Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De perfecte laars vind je zo!

Wanneer je paardrijdt, wil je maar één ding, mooie laarzen! Nou ja, en misschien nog wat andere dingen, maar ook laarzen. Want jouw debuut in de ring is niet compleet zonder een paar prachtige laarzen die het plaatje helemaal compleet maken. Maar passen je laarzen alleen goed met een paar extra dikke sokken? Of zitten je laarzen ’s ochtends goed en knellen deze ’s avonds een beetje? Belangrijk bij het uitzoeken van nieuwe laarzen is dat je de juiste voet-en kuitmaat hebt. Hoe je jouw kuitmaat opmeet? Wij geven tips.

Eerst even dit
Voordat je begint met opmeten zijn een aantal factoren van belang. De lengte en omvang van je kuit meet je namelijk met een paardrijbroek aan, inclusief de sokken die je altijd draagt. Je rijdt immers normaal gesproken ook niet met je skinny jeans. Meet alles nauwkeurig zodat de laarzen niet gaan knellen of te ruim zitten. Wil je dat de laarzen als gegoten zitten? Dan is het aan te raden om je kuit aan het einde van de dag op te meten. Onderbenen kunnen aan het einde van de dag of bij warm weer iets uitzetten. Dit voorkomt dat de laarzen aan het einde van de dag of bij warm weer knellen of zelfs niet meer passen.
 
Wat meet je op?
De meeste laarzen zijn beschikbaar in verschillende voet-en kuitmaten. Hierbij verschilt dus niet alleen de voetmaat, maar ook de schacht (kuit) lengte en breedte. Voor het bepalen van de juiste maat moet je dus je voetmaat, kuitlengte en kuitomvang weten. Welke maten er precies zijn, verschilt per merk. Op onze website vind je van ieder merk en/of model een apart maattabel. Zo kun je aan de hand van de gemeten centimeters de juiste maat vinden.Millimeter werk
Voor deze rapportage hebben we de kuitlengte en -omvang van EJ-er Anna opgemeten.
Om de juiste lengtemaat van de schacht van de laars te bepalen, meet je de lengte van je kuit. Je meet hierbij zonder schoen de achterkant van je onderbeen gerekend vanaf de hak (grond) tot de knieholte. Hierbij zorg je ervoor dat je been licht gebogen is.
Als dubbelcheck kun je zittend de zijkant van je been opmeten. Let hierbij op dat je been een hoek van 90 graden maakt. De zijkant meet je wederom vanaf de hak (grond) tot de kuitbeenkop. Beide metingen zouden dezelfde lengte moeten hebben.


Om de juiste breedte van de schacht van de laars te bepalen meet je de omvang van je kuit. Zorg ervoor dat je wederom zit en je been een hoek van 90 graden maakt. Leg vervolgens het meetlint om het dikste punt van de kuit. Let erop dat je het meetlint niet te strak houdt. Schrijf ook dit meetresultaat op het papiertje.
Doorgaans weet iedereen zijn eigen voetmaat wel. Per model laars kan de maat verschillen. Het is daarom aan te raden, mocht je twijfelen, verschillende voetmaten te proberen. EJ-er Anna heeft voetmaat 40.

  

Vind jouw nieuwe laars
In de maattabellen op onze website is het eerste getal de kuithoogte (1) en het tweede getal de kuitomvang (2). In onze fotorapportage hebben we de leren rijlaars Epplejeck Phoenix gebruikt. We hebben de volgende centimeters bij EJ-er Anna gemeten: kuitlengte: 47cm, kuitomvang: 39cm en voetmaat 40. Wanneer je de meetresultaten van Anna opzoekt in het maattabel hieronder, kun je zien dat Anna de maat 40/XLW heeft.


Aan de slag
Easy peasy of niet?! Met deze handige tips kun je jouw kuiten correct opmeten zodat je precies weet welke maat laarzen jij nodig hebt. Wil je hier liever hulp bij? In onze filialen meten we dit graag voor je op! Zie je jouw meetresultaten niet terug in de maattabel? Probeer dan een laars die het meest dichtbij in de buurt komt. Veel laarzen hebben een elastische inzet waardoor je meer speling hebt. Mocht er geen passende maat tussen zitten, dan kun je ook voor een Petrie laars kiezen, de meeste modellen van dit merk kunnen op maat gemaakt worden. Vraag hiervoor in het filiaal naar de mogelijkheden.

Zit 'ie goed?
Tijdens het passen is het belangrijk dat de achterkant van de laars niet in je knieholte knelt en aan de voorkant onder je knie eindigt. Je knie moet tijdens het rijden wel kunnen buigen. De laarzen zullen in het begin goed strak moeten aansluiten op je been. Door gebruik wordt het leer soepeler en zal deze beter naar je been vormen. Mochten de laarzen net wat ruimer vallen dan heb je de kans dat de laarzen te groot worden. Laarzen moeten daarom ook eerst ingelopen worden. Ga er dus gerust een avondje mee op de bank zitten en loop wat vaker naar de keuken voor een nieuwe kop thee.
   

Bonus
Benieuwd naar de laarzen Epplejeck Phoenix uit de fotorapportage? Klik hier (Ook in bruin leverbaar!)
Wil je alle laarzen bekijken? Klik hier 

Lees hier hoe je je leren rijlaarzen het beste kunt onderhouden.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.