Helaas, wij hebben geen artikelen gevonden met de zoekopdracht: ''
Controleer je zoekterm of probeer een minder specifieke zoekopdracht.
Als je naar pagina's wil zoeken, klik hier.
Vind het juiste hoofdstel voor je paard
Een goed passend hoofdstel is essentieel voor je paard. Bij Epplejeck vind je een uitgebreid assortiment met verschillende soorten hoofdstellen.
Tussen het aanbod van onder andere trens hoofdstellen, stang & trens hoofdstellen, anatomische hoofdstellen of juist een bitloos hoofdstel vind je altijd het type hoofdstel dat jij nodig hebt.
Met merken zoals Kieffer, Schockemohle en QHP zit er altijd iets voor jou en je paard tussen. Voor hoofdstellen met een hippe print, leuke kleur of bling, ben je bij Epplejeck ook aan het juiste adres.
Een nieuw hoofdstel, waar let je op?
Bij het uitkiezen van het perfecte hoofdstel is het belangrijk dat deze goed afgestemd is op het paardenhoofd van jouw paard.
Het is belangrijk dat het hoofdstel goed past, zodat het bijdraagt aan het welzijn en de prestaties van jouw paard.
In tegenstelling tot een hoofdstel dat niet goed zit, een slecht passend hoofdstel kan ongewild druk uitoefenen op gevoelige zones van het paardenhoofd, en andere vervelende drukpunten veroorzaken. Dat kan leiden tot ongewenst gedrag en mindere prestaties.
Wat is belangrijk bij een goed passend hoofdstel?
Een goed passend kopstuk:
Een kopstuk mag niet te dicht op de basis van de oren van je paard liggen, bij een anatomische variant biedt vrijheid achter de oren. Een slecht passend kopstuk kan negatieve gevolgen veroorzaken, zoals probleemgedrag, een verkeerde hoofd-halshouding (valse knik) en onregelmatig bewegen.
De gespen die aan het kopstuk vastgemaakt moeten worden moeten ongeveer in een lijn met het oog van je paard zitten. Bij voorkeur ter hoogte van de bovenste ooghoek.
Een goed passende frontriem
Een frontriem mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. Een frontriem is niet alleen gemaakt voor de show, maar heeft ook een functie.
Waar de frontriem zich op het paardenhoofd bevindt, zitten de jukbeenderen van een paard met een groep gevoelige zenuwen en vaten. De frontriem moet voorzichtig op het voorhoofd van je paard hangen, ongeveer 1,5 tot 2,5 cm onder de basis van de oren.
Een te krappe frontriem kan de bakstukken te ver omhoog trekken. Te ver omlaag hangende, te grote frontriemen die over de jukbeenderen hangen zijn ook niet prettig voor een paard. Een frontriem moet zo passen dat er ongeveer twee vingers (gestapeld) onder de voorkant van de frontriem passen.
Niet te lange bakstukken
De bakstukken zitten aan het kopstuk van het hoofdstel en aan de andere kant aan de bitringen van het bit. Met behulp van bakstukken kun je er voor zorgen dat het bit op de juiste plaats in de paardenmond komt te hangen.
Als je een of twee rimpels in de mondhoek van het paard ziet, hangt het bit ongeveer op de juiste hoogte. Om zeker te weten dat je bit goed ligt kun je het beste een deskundige laten mee kijken.
Als bakstukken te lang zijn komen de gespen te hoog op het paardenhoofd aan het kopstuk. Het mooiste is als er een paar gaatjes boven en onder de gesp zitten.
Keelriem vier vingers onder de keel
De keelriem zorgt in principe voor extra stabiliteit, zodat een hoofdstel niet van links naar rechts schuift. Er moeten vier vingers (gestapeld) tussen de keelriem en de keel kunnen.
Welke neusriem?
De gecombineerde neusriem
De hoge neusriem moet twee vingers onder de jukbeenderen van het paardenhoofd zitten en er moeten twee vingers onder de voorkant van de neusriem passen.
Tussen de sperriem moeten twee vingers passen wanneer deze vastzitten, de gespen hiervan mogen niet op een vervelende plek op het hoofd van je paard zitten.
Een Mexicaanse neusriem
De Mexicaanse neusriem kruist hoog op de neus en wordt op twee plaatsen vastgemaakt. Het kussentje op de plaats van dat kruis zit op het dikste deel van het bot.
Door de pasvorm van een Mexicaanse neusriem ontwijkt deze veel gevoelige gebieden. Er moet minimaal een vinger tussen beide riemen passen. Een hoofdstel met een Mexicaanse neusriem kan een geschikt hoofdstel zijn voor een paard wat erg gevoelig is door zijn pasvorm.
Lage neusriem
Een lage neusriem moet boven het kwetsbare uiteinde van het neusbeen zitten. Tussen de lage neusriem en de neus moet minimaal een vinger passen.
Anatomische neusriem
Een anatomisch gevormde neusriem is gevormd naar de neus van je paard. Daardoor zijn dit de meest comfortabele neusriemen voor je paard. Door de licht gebogen vorm worden de kleien en fragiele botje van de neus vermeden. Hierdoor ontstaat er ook minder druk op de bovenkaak en kiezen.
Je kunt ook losse onderdelen voor een hoofdstel aanschaffen en deze combineren met een ander hoofdstel. Zo kun je bijvoorbeeld een andere neusriem kiezen voor een hoofdstel wat verder perfect ligt.
Welk hoofdstel heb ik nodig?
