Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog Sectolin: Relaxt paard met magnesiumsupplement

Magnesium staat erom bekend dat het helpt tegen spierpijn en dat het drukke, gespannen paarden rustiger kan maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk, welke magnesium moet je voeren en hoeveel? Dat leggen we uit in deze blog.

Elk paard heeft magnesium nodig. Dit mineraal is een bouwstof voor de botten, heeft een functie bij spiersamentrekkingen en zenuwoverdracht, is betrokken bij de energie- en eiwitstofwisseling en activeert vitamine D3 in het paardenlichaam. Een belangrijk stofje dus. Als het paard een tekort aan magnesium heeft, kan dat vervelende gevolgen hebben. Denk aan nervositeit en onrust, trillende of verkrampte spieren, vermoeidheid, slechte conditie, knarsetanden of zelfs hoefbevangenheid. 

In rantsoen

Normaal gesproken krijgt een paard magnesium binnen via zijn eten. In gras en ruwvoer zit magnesium, het is wel afhankelijk van de kwaliteit en grondsoort om welke hoeveelheden het gaat. Aan krachtvoer (brok) wordt ook vaak magnesium toegevoegd. Toch is het niet zeker dat een paard dat voldoende magnesium binnenkrijgt, dit ook allemaal kan benutten. Zit er bijvoorbeeld veel kalium in het voer, dan wordt de magnesiumopname onderdrukt.

Goed supplement

Heb je het idee dat je paard niet voldoende magnesium binnenkrijgt, vertoont hij bovengenoemde verschijnselen of vind je hem veel te druk, dan kun je een magnesiumsupplement overwegen. Het is handig om daarbij te kiezen voor een supplement dat bestaat uit magnesiumcitraat. Niet alleen kan het paard deze vorm van magnesium beter opnemen dan bijvoorbeeld magnesiumoxide, ook is het smakelijker. Een goed voorbeeld van een supplement dat magnesiumcitraat bevat, isEquivital Magnesium van Sectolin.

Weinig risico

Hoeveel magnesium kun je geven? Dat staat in praktisch alle gevallen goed aangegeven op de verpakking. Van Equivital Magnesium geef je een pony 5 gram per dag en een paard 10 gram. Krijgt je paard iets meer magnesium binnen (uit rantsoen en supplement samen) dan de aanbevolen hoeveelheid, dan is er nog geen man overboord, al kan je paard er wel dunne mest van krijgen.

Equivital Magnesium

Heb je een paard dat snel schrikt of nerveus is, snel spierpijn heeft, verzuurd raakt of een stalondeugd vertoont? Dan is het zeker de moeite waard om hem een supplement als Equivital Magnesiumte verstrekken. Uit onderzoek blijkt dat paarden daadwerkelijk rustiger worden van magnesium en er zijn inmiddels tal van enthousiaste gebruikers in de praktijk.
Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.