Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Een gezonde darmflora

Een goede darmflora is belangrijk bij mens en dier en zeker bij onze paarden. De nieuwste gastblog van Puur behandelt deze week dit belangrijke onderwerp waar een gezonde darmflora centraal staat.

Inmiddels weten we allemaal, dankzij de aandacht voor bepaalde drankjes, dat je darmflora belangrijk is. Het is de basis van een gezonde weerstand. Zonder gezonde darmflora is een goede weerstand onmogelijk. Bovendien zorgt de gezonde balans van darmbacteriën in onze darmen ervoor dat de voedingsstoffen uit ons eten goed door het lichaam worden opgenomen en benut. Inmiddels weten we dit allemaal wel, maar weten we ook dat dit net zo belangrijk is voor ons paard? 

Probioticazijn levende, ‘goede’ micro-organismen, zoals bacteriën en gist. Wanneer de darmflora beschadigd wordt door medicijnen, ziekte of diarree is het goed om deze probiotica toe te voegen door middel van een supplement. Tegenwoordig hoor je ook veel over Prebiotica. Hoewel de namen op elkaar lijken, is dit toch echt iets anders. Prebiotica zijn voedingsstoffen voor probiotica. Je vindt ze vaak terug in voedingssupplementen onder de naam de fructo-oligosaccharides (FOS), manno-oligosaccharides (MOS), falacto-oligosaccharides (GOS), pectine en psyllium. Je paard verteert deze ingrediënten niet, maar de prebiotica vormen een voedingsstof waardoor de probioticakolonies zich kunnen vermeerderen. 

Synbiotica is de naam voor voedingsmiddelen of supplementen waar de prebiotica en probiotica gecombineerd worden gegeven. Je kunt namelijk wel bacteriën toevoegen (probiotica), maar als die zelf geen eten hebben (dus geen prebiotica), heb je er niet veel aan om een gezonde darmflora te bereiken. Synbiotica heeft het woord synergie in zich en dat betekent samenwerken, dus zo kun je die ingewikkelde termen een beetje onthouden. 

Wat doet probiotica voor jouw paard?
Probioticahelpt niet alleen bij diarree (bijvoorbeeld na een antibioticakuur), maar produceert ook vitamine B dat voor sterke hoeven zorgt. Het helpt ook de groei van ‘ongewenste’, pathogene organismen in het maagdarmkanaal te remmen. Daarnaast bevat probiotica enzymen die bijdragen aan het verteringsproces. Bovendien heeft de probiotische flora in de dunne darm een krachtig effect op het immuunsysteem. Uiteraard is de opname van de voedingsstoffen uit het voer optimaal bij een gezonde darmflora. Antibioticakuren, entingen, wormenkuren, ze hebben allemaal negatieve effecten op de darmflora van jouw paard. Evenals stress, onvoldoende beweging en onjuist voer. Ook na ziekte kan de darmflora van je paard wel wat extra hulp gebruiken. 

Kortom: eenkuur Probiotica geeft jouw paard een extra boost en maakt hem sterk en weerbaar! Je shopt hier een pot Puur Probiotic voor €47,95, maar je maakt deze week ook kans op 1 van de 3 potten die we mogen weggeven namens Puur. Check hiervoor snel onze winactie op Instagram


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.