Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Bucas Nederland: Hoe bescherm je jouw paard na het scheren?

Nu de koude dagen weer voor de deur staan kiezen sommige paardeneigenaren ervoor om hun paard te scheren. Maar hoe houdt je je paard warm? En wat zijn de gevolgen voor jouw paard zijn/haar comfortzone?



Temperatuurregulatie
Een gezond paard voelt zich – over het algemeen – het prettigst bij temperaturen variërend tussen -5 en +15 graden – dit is aanzienlijk lager dan bij mensen. Alle processen in het lichaam werken het beste binnen deze comfortzone en hierdoor verliest het paard zo min mogelijk energie. De groei van de haren is genetisch bepaald en wordt, anders dan sommigen vermoeden, aangestuurd door hormonen. Dit is een proces van weken/maanden. Daarnaast spelen omgevingsfactoren als; temperatuur, hoeveelheid daglicht, ras en leeftijd mee in de aanmaak van de vacht. Enkel door de vacht te scheren kunnen wij de dikte van de vacht reguleren.

Bescherming door de juiste deken
Een geschoren paard heeft meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Dit komt doordat we de comfortzone beïnvloed hebben. Een geschoren paard voelt zich over het algemeen het prettigst bij temperaturen variërend van +10 tot +20 graden. Hierdoor zul je in de koudere maanden jouw paard een handje moeten helpen door het gebruik van een deken. Een deken beschermd het paard tegen alle invloeden van buitenaf en hierdoor gaat er geen kostbare energie verloren.
En goed om te weten: als je scheert is het raadzaam om dit regelmatig in het najaar en in de winter te doen. Als je lang wacht met scheren is de overgang te groot, zowel met als zonder dekengebruik. Als je pas laat in het seizoen scheert, trek je een dikke jas uit en dit moet je compenseren met een deken. Regelmatig scheren heeft als voordeel dat het verschil minimaal is en dan hoef je niet snel extra te compenseren.

Bucas hanteert voor iedere (buiten)deken een schema waarin temperatuurmarges staan. Aan de hand hiervan kun jij de juiste deken kiezen. Stel je kiest voor de Power Turnout Light, dan is jouw paard beschermd bij temperaturen tussen -5 en +16 graden. Als je hier een onderdeken aan toevoegt (stel je scheert 1 x in het seizoen waarbij je een dikke jas uittrekt) geef je extra isolatie aan ‘de set’ – de benaming voor een buitendeken in combinatie met een onderdeken. Als je de Power Turnout Light combineert met de Bucas Quilt 150 SD (met Stay-Dry voering) bescherm je je paard bij temperaturen tot wel -20 graden. Met de onderdeken kun je jouw paard na het scheren tijdelijk extra helpen om warm te blijven.

De temperatuurmarges zijn een advies en helpen je om tot de juiste dekenkeuze te komen. Er zijn een aantal factoren waardoor het advies kan afwijken, namelijk; scheren, luchtvochtigheid, conditie, leeftijd en extreme weersomstandigheden. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een Bucas-deken.

Nieuwsgierig geworden naar de dekens van Bucas? Bekijk hier ze hier allemaal!


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.