Safety first
Iedereen kent het wel: je paard schrikt of je zit even uit balans, en boem, daar lig je. Vaak loopt het goed af en kom je weg met een blauwe plek. En dat willen we vanuit Sprenger ook graag zo houden! Een simpele val kan soms lelijk aflopen, doordat je met je voet in de beugel blijft hangen. En we weten allemaal: het kan iedereen gebeuren. Niet alleen op wedstrijd, maar ook tijdens een herfstachtige buitenrit. Gelukkig bestaat er inmiddels een groot assortiment aan beugels met een veiligheidskenmerk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een instapmodel, dat werkt door middel van een elastiek dat los kan schieten, of je kiest voor een wat uitgebreider model. Hiermee verhoog je niet alleen de veiligheid, maar verbeter je ook je eigen welzijn.
Stevig voetbed
Een ander detail van de beugel waar je goed op moet letten is het voetbed. Tijdens het paardrijden bouw je een grotere druk op in je gewrichten en pezen dan dat je doet tijdens het lopen. Dit komt doordat de druk nu niet meer over je hele voet wordt verspreid, maar het allemaal neerkomt op het kleine stukje waar je beugel ondersteuning geeft. Als je wilt gaan voor extra comfort, dan is het handig om een beugel te kiezen met een iets breder voetbed. Zo wordt de druk beter verdeeld en heb je ook nog eens meer grip.
Afhankelijk van de tak van sport die je beoefent, of de omstandigheden waarin je rijdt, kan het fijn zijn om te kiezen voor een rvs voetbed. Door dit in je beugel te plaatsen op de plek van het rubber, glijd je minder snel uit je beugel tijdens een sprong of bijvoorbeeld nat weer.
De Sprenger
Bow Balance en de
Flexcite zijn twee modellen waarbij de zool ook nog eens flexibel is. Dit heeft als voordeel dat je hakken altijd automatisch in de juiste lage positie worden gezet. Door dit te doen wordt de kracht op je kraakbeen en de gewrichtsbanden verzacht.
Stille beenligging
Wist je trouwens dat de keuze van je beugel er ook voor kan zorgen dat je been stiller ligt? Bij de
Sprenger Flexcite hebben ze er in het ontwerp voor gekozen om de bovenkant van de beugel iets zwaarder te maken dan de onderkant. Hierdoor blijft je been beter liggen: ideaal tijdens die dressuurproef! Daarnaast zit er een kleine bocht in het verloop van de zijkanten. Verlies je je beugel tijdens het rijden? Dan stap je er door deze curve gemakkelijk weer in!
Knieproblemen?
Krijg jij tijdens het rijden wel eens last van je knie of enkel? Zoals we al eerder vertelden, komt er tijdens het rijden extra veel druk op je gewrichten te staan, en dit kan nogal eens voor kleine pijntjes zorgen. Door voor een beugel te kiezen die flexibel is, kunnen bewegingen makkelijker worden opgevangen. Om deze reden werkt Sprenger met een ‘System 4’. Het getal in de naam zegt het al: de beugel kan 4 kanten op bewegen.
Tips voor extra veiligheid (ongeacht welke beugel je kiest)!
- Maak je beugels goed schoon, zodat het veiligheidssysteem goed blijft werken
- Je voet mag nooit helemaal door de beugel heen kunnen
- Zorg voor stevige, niet beschadigde beugelriemen
- Controleer de haak aan je zadel, waar je beugelriemen aan vast zitten
- Zorg altijd voor goed schoeisel met vlakke zool tijdens het rijden
- Draag een veiligheidshelm
JRS is een internationale groothandel van diverse hoogwaardige ruitersportmerken in de Benelux. De paardensport ontwikkelt snel en JRS wil deze veranderingen stimuleren. Ze creëert daarom als kenniscentrum en bewaker van kwaliteit een sterke verbinding tussen de fabrikant en de ruitersportzaak. Voor meer informatie kijk je op
www.jrsport.nl