Paard longeren: wat is het, waarom doe je het en wat heb je nodig?
Longeren is een waardevolle manier om je paard te trainen, zowel fysiek als mentaal. Of je nu een jong paard wilt leren longeren of een ervaren paard soepel en in balans wilt houden, longeren is een onmisbaar onderdeel van de training. In deze blog bespreken we wat longeren precies is, waarom het zo belangrijk is, waar je het het beste kunt doen en welke longeerhulpen er zijn.
Wat is longeren?
Longeren betekent dat je je paard aan een longeerlijn in een rondje om je heen laat lopen. Deze methode stelt de trainer in staat om het paard vanaf de grond te begeleiden en om te kijken hoe het paard loopt, zonder het extra gewicht van een zadel en een ruiter. Daarnaast werk je aan gehoorzaamheid en communicatie tussen trainer en paard.
Afhankelijk van het trainingsdoel en het ervaringsniveau van zowel paard als trainer, kan longeren met een enkele longeerlijn of met dubbele lijnen voor extra controle en variatie in de training. Er zijn verschillende manieren om te longeren. Het wordt vaak gebruikt om de rugspieren van het paard te versterken en de achterhand te activeren (een actief achterbeen), zonder het gewicht van een zadel en een ruiter.
Daarnaast helpt het bij het rechtrichten en is het een goede voorbereiding op het paardrijden. Longeren kan een ontspannende activiteit zijn voor je paard, maar ook een goede training, afhankelijk van hoe je het aanpakt.
Waarom longeren?
Longeren is om meerdere redenen een nuttige trainingstechniek en biedt diverse voordelen voor het paard. Het helpt bij de opbouw van conditie en spierkracht, vooral in de rug, hals en achterhand. Ook draagt het bij aan een betere balans en coördinatie, omdat het paard leert zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken tijdens beweging.
Daarnaast kan longeren dienen als een warming-up of cooling-down, waardoor spieren soepel blijven en blessures voorkomen kunnen worden.
Voor jonge paarden is longeren een manier om te wennen aan stemhulpen en basiscommando’s, wat later onder het zadel goed van pas komt, terwijl het voor ervaren paarden een middel is om variatie in de training aan te brengen en specifieke aandachtspunten aan te pakken.
Longeren dient ook als mentale stimulatie en kan bijdragen aan het versterken van de band tussen paard en trainer. Bovendien is het een fijne trainingsvorm wanneer een paard tijdelijk niet bereden kan worden, afhankelijk van de reden. Let op: bij specifieke blessures, zoals een beenblessure kan absoluut niet worden gelongeerd.
Wist je dat
"Longeren is ook ideaal als je even geen tijd of zin hebt om te rijden. Je paard krijgt als nog een complete workout."
Waar longeren?
De locatie waar je longeert, heeft invloed op de effectiviteit van de training. Een longeercirkel met een geschikte ondergrond en omheining biedt veiligheid en controle. Een longeerring is een kleinere, vaak afgezette ruimte waarin je paard niet kan uitbreken en zijn focus beter behoudt.
Een speciaal ontworpen longeerruimte biedt een gecontroleerde omgeving met een geschikte bodem en omheining, waardoor het paard veilig in een constante volte kan bewegen.
Heb je de mogelijkheid om in een overdekte ruimte te longeren? Dan kun je in alle weersomstandigheden aan de slag. In een binnen- of buitenbak kun je variëren in de training, bijvoorbeeld door te werken met dubbele lijnen. Een weide of paddock kan soms ook geschikt zijn als deze groot genoeg is, maar check altijd of de bodem goed genoeg is.
Het is belangrijk om te zorgen voor een vlakke en stabiele bodem, aangezien een ongelijke of gladde ondergrond het risico op uitglijden en overbelasting verhoogt.
Wat heb je nodig om te longeren?
Om jou te helpen met het veilig en effectief longeren, kun je gebruik maken van de volgende materialen:
- Longeerlijn: Een longeerlijn is een lange lijn (enkele longe), meestal tussen de 8 en 12 meter, waarmee je het paard op afstand kunt begeleiden.
- Longeersingel: Een speciale singel die om de buik en de romp van het paard wordt bevestigd en waaraan hulpteugels kunnen worden bevestigd. Kies een longeersingel die goed past en verstelbaar is en voldoende ringen heeft om hulpteugels aan te bevestigen.
- Staartriem: hiermee kun je het gebruik van de singel optimaliseren, zo wordt de singel goed op zijn plaats gehouden bij gebruik van bijzettouwtjes.
- Longeerhulp: Hulpmiddelen zoals bijzetteugels , een pessoa-teuge l die zorgt voor goed acherbeen- en rug gebruik, een chambon , gogue of andere verschillende hulpteugels die kunnen helpen bij het bevorderen van een correcte hoofd- en halshouding.
- Dubbele lijnen: Een dubbele longe is ideaal voor meer controle en variatie in de training. Daarnaast kan je paard ook eenvoudig rechte lijnen maken en hoofd hij niet steeds op een volte te blijven.
- Hoofdstel, halster of kaptoom: Afhankelijk van de voorkeur en het trainingsdoel, kan worden gekozen voor een hoofdstel met bit, een handige kaptoom , een stevig halster of juist een touwhalster.
- Longeerzweep: Een lange zweep die dient als verlengde van je arm om het paard te begeleiden en dient om hulpen te geven. De longeerzweep wijst naar boven in uitgangshouding. Voor een voorwaarts drijvende zweephulp beweeg je hem in één beweging van achteren naar voren en voor een remmende hulp wijs je de zweep naar een plek voor de neus van het paard.
- Beenbescherming: Beenbescherming is ook tijdens het longeren belangrijk, vooral bij paarden die zichzelf snel aantikken. Of het nodig is, bepaal je zelf, maar preventief gebruik kan blessures voorkomen.
- Geschikte ondergrond: Een vlakke, stabiele en veerkrachtige bodem voorkomt blessures en zorgt voor een comfortabele training.

Paard longeren: een waardevolle trainingstechniek
Wanneer het paard goed wordt gelongeerd, draagt dit bij aan een gezonde en evenwichtige training. Longeren met rechte lijnen en gebruik van een longeersingel kan helpen bij het correct trainen. Ook het werken met een dubbele longe biedt extra mogelijkheden om het paard gecontroleerd en effectief te begeleiden. Door de juiste technieken te gebruiken, kan longeren bijdragen aan een betere samenwerking tussen ruiter en paard en aan een soepel bewegend, sterk lichaam.
Wil je meer weten over welke longeerhulpen het beste bij jouw paard passen? Neem een kijkje in ons assortiment
longeren en ga aan de slag!