Er zijn verschillende hoofdstellen op de markt. Welk hoofdstel geschikt is voor jou en je paard hangt volledig af van jouw paard of pony, wat voor discipline jullie beoefenen en hoe gevoelig jouw paard is bijvoorbeeld.
Trens hoofdstellen
Trens hoofdstellen zijn de meest gebruikte hoofdstellen, van jonge paarden tot paarden die al op hoog niveau proberen, voor ieder paard kan een trens hoofdstel gebruikt worden.
Er zijn verschillende typen trens hoofdstellen, een veel gebruikte is een gecombineerd hoofdstel. Deze bestaat uit een hogere neusriem en een sperriem. Een ander populair hoofdstel is het micklem hoofdstel, geschikt voor jonge paarden en gevoelige paarden. Bij een micklem hoofdstel wordt druk of schuren op het hoofd vermeden.
Anatomische hoofdstellen
Anatomische hoofdstellen zorgen ervoor dat de druk op cruciale punten van het paardenhoofd verminderd word. Door de aangepaste vormen van bijvoorbeeld het kopstuk achter de oren en de neusriem ontziet zo'n hoofdstel gevoelige gebieden, zenuwbanen, bloedbanen en zorgt voor meer spiervrijheid en comfort voor je paard.
Het is ook bij een anatomisch hoofdstel ontzettend belangrijk dat het hoofdstel goed past, anders kan het juist voor vervelende drukpunten zorgen. Een goed passend anatomisch hoofdstel kan heel geschikt zijn voor gevoelige paarden.Bitloos hoofdstel
Doen jij en je paard aan bitloos rijden samen? Dan is een bitloos hoofdstel geschikt voor jullie. Omdat je zonder bit rijdt, heb je geen bakstukken nodig waar je bit aan vast wordt gemaakt. Deze bitloze hoofdstellen zijn zo gemaakt dat je de teugels aan de zijkant kunt bevestigen en dus niet aan een bit.
Stang en trens hoofdstel
Een stang en trens hoofdstel wordt vaak gebruikt door ruiters die in de klasse Z of hoger rijden. Bij een stang en trens optoming maak je gebruik van twee bitten, een onderlegtrens en een stang bit. Dit houdt in dat je ook twee paar teugels gebruikt, de ene bevestigd aan het ene bit en de ander aan het andere bit. Er zit een hefboomwerking aan een stang en trens, dit is alleen geschikt voor een ervaren ruiter die fijne hulpen gebruikt.
Naast het type hoofdstel, kun je ook nog kiezen uit verschillende kleuren en hoofdstellen afgewerkt met de mooiste details.
Je kunt een hoofdstel vaak in het zwart of bruin krijgen, afhankelijk van de kleur van jouw zadel bijvoorbeeld. Daarnaast kun je zelf kiezen voor een andere frontriem voor je hoofdstel, zo kun je het hoofdstel helemaal op jouw stijl aanpassen
Je hebt ook hoofdstellen waarbij de riempjes rond genaaid zijn, dit geeft een extra chique uitstraling.
Zo heb je ook hoofdstellen die mooi afgewerkt zijn met blinde sluitingen. Dan zitten de gespjes mooi weggewerkt, voor een verfijnde look. Vooral bij dressuur zie je dit voorbij komen.
Wil je extra informatie over het juiste hoofdstel, lees meer in onze gastblog van Dy'on over hoofdstellen.
Welk hoofdstel met welk bit?
Als je eenmaal voor je paard het juiste hoofdstel hebt gevonden, dan is het ook heel belangrijk om te kijken wat voor bit je hierbij kiest.
Bij voorkeur laat je een deskundige meekijken bij het uitkiezen van het juiste bit.
Bij een trens hoofdstel, zoals bijvoorbeeld een gecombineerd hoofdstel, een mexicaans hoofdstel of een andere variant, past een trens bit. Hier heb je de keuze uit een enkel gebroken variant, een dubbel gebroken variant, een kneveltrens of een locked bit.
Welke teugels je hier vervolgens aan wilt verbinden is een persoonlijke keuze. Bij Epplejeck maken we onderscheid tussen dressuur teugels, spring teugels, rubberen teugels, stoffen teugels of gevlochten teugels.
Rijd jij met een stang en trens hoofdstel? Dan maak je gebruik van twee paar teugels, omdat je paard twee bitten in zijn mond heeft.
Stang teugels zijn meestal volledig lederen teugels, ze zijn ook een stukje dunner dan gewone trens teugels. In ons assortiment vind je ook stang teugels.
Heb je een bitloos hoofdstel, dan hoef je uiteraard geen bit. Wel kun je kiezen voor de teugels die jouw voorkeur hebben. Deze kun je eenvoudig met je bitloos verbinden.
Hoofdstel paard online bestellen
Wil je eenvoudig shoppen tussen alle Epplejeck producten en voeg je favorieten toe aan je winkelwagen.
Bestel je voor een bedrag van 49,- of hoger? Dan zorgt Epplejeck ervoor dat jouw bestelling, zo snel mogelijk, gratis naar jou toe wordt gestuurd binnen Nederland en België.
Je mag ook achteraf, binnen 30 dagen, betalen op een moment dat jou uitkomt. Blijkt dat jouw producten toch niet helemaal naar wens zijn? Dan kun je ze binnen een termijn van 30 dagen weer retour zenden.
Wil je liever gezellig 'live' komen shoppen? Wees dan van harte welkom in een van onze filialen en je kunt je favoriete producten goed bekijken en met elkaar vergelijken.
Lees meer