Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

In 7 stappen een voorjaarsschoonmaak houden op stal

Voel jij het al? Langzaam verdwijnt het koude en natte weer, de vogels zijn aan het zingen, de natuur kleurt groen en bomen, bosjes en bloemen bloeien in de mooiste kleuren. De lente is eindelijk aangebroken!

Voorjaarsschoonmaak op stal houden?

Elk voorjaar zie je mensen hun huis van top tot teen schoonmaken. Maar heb je ooit nagedacht om ook een voorjaarsschoonmaak te houden op stal? In deze blog leggen wij in 7 stappen uit hoe jij je stal helemaal klaar maakt voor het mooie weer.

Stap 1: je zadelkast opruimen

In de winter hopen daar snel dingen op die je niet elke dag nodig hebt of die schoongemaakt moeten worden. Wanneer het koud en nat weer is, sla je dat natuurlijk sneller over. Daarom is het handig om eerst je kast helemaal leeg te halen. Zo kan je de kast even goed van binnen bijvoorbeeld schoonvegen. Daarna kan je weer beginnen met het terug inruimen van je zadelkast. Bedenk tijdens het inruimen gelijk of je dit bijvoorbeeld alleen in de winter nodig hebt. Als het kan neem die spullen mee naar huis zodat je kast overzichtelijk blijf, en dus langer opgeruimd!

Voor extra opbergruimte kan je een opbergzak aanschaffen, dit is bijvoorbeeld heel handig voor je beenbeschermers. Heb je een EHBO-doos in je zadelkast? Check die ook even of alles nog compleet is en of het niet over de datum is. Zo ben je volledig voorbereid, op alle kleine pijntjes en verwondingen waarmee je onhandige vriend misschien thuiskomt.

Stap 2: zadel en spullen van leer verzorgen

De tweede stap gaat over het zadel, hoofdstel en andere leren accessoires van je paard.
Om het hoofdstel effectief schoon te maken, is het aan te raden het hoofdstel te demonteren. Leg vervolgens de schone onderdelen van je hoofdstel op een zachte handdoek zodat het niet alleen schoon blijft maar ook geen krassen komen. Zadeldekjes kan je heel eenvoudig schoonmaken door ze in de wasmachine te doen en daarna uit te hangen zodat ze kunnen drogen.

Om het bit goed schoon te maken, kan je hem in een emmer met lauw water leggen om te laten weken. Zijn je stijgbeugels ook heel vies? Leg ze dan ook in de emmer om te laten weken. Tot slot is het zadel aan de beurt en andere leren accessoires, zoals de singel en borstplaat. Dit maak je het beste schoon met een zachte spons, lauw water en leerzeep. Hierdoor wordt vuil, stof, huidvet en opgedroogd zweet jet beste verwijderd. Je kunt ook een zachte microvezeldoek gebruiken, zolang de doek of spons maar geen pluisjes verliest en niet te krassend is.

Tip: Vergeet niet de onderkant van je zadel schoon te maken en in te vetten. Dit is het deel van het zadel dat als eerste in contact komt met het zweet van je paard, waardoor met name het leer wordt belast.

Als je alles hebt schoongemaakt met de zadelzeep en het leer is opgedroogd, breng ik met een droge spons of doek het leervet aan. Ik wrijf het gelijkmatig in en leg het weer op de handdoek om te drogen. Hierdoor kan het vet diep in het leer trekken om het soepel te houden. Daarna veeg ik weer af met een zachte lamsleren handschoen en zet alles weer in elkaar. Ten slotte maak ik het bit en mijn stijgbeugels schoon, droog ze en gesp ze weer vast aan het hoofdstel en het zadel.

Stap 3: Dekens en zadeldekjes

Tijdens stap 3 gaan we ons focussen op de dekens en zadeldekjes. Zodra het een stuk warmer blijft ‘s nachts en overdag en de paarden hun winterdekens 's nachts niet meer nodig hebben, kan je de dekens laten wassen door een paardendekenwasserij. Wist je dat je dekens, zadeldekken en beenbeschermers bij alle Epplejeck filialen kunt inleveren om te laten wassen? Zo wordt de deken professioneel gereinigd, geïmpregneerd en eventuele schade hersteld. Als je de deken terugkrijgt van de wasserij is deze weer helemaal fris. Om de deken fris te houden, is een dekenzak een echte must have. Met een dekenzak blijft je deken schoon net zo lang tot je deze weer nodig hebt.

Tip: Maak je dekens altijd schoon voordat je ze voor langere tijd opbergt, anders tast het vuil de waterdichte coating aan. Hierdoor zal je deken niet meer waterdicht zijn.

Wil je zelf liever de dekens of dekjes wassen van je paard? Dan is het belangrijk om eerst alle haren te verwijderen. Dit kan je doen met een Magic Brush of deze handige borstel van Excellent.

Als de overtollige haren zijn verwijderd, moet je even goed kijken hoeveel dekens in je wasmachine kunnen. Hoe groter de wasmachine, hoe meer je natuurlijk kwijt kan. Aangezien je toch de wasmachine aan moet zetten kan je er ook een paar beenbeschermers bij doen, mits ze geschikt zijn voor in de wasmachine. Doordat je de dekens en de dekjes in de wasmachine hebt dreunen de beenbeschermers niet zo door de wasmachine heen. Denk er wel om dat je alle klittenbandsluitingen dicht doet om te voorkomen dat de sluitingen minder goed gaan werken.

