Wensenlijst Categorieën

Filters

Filter op categorieën

Merk

Kleur

Type

Collectie

Prijzen

×
  • van 7

Poetsen

167 Artikelen
  • van 7

Poetsen

Het is belangrijk om je paard of pony regelmatig goed te poetsen, zeker voor je gaat rijden. Bij Epplejeck vind je alle borstels die je nodig hebt in verschillende vrolijke kleurtjes en aan hippe prints is zeker geen gebrek!
Ook voor poestassen (groomingbags) en poetsboxen ben je bij Epplejeck aan het juiste adres: zowel met als zonder inhoud, groot en klein, kleurrijk, met printje en Basic: zo vind jij de poetstas of poetskist voor al jouw verzorgingsartikelen. 

Wat is het doel van poetsen?

Het doel van poetsen is het schoonmaken van je paard of pony. Met de verschillende borstels verwijder je loszittend haar, vuil en opgedroogd zweet. Als je je paard of pony niet goed poetst voordat je gaat rijden, kunnen er schuurplekken ontstaan onder het zadel of hoofdstel. Naast het schoonmaken van je paard of pony is een goede poetsbeurt ter controle van de gezondheid, je ontdekt bijvoorbeeld wondjes, help je de huid gezond houden en stimuleer je de bloedsomloop. Maar dit is nog niet alles, want tijdens het poetsen kun je al goed zien in wat voor bui je paard of pony vandaag is en helpt het jullie band versterken. 

Verschillende borstels

Er zijn veel verschillende borstels die allemaal een andere functie hebben.

Rosborstel
Een rosborstel heeft als doel om het ‘grove’ vuil van je paard of pony tegoed los te maken. Dit doe je met een cirkelvormige beweging vanaf de hals tot aan de staart. Deze borstel is niet geschikt voor op het hoofd of op de benen, dit zijn namelijk de gevoeligste delen van het lichaam omdat de botten dicht onder de huid liggen.
Een rosborstel is gemakkelijk schoon te maken door hem uit te kloppen op de grond.

Harde borstel / Dandy brush / Manenborstel
Vervolgens ga je aan de slag met de harde borstel. Met een harde borstel verwijder je het vuil wat je net hebt losgemaakt met de rosborstel en het overige ‘grove’ vuil wat nog in de vacht te vinden is. In principe kun je een harde borstel gebruiken op de benen, maar niet alle paarden of pony’s vinden dit prettig. Met een harde borstel kun je ook de manen en straat van je paard of pony borstelen. Dan verwijder je alvast de meeste knopen voordat je de manen gaat kamen.
Een harde borstel kun je schoonmaken door hem af en toe langs de muur te schuren en het losse haar te verwijderen.

Zachte borstel
Een zachte borstel is bedoeld om het laatste losse vuil en stof van je paard of pony af te poetsen. Met een zachte borstel kun je ook het hoofd en de benen van je paard of pony poetsen. Ook de manen en staart kun je borstelen met een zachte borstel, hiermee verliest je paard of pony minder haren.
Een zachte borstel maak je schoon door er met de rosborstel langs te wrijven.

Glansborstel
Glasborstels zijn meestal gemaakt van geitenhaar. De functie van een glansborstel, zoals de naam al zegt, is het laten glanzen van je paard of pony.
Een glansborstel maak je net als een zachte borstel schoon met de rosborstel.

Poetshandschoen
In ons assortiment vind je rubberen poetshandschoenen met kleine nopjes. Deze poetshandschoenen hebben dezelfde werking als de rosborstel en kun je ook op dezelfde manier schoonmaken. Ook ideaal tijdens het wassen.
Ook vind je poetshandschoenen met schapenvacht, deze zijn bedoeld om je paard of pony extra te laten glanzen en kan dus in plaats van een glansborstel worden gebruikt.

