschermers gebruikt.
Ook
bandages zijn populair bij met name dressuurtrainingen. Daarnaast worden bandages ook veel gebruikt bij het vervoeren van paarden om de paardenbenen te beschermen tegen blessures die je paard kan oplopen tijdens het transport.