Je kunt de spullen ook in de badkuip schoonmaken, of buiten met een hogedrukreiniger, mits het weer dat toelaat. Wanneer alle spullen weer schoon zijn kan je alles verzamelen in een dekentas of een opbergkist. Wist je dat je een grote poetskist ook prima kunt gebruiken als opbergkist voor beenbeschermers?

Stap 4: Verzorgingsproducten

Alleen schone borstels kunnen je paard stof en vuil vrij maken. Als mijn harde borstel is vastgekoekt met modder en het zand van de afgelopen maanden aan de manen borstel blijft kleven, krijg ik mijn paard zelfs met de beste bedoelingen niet schoon. Daarom moet de hele verzorgingsset af en toe grondig worden gereinigd.

Dus, pak je poetsspullen uit en laten we schoonmaken! Voor de borstels pak je een grote emmer en vul je deze met warm water. Daar voeg je shampoo of zeep aan toe en een beetje ontsmettingsmiddel. Vervolgens doe je de borstels in de emmer en laat je ze even weken. In de tussentijd kan je de poetskist schoonmaken door hem eerst even goed uit te borstelen en deze ook grondig schoonmaken met zeep en ontsmettingsmiddel. Waarschijnlijk ben je in de poetskist een hoop spullen tegengekomen die daar niet horen. Deze kan je vervolgens ook gelijk schoonmaken en op de juiste plek verzamelen zodat alles straks samen weer de kast in kan. Als de borstels even geweekt hebben ga je alle borstels individueel schoonmaken en goed uitspoelen. Zorg ervoor dat er geen zeep resten meer in de borstels zetten. Hiermee kan je jeuk veroorzaken bij de paarden. De borstels kan je op de grond laten drogen, lekker in de zon! De borstels die aan vervanging toe zijn kan je weggooien en de rest leg je weer netjes in je poetskist.

Stap 5: Je eigen spullen

In de volgende stap je jouw eigen uitrusting. Eerst reinig je de rijlaarzen met een geschikt onderhoudsmiddel voor laarzen (let erop dat het onderhoudsmiddel geschikt is voor het materiaal) en indien nodig een schoenpoetsmiddel zodat de kleur weer diep en glanzend wordt. Mocht het lukken bij jouw cap kan je ook de voering uit jouw cap halen om deze te wassen. Mocht dit niet lukken kan je altijd gebruik maken van een reinigings- en ontsmettingsspray voor de binnenkant van jouw helm, zodat deze weer fris ruikt. De buitenkant kan je schoonmaken met een zachte vochtige doek.

Gezien je laarzen en cap nu weer helemaal fris zijn is het ook erg belangrijk om de captas en de laarzentas schoon te maken. Je kunt de vakjes leeghalen en de binnenkant stof en zandvrij maken met een doek of kruimeldief!

Tot slot is het belangrijk om ook af en toe je paardrijhandschoentjes te wassen zodat deze ook weer fris ruiken. Mocht je meerdere paren handschoentjes hebben is dit ook gelijk het juiste moment om ze eens goed te bekijken en de kapotte of oneven paren weg te gooien!

Stap 6: De stal van jouw paard

Deze stap geldt misschien niet voor iedereen, maar voor velen is het een onderdeel van de voorjaarsschoonmaak. Verwijder alle spinnenwebben uit de stal van jouw paard en eventueel ook uit de stalgang en veeg de voerbak en drinkbak schoon. Als het mogelijk is kan je in overleg met de staleigenaar de stal van je paard leeghalen. Zodra je de stal leeg hebt gehaald kan je de wanden schoonmaken met een sopje en een harde borstel! Wanneer de stal weer droog is, vul je deze weer met bodembedekking.
Misschien kun je zelfs afspreken om dit samen met de stalhouder en de andere stalhouders te doen. Veel stalhouders zijn dankbaar als ze hulp aangeboden krijgen en samen is het niet alleen sneller maar ook veel leuker!

Stap 7: De weides en paddocks

Net als stap 6 geldt dit misschien ook niet voor iedereen, maar kan het in overleg met de stalhouder.
Voordat het weideseizoen weer begint is het belangrijk om alle weides en paddocks te controleren. Loop langs alle hekken en controleer of er iets gerepareerd moet worden en of de elektrische afrastering overal nog werkt. Hetzelfde doe ik met de paddocks. Zo kan ik eventuele zwakke plekken ontdekken en op tijd repareren, om te voorkomen dat mijn paard door de hekken springt en er vandoor gaat met eventuele verwoningen. Dit is ook een goede gelegenheid om de drinkbakken in de wei te controleren en schoon te maken, vaak zit hier na een winter geen gebruik wat groene aanslag op, dit vinden de paarden natuurlijk niet lekker.

Nu zijn we aan het einde gekomen van de checklist voor de voorjaarsschoonmaak in en om de stal. Als je hiermee klaar bent kan je fris en schoon aan de zomer beginnen, klaar om met jouw favoriete viervoeter van het mooie weer te genieten!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.