Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog F.R.A.®: rijden met systeem 4

Freedom Riding Articles, oftewel F.R.A. neemt ons mee in hun wereld. Respect, vertrouwen, luisteren en kijken ligt aan de onvoorwaardelijke basis van elke vorm van omgang met je paard. Deze week gaat het over het rijden met een F.R.A. bitloos hoofdstel Systeem 4.

F.R.A. heeft een bitloos balk ontwikkeld waarin de bitloze hoofdstellen onderverdeeld zijn in mate van inwerking. Eenvoudig gezegd is het systeem ingedeeld van minder naar meer inwerking; van systeem 1 naar systeem 5. Vandaag wordt het rijden met een hoofdstel uit systeem 4 van de bitloosbalk beschreven: druk op neus en wangen, kingekruiste teugelvoering.

Bouw:

Bij de kingekruiste teugelvoering eindigt de neusriem aan beide zijden met een ring waaraan de bakstukken en de beide kinkruisriemen zijn bevestigd. Deze riemen gaan kruislings door een ring aan het einde van de neusriem. Gevolg is dat het kruislingse geheel wat lager hangt dan bij kaakgekruiste hoofdstellen (zie systeem 5). Aan de uiteinden van de kruisriemen worden de teugels bevestigd.
Verder is dit hoofdstel eenvoudig in uitvoering door het ontbreken van een frontriem, een keelriem en de stoot en gesp die normaal op een neusriem zit. Het hoofdstel kun je gemakkelijk aan de linkerzijde verstellen. Hier vind je een gespsluiting voor het verstellen. Eenmaal op maat hoef je dit nooit meer te doen en schuif je het hoofdstel heel eenvoudig om het hoofd van je paard en hoef je niets meer vast te maken. In de serie is ook een katoenen versie aanwezig. In de essentie werkt deze precies hetzelfde, alleen is hier geen sprake van gespverbindingen en leder, maar bestaat dit hoofdstel volledig uit katoen.

Ligging:
Net zoals bijna alle bitloze hoofdstellen geldt dat de neusriem op het harde gedeelte van de neus moet liggen, daar waar het neusbeen begint. De vormgeving van deze hoofdstellen zorgt ervoor dat het hoofdstel goed en stabiel blijf liggen, zonder dat je nog iets extra’s moet vastmaken.

Inwerking:
De kingekruiste riemen zorgen ervoor dat wanneer je links of rechts vraagt, het paard druk aan de andere kant op neus en wang krijgt en daardoor de hand van de ruiter volgt. Wanneer je een gelijktijdige ophouding maakt met je handen komt er een evenredige druk te staan op de neusriem, waardoor je paard gaat halthouden of een tempowisseling maakt. Alle hulpen zullen gedoseerd doorgegeven worden door de indirecte teugelvoering. Bij hoofdstellen uit de bitloosbalk niveau 4 moeten altijd de gekruiste kinriemen goed onderhouden worden. Door het leer soepel te houden, blijft het contact met de ringen zo optimaal mogelijk en blijft de communicatie met je paard duidelijk en eerlijk.

Je kunt met dit type hoofdstel niet longeren met de enkele longe. Je kunt wel longeren met dubbele lijnen. Hiervoor verwijder je de teugels en bevestig je de lange lijnen aan de ringen.

Geschiktheid:
De bitloze hoofdstellen uit systeem 4 zijn in combinatie met licht teugelcontact zeer geschikt voor gevoelige paarden. Je kunt hierbij ook denken aan jonge paarden en paarden die hoog in het bloed staan.


ej

Auteur: Wilde Äcker vof, Jan Edixhoven

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.