Signalen van een ouder wordend paard
Wanneer je denkt aan een oud paard ziet bijna iedereen een paard voor zich met grijze haren en een doorgezakte rug. Naast deze twee signalen zijn er meer dingen waaraan je kan zien dat je paard ouder wordt.
Tijdens het eten van zijn (ruw)voer kan je al heel snel merken of een paard last van zijn gebit krijgt. Laat hij harde brokken staan? Maakt hij proppen? Duurt het lang voordat zijn (ruw)voer op is? Laat dan een tandarts kijken naar het gebit van je paard. Al snel wanneer je paard ouder wordt zal hij last krijgen met eten. Daarnaast is er ook speciaal voer voor paarden die last hebben van een mindere gebitsfunctie.
Komt je paard in de ochtend stijf uit de stal? Of heeft hij moeite met opstaan als hij is gaan liggen? Naarmate paarden ouder worden zullen ze te maken krijgen met stijfheid. De weerstand van je viervoeter kan ook achteruitgaan. Hierdoor is je paard vatbaarder of ziektes of infecties.
Wat te doen tegen ouderdom
Je kan helaas niet ouderdom tegengaan maar je er wel voor zorgen dat je paard een fijne oude dag heeft. Hierdoor zal je bijvoorbeeld ongemakken zoals moeite met eten kunnen wegnemen door speciaal voer aan te schaffen. Geef je oude viervoeter ook voldoende aandacht en verwen hem lekker met een poetsbeurt. Hierdoor kan je paard niet alleen ontspannen maar help je hem ook eventueel met het verharen. Er zijn supplementen speciaal voor oudere paarden voor bijvoorbeeld zijn weerstand een boost te geven of om stijfheid te voorkomen na een training.
Beweging
Ben je ook wel eens stijf als je een hele dag hebt gezeten? Als een (ouder) paard niet veel beweegt wordt hij ook stijf. Daarom is het belangrijk om het paard voldoende beweging te geven. Dit ligt er wel aan of je paard lichamelijke beperkingen heeft of niet. Kan je nog licht trainen op je paard? Dan is dat geen slecht idee. Kan je niet meer licht rijden? Laat hem dan zoveel mogelijk lopen in de weide of paddock. Om je viervoeter soepel te houden, is grondwerk ook een aanrader. Zo blijft je paard niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal bezig.
Do’s
•Geef je paard zoveel mogelijk (vrije) beweging
•Oefen met grondwerk zodat je paard niet stijf wordt
•Zorg voor een zachte bodembedekking
Don’ts
•Geef ruwvoer niet meer in een slowfeeder/ hooiruif etc.
•Voer niet hetzelfde krachtvoer toen je paard jong was
•Te voorzichtig zijn met je oudere paard
ej Wil je meer weten rondom een paard dat ouder wordt? Pavo heeft nu een handboek gemaakt over dit onderwerp. Zo lees je meer over het (ruw)voer, de training, aandachtspunten en veelvoorkomende ziektes. Daarnaast kan je een test doen of je paard ouderdomsverschijnselen heeft. Klik
hier om het gratis handboek: het oude paard te downloaden!