Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Waar moet je op letten als je paard weer het gras op gaat - Gastblog Pavo

De zomer komt eraan en de paarden kunnen weer het land op! Lekker grazen en rennen door de groene weides maar, wist je dat dit ook een erg gevaarlijke periode is voor paarden? Daarom is het belangrijk om het krachtvoer aan te passen op de hoeveelheid dat jouw paard op de weide staat. In deze gastblog geeft Pavo je tips om de overgang van stal naar wei zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoeveel gras mag een paard eten op een dag?

Het is van belang om je paard met de overgang van stal naar weide goed te begeleiden. Echter is het wel belangrijk dat je paard gemiddeld 7 uur per dag gras kan eten zodra je dit hebt opgebouwd. Als je paard gemiddeld 7 uur per dag aan het grazen is krijgt hij genoeg voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft op een dag. Met de hulp van afrastering kan je kleinere weitjes maken in de grote weide zodat jouw paard niet te veel suikers en energie binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden dat het gras niet te kort is, hiervan kan je paard maagzweren krijgen.
 

De risico’s van het weideseizoen

In het voorjaar als het gras net weer begint te groeien liggen er verschillende risico’s op de loer. De eerste sprietjes gras die uit de grond komen zijn vaak aan de korte kant en zitten boordevol eiwitten en suikers. Daarnaast bevatten ze erg weinig vezels, dat kan leiden tot koliek en diarree. Doordat de suikergehaltes vooral ’s morgens vroeg enorm hoog zijn door de nachtvorst kan dit leiden tot acute hoefbevangenheid. Je kunt je paard beter wat later in de ochtend buiten zetten zodat het fructaangehalte in het gras weer wat gedaald is. Fructaan veroorzaakt de hoefbevangenheid en koliek. Fructaan is een stofje wat niet verteerd kan worden in de maag of in de dunne darm. Dit stofje blijft hangen in de dikke darm en gaat daar gisten. Zorg er daarom voor dat je het geleidelijk opbouwt totdat jouw paard weer de hele dag in de weide staat.
 

Tips voor een gezond voorjaarsrantsoen bij weidegang.

Bouw de weidegang rustig op.

Het verteringsstelsel van paarden is erg gevoelig. Het is erg belangrijk om veranderingen in het rantsoen geleidelijk door te voeren zodat de organen zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit geldt voor krachtvoer, ruwvoer maar ook voor de weidegang. Begin met een half uur tot een uur buiten en bouw dit op met 10 tot 15 minuten extra weidegang per dag. Mocht je paard gevoelig zijn voor gras kan je beter rustiger aan opbouwen en niet langer dan 2 uur per dag op de weide te laten staan.

De wei op met een volle maag

Om te voorkomen dat jouw paard zich gelijk volledig op het gras stort, kan je het beste voordat je paard op de weide gaat een portie ruwvoer geven. Daarnaast zou je ook Pavo Speedibeet of Pavo Fibrenuggets (kunnen voeren voordat jouw paard de weide op gaat. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat jouw paard niet met een lege maag de weide op gaat. Hierdoor zal hij minder gras gaan eten.

Calorieën verminderen

Het gras is in het begin van het weideseizoen erg rijk aan energie maar ook zitten er veel eiwitten en suikers in dan in het najaar en de winter. Vaak zie je dat een paard meet energie binnenkrijgt dan dat hij kan verbruiken op een dag. Deze overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserve en hierdoor word je paard dikker. Afhankelijk van je paard en de hoeveelheid beweging die jouw paard krijgt kun je het beste gaan kijken naar het verminderen van calorieën.

Voor de fanatieke sporter

Als je nu een krachtvoer voert om extra energie te geven aan je paard kan je nu het beste kijken naar een krachtvoer welke lager in energieniveau is. Bij Pavo is het energiegehalte van het voer ingedeeld in 3 categorieën.

Voor de recreatie en lichte sport

Heeft je paard weinig extra energie nodig en wil je er vooral zeker van zijn dat jouw paard alle dagelijkse vitaminen en mineralen binnen krijgt? Probeer dan eens een balancer zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken. Het voordeel van een balancer is dat het enkel vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat, hier zitten geen extra calorieën in of energie. Je hoeft ook niet zoveel te voeren van de Pavo Vital, 100 gram is vaak al voldoende!


Tip: voer je een balancer, maar wil je je paard toch een grotere portie voer geven zodat ze wat langer kauwen? De ruwvoermix Pavo DailyPlus is ideaal om te mengen met bijvoorbeeld Pavo Vital. Zo voeg je alleen extra structuur en vezels aan je balancer toe, waardoor je paard toch lekker lang van zijn maaltijd kan genieten.

Sobere rassen en gevoelige paarden.

Een balancer is altijd geschikt voor bepaalde rassen zoals shetlanders of voor paarden die gevoelig zijn voor suiker of granen. Tegenwoordig heeft Pavo ook een geconcentreerd krachtvoer. Dit zit tussen een balancer en gewoon krachtvoer in. Wat zo mooi is aan dit type voer is dat het weinig energie, suiker en zetmeel bevat en juist een extra hoge hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen. Op deze manier hoef je er in vergelijking met gewoon krachtvoer maar weinig van te voeren.
Belangrijk om te onthouden is dat je je paard altijd een balancer voert, ook tijdens het weideseizoen. In alleen gras en hooi zitten namelijk niet genoeg vitaminen en mineralen om je paard gezond te houden.

Geleidelijke overgang

Als je overstapt op een ander soort voer is het van groot belang om dit niet in 1 keer te doen. Je kan het beste dit afbouwen in een periode van 10 dagen. Begin op de eerste dag een beetje van het nieuwe voer te mixen met het oude voer. Zo hoef je minder van het oude voer te geven. Dit bouw je zo op dat je steeds meer van het nieuwe voer geeft en steeds minder van het oude voer.
 

Ondersteuning van de spijsvertering

In tegenstelling tot hooi is gras veel natter en bestaat dit voor 85% uit water! Vochtige voeding bevat een stuk minder vezels en is daarom ook sneller verteerd. Dit kan diarree of koliek veroorzaken doordat ze te veel vochtig gras binnenkrijgen in 1 keer. Om de gevoelige spijsvertering van je paard in deze periode extra te ondersteunen, kun je tijdelijk Pavo GutHealth voeren. Pavo GutHealth is een supplement dat speciaal ontwikkeld is voor een stabiele darmfunctie. Daarbij helpt het de verstoorde darmbacteriën weer terug in balans te brengen bij een plotselinge rantsoenverandering.


Hopelijk helpt deze blog om jouw favoriete viervoeter goed door de overgang van stal naar weide te laten gaan!
Shop hier de artikelen van Pavo of kom langs in de winkel voor advies en de grote zakken voer.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.