Hoevenkrabber
Met een hoevenkrabber maak je de straal van je paard of pony schoon. In de straal verzamelt zich vaak mest, zand/modder en eventuele steentjes. De meeste hoevenkrabbers hebben een borsteltje, waarmee je het overige vuil kun weg borstelen en de bovenkant van de hoeven mee kunt schoonmaken.

Staartborstel en/of manenborstel
Een staart of manenborstel lijkt het meeste op de haarborstel die wij voor ons eigen haar gebruiken. Met een staart- en manenborstel borstel je de manen en staart van je paard of pony. De staart en manen zijn erg gevoelig, dus begin altijd aan de onderkant en werk zo naar boven. Eventueel kun je antiklit gebruiken om het jezelf wat makkelijker te maken.
Na het borstelen van de staart en manen kun je makkelijk het losse haar uit de borstel kloppen of met je handen eruit trekken.

Manenkam
De manenkam is een kam die alleen bedoeld is voor de manen, de staart is hier te gevoelig voor en de haren zullen snel afbreken.
Na het kammen kun je gemakkelijk het haar verwijderen uit de kam.

Hoofdborstel
De hoofdborstel is een kleine, zachte borstel speciaal voor het hoofd van je paard of pony.
Een hoofdborstel maak je schoon door langs een rosborstel te wrijven.

Hoefborstel
Een hoefborstel is een harde borstel waarmee je de hoeven van je paard of pony goed schoon kunt maken. In ons assortiment vind je kleine hoefborstels, maar ook grotere met handvat.
Een hoefborstel maak je schoon door langs een muur te wrijven.

Massageborstel
Een massageborstel stimuleert de doorbloeding en is niet geschikt voor het hoofd en de benen van je paard of pony. Vaak kun je een massageborstel aan beide kanten gebruiken. De ene kant is voorzien van rubberen nopjes en de andere zijde van RVS rollers.
Een massageborstel is gemakkelijk schoon te maken door hem uit te kloppen. 


Snel en makkelijk je paard poetsen? Hands On Le Mieux!

De revolutionaire poetshandschoen Hands On van Le Mieux is zowel droog als nat te gebruiken. Rond je handpalm en vingers zitten stevige massage nopjes in verschillende formaten. Perfect tijdens het verharen, wassen of voor een heerlijke massage, waarbij de bloedsomloop van jouw paard of pony optimaal wordt gestimuleerd. Daarnaast is het gebruik van de Hands On poetshandschoen een nauw contact en bindingsmoment met jouw paard of pony. Door de optimale en mooie aansluitende pasvorm waardoor je veel gevoel houdt in de aanraking met je paard of pony, waardoor je de stevigheid van de aanraking kan aanpassen aan de plek en reactie van je paard. Dat betekend maar één ding: quality time!

Effectief en gemakkelijk gemakkelijk haar verwijderen?

Tijdens het voor- en najaar kunnen sommige paarden erg verharen. Een haarverwijderaar is ideaal bij het verwijderen van losse paardenharen en dikke wintervachten. De haarverwijderaar Magic verwijdert snel, eenvoudig en pijnloos ruim 90% van het losse haar. Deze multifunctionele kam is zeer geschikt voor dikke wintervachten en beschadigt de vacht niet. Op deze manier kun je eenvoudig de wintervacht van je paard verwijderen. Bekijk ook eens de video ´How To` Paard helpen verharen van EJ-er Manon. 

Opbergen

Om al je borstels in op te bergen, vind je bij Epplejeck poetstassen en poetsboxen. Een poetstas bevat één groot midden vak met verschillende kleinere vakjes er omheen, heeft een handige schouderband en twee hengsels. Een poetsbox is een harde kist met daarin een klein vakje voor kleine borstels zoals een hoofdborstel. Poetsboxen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten.
Zowel de poetstassen en poetsboxen zijn met of zonder inhoud verkrijgbaar. Ook voor losse poetssets zit je bij Epplejeck goed!