Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog HorseFitShop: Vijf herfsttips voor een fit en gezond najaar

In alweer de derde gastblog van HorsefitShop geven we je belangrijke tips voor het najaar, zodat jij goed voorbereid deze periode ingaat. Dus laat maar komen die herfst met zijn prachtige kleuren en ga lekker buiten trainen of het bos in met een herfstzonnetje! Helaas heeft de herfst ook een andere kant met dagenlang regen en wind. Ook voor je paard is de herfst vaak wel een dingetje: verharen, verminderde weerstand, langer op stal, enz. Dit hoeft de herfstpret uiteraard niet te bederven met onderstaande tips!

Tip #1 Optimaliseer de weerstand van je paard

In de herfst is de tijd weer aangebroken dat je na het poetsen de haren van je paard overal en nergens terugvindt. Onder invloed van het korter worden van de dagen, dus minder daglicht en in zekere mate ook het dalen van de temperatuur, verruilt je paard de zomervacht voor de wintervacht. Het wisselen van de vacht kost veel energie en ook de schommelende temperaturen zijn van invloed op de weerstand van je paard. Denk jij dat je paard wel wat extra ondersteuning kan gebruiken? HFS Vita Concept is een mooie combinatie van alle benodigde bouwstoffen die je paard nodig heeft, zoals vitamines, mineralen, aminozuren en spoorelementen. Ook Equitop Forte is zeer geschikt voor het stimuleren van de weerstand, door het uitgebalanceerde pakket van 14 vitamines, 4 mineralen en 7 sporenelementen. Uiteraard bestaat het assortiment van HorseFitShop uit nog veel meer supplementen die de weerstand ondersteunen. 
                                              
    HFS Vita Concept                                                          Equitop Forte

Tip #2 Check het rantsoen van je paard

Krijgt je paard nog voldoende voedingstoffen binnen nu er minder tot geen gras meer groeit en de samenstelling ervan in de lente en zomer ook nog eens anders is dan in de herfst? Het gras heeft in de herfst en winter veel minder voedingswaarde. Ook zal je paard waarschijnlijk meer op stal staan. Het bijvoeren van hooi en kuil is in zulke gevallen onvermijdelijk. Het geven van voldoende ruwvoer is belangrijk voor de spijsvertering en daarnaast helpt het ervoor te zorgen dat je paard voldoende energie heeft om zichzelf warm te houden en ook voor het verharingsproces. Zorg voor een geleidelijke overgang van gras naar kuil of hooi. Dan kan het spijsverteringsstelsel zich langzaam aanpassen aan het veranderde rantsoen.
Ook in de herfst kan, net als in de lente, het suikergehalte in het gras aan de hoge kant zijn door een koude nacht gevolgd door een dag met veel zon en hoge temperaturen. Vooral voor paarden die insuline resistent zijn, Cushing (PPID) hebben of gevoelig zijn voor hoefbevangenheid kan dit problemen opleveren. 

Tip #3 Laat je paard geen esdoornbladeren en eikels eten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen en blaast de wind ze alle kanten op, dus ook de bladeren en zaden van de Gewone Esdoorn kunnen het weiland van je paard bereiken. Het opeten van deze bladeren en zaden kan gevaarlijk uitpakken voor je paard. De ziekte Atypische myopathie ligt op de loer, dit is een zeer gevaarlijke spierziekte. 70% van de paarden met deze aandoening overlijdt uiteindelijk. De stof hypoglycine A, die voorkomt in de bladeren en zaden, houdt verband met het ontwikkelen van de ziekte. Ook eikels en paarden zijn een gevaarlijke combinatie. Voorkom dat je paard veel eikels opeet. In (vooral de groene) eikels zit de stof tanninezuur. Dit is een giftige stof en kan vervelende gevolgen hebben wanneer dit in het lichaam van je paard terecht komt. Er kan schade aan de darmen ontstaan en er is een kans op koliek. Bij een zeer ernstige vergiftiging kan de nierfunctie van je paard wegvallen. 

Tip #4 Voorkom verveling op stal

Door de kortere dagen die ook nog eens steeds natter, winderiger en kouder worden, kan het voorkomen dat je paard meer op stal staat dan in de wei. Ook modderige en gladde weilanden en paddocks kunnen een reden zijn voor het langer op stal staan van je paard. Wanneer je paard op stal zetten de enige optie is, zorg dan dat hij contact kan hebben met soortgenoten. Paarden zijn kuddedieren en het hebben van sociale contacten is noodzakelijk. Daarnaast is het belangrijk dat je paard zich niet verveelt, probeer hem bezig te houden in de stal. Het eten van ruwvoer is voor paarden een bezigheid waar ze bijna de hele dag mee bezig kunnen zijn. Geef je paard voldoende ruwvoer. Om ervoor te zorgen dat hij hier extra lang over doet, kun je dit ruwvoer in een slowfeeder aanbieden. Ook zijn er verschillende speelballen verkrijgbaar bij HorseFitShop waar je paard zich mee kan vermaken. 

                                                
 Hooinetr XL Slowfeed                                                      Speelbal Jolly Ball

Tip #5 Zorg dat je paard niet te veel zand binnenkrijgt

Is het mogelijk om je paard wel in het land te zetten, dan bestaat er het risico dat hij teveel zand binnenkrijgt doordat de weilanden kaler worden. Ook kunnen paarden uit verveling of in een zoektocht naar mineralen zand gaan likken in de paddock. Door een teveel aan zand in de darmen kan de darmfunctie vastlopen. Om het zand uit de darmen van je paard te verwijderen kun je een supplement met psyllium, ook wel vlozaad genoemd, voeren. Psyllium zet uit en zorgt voor een geleiachtige massa in de darmen. De massa die zich in de darmen bevindt, passeert langzamer door het darmkanaal en zet de darmen aan om meer te kneden. Hierdoor neemt het grotere volume in de darmen het opgehoopte zand mee naar buiten. Voorbeelden van supplementen met psyllium zijn HFS Vlozaad en Synovium Sand-Oil 3-6-9.

                                                 
      HFS Vlozaad                                                            Synovium Sand-Oil 3-6-9                                 

Met deze tips in je achterhoofd gaan jij en je paard een topherfst tegemoet!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.