Wensenlijst Categorieën

Bodyprotectors

9 Artikelen

Bodyprotector voor paardrijden

De naam zegt het al, een bodyprotector beschermt je lichaam. Ze worden ook wel een veiligheidsvest of rugbeschermer genoemd. Het nut van een bodyprotector is bescherming van je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val van je paard of pony. Hiermee voorkom je ernstige paardrijblessures. Een veiligheidsvest is vooral bij kinderen een must. Zij moeten nog leren om stabiel in het zadel te zitten en kunnen daarom sneller van een pony vallen. En een pony heeft natuurlijk soms ook een eigen willetje.

Wil jij extra bescherming van je rug tijdens bijvoorbeeld buitenritten, het rijden van een jong paard of recreatieve sprongetjes maar draag je liever geen volledige bodyprotector? Dan is de rugprotector een goede middenweg! Dit is een zeer soepele en lichte beschermer die draagt als een bodywarmer. Beschermt je rug en ruggengraat met behoud van je bewegingsvrijheid. Niet goedgekeurd voor officiële wedstrijden. Er zijn bodyprotectors verkrijgbaar voor volwassenen en in kleine maten voor kinderen. Check hieronder hoe je de juiste bodyprotector kunt kiezen. Geen zin om te lezen? Bekijk dan hier onze How To video over het opmeten van een bodyprotector voor het paardrijden.

De juiste maat van een veiligheidsvest

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor de optimale veiligheid en comfort. Het veiligheidsvest moet namelijk wel goed aansluiten om je lichaam, zodat het niet kan schuren of verschuiven bij een val. Hoe kies je de juiste maat voor een bodyprotector? Dit kun je gemakkelijk doen met een meetlint of door het passen van verschillende bodyprotectors in de winkel. Houd er wel rekening mee dat de pasvorm per merk kan verschillen. Om ervoor te zorgen dat een bodyprotector de juiste bescherming biedt, houd dan rekening met onderstaande punten:
  • Zo moet de voorkant minimaal 25mm onder de laatste rib zitten zonder dat je belemmerd wordt bij het vooroverbuigen tijdens het rijden.  
  • De bovenkant van de achterzijde van de bodyprotector moet net tot aan de uitstekende nekwervel aan het begin van de nek komen. Dit is de zevende nekwervel. 
  • De achterkant van de bodyprotector moet tijdens het rijden het zadel niet raken. Dit kun je testen door bijvoorbeeld op een stoel te zitten. 
  • De bodyprotector moet redelijk strak zitten zodat deze tijdens het rijden niet gaat verschuiven. Ook moet de rugbeschermer zo dicht mogelijk op je huid zitten. Je kan wel een shirt, polo of thermokleding eronder dragen. Doe een jas of vest over je bodyprotector heen. 

Veiligheidslevels bodyprotector

Er zijn drie verschillende levels voor bodyprotectors. Door middel van deze levels wordt er onderscheid gemaakt in de mate van veiligheid en waarvoor deze geschikt zijn. Level 1 heeft een zwart label en is geschikt voor jockeys. Level 2 heeft een bruin label en is bedoeld voor ruiters die rijden op een zachte ondergrond. Ten slotte heeft level 3 een paarse label en is geschikt voor ruiters die springen en/of rijden op een harde ondergrond. Ook beginnende ruiters hebben het meeste baat bij bodyprotectors van level 3.

Bodyprotectors voor paardrijden zijn doorgaans opgebouwd uit schuimpanelen die zacht en flexibel zijn waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Er zijn ook veiligheidsvesten gemaakt van memoryfoam. Deze vormt zich geheel naar je lichaam voor optimale prestaties. 

Bodyprotector online bestellen? Bestel gemakkelijk en snel bij Epplejeck. Betaal je bestelling achteraf en boven de 49,- wordt deze gratis verzonden. Wil je de bodyprotector liever eerst passen? Kom dan naar één van onze Superstores.