Terug naar overzicht

Gastblog Puur - Magnesium

dinsdag, 18 juni 2019

Als er een supplement is waar veel over gevraagd en geschreven wordt, is het wel magnesium.Maar wat doet magnesium precies?
Magnesium is een mineraal en heeft een heleboel verschillende functies. Het zorgt voor signaaloverdracht naar de spieren, maar minstens zo belangrijk, ook de ontspanning van de spieren. Simpel gezegd, zorgt calcium voor het aanspannen van de spieren en magnesium voor de ontspanning. Magnesium zorgt ook voor de opname van calcium in de botten en voorkomt calciumophoping in andere weefsels. 

Daarnaast helpt magnesium ook bij stress, voor niet-fysieke ontspanning dus. Zeker bij jonge dieren, die net in training zijn, maar ook na stressvolle situaties zoals verhuizing, verlies van een maatje en ziekte of pijn is extra magnesium aan te raden. 
 
Wat minder bekend is over magnesium is dat het ook bij de suikerstofwisseling een rol speelt. Bij insulineresistente paarden zie je vaak goede resultaten na het toevoegen van magnesium. Uit onderzoek bleek 20% van de gezonde paarden een magnesiumtekort te hebben en maar liefst 50% van de zieke paarden. Uiteraard geeft ziekte en pijn weer stress waardoor de magnesiumbehoefte van jouw paard toeneemt. Ook bij warm weer en veel zweten ligt de magnesiumbehoefte veel hoger. 

Wat gebeurt er bij tekorten?
In het botweefsel van paarden liggen de bouwstenen magnesium, fosfor en calcium opgeslagen. In het doorlopende proces van oud bot vervangen door nieuw bot, komen deze mineralen vrij in het bloed, waardoor ze beschikbaar worden voor andere functies in het paardenlichaam. Dit is een dynamisch proces. In het geval dat tijdens dit proces de mineralen gebruikt worden voor andere functies, dan bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Dit proces heet demineralisatie. Het gevolg is dat bij een langdurig magnesiumtekort, het skelet minder sterk wordt en blessures gemakkelijk kunnen ontstaan. 
 
Een magnesiumtekort is soms lastig te herkennen. Paarden kunnen stijver gaan lopen en worden nerveus. Zonder aanwijsbare reden kunnen ze steeds drukker worden, ook in hun hoofd. Ook kun je een verhoogde spierspanning zien, die aan blijft houden na de training. Soms zie je zelfs spiertrillingen en krampen. 

Bij paarden met klachten als hoefbevangenheid en insulineresistentie is het toevoegen van een magnesiumsupplement echt de moeite waard. Een teveel aan magnesium verlaat via de urine het lichaam. 

Maar hoe zit het dan met krachtvoer?
In de meeste krachtvoeders zit een onjuiste verhouding magnesium-calcium. Calcium onderdrukt de opname van magnesium en andere minderalen en sporenelementen. Niet alle voeders bevatten goed opneembare magnesium. 

Voor welke paarden?
In de eerste plaats is mijn stelregel: bij ziekte en stress, tijdens een periode van zware training en bij extreme warmte, maar ook bij blessures. Pijn geeft ook stress, evenals verhuizing, verlies van een maatje of een nieuwe eigenaar. Zeker ook voor paarden die hard werken en zwaar in training zijn en daarbij ook veel zweten. Verder als je paard hoefbevangen is (geweest), gevoelig is voor suikers, of gespannen is en spiertrillingen of krampen heeft, ook darmkrampen.

Welk supplement?
Laat je goed adviseren, let op eventuele vulstoffen of hulpstoffen en zeker ook op de dosering. Met andere woorden: hoe lang doe ik met die pot? Kies voor een goede kwaliteit magnesiumcitraat. Helaas zijn goedkopere varianten niet altijd goed opneembaar, waardoor je dan weinig toevoegt. Een paard moet vaak wennen aan de smaak van een nieuw supplement, dus bouw de dosering voorzichtig en langzaam op. Poeder kun je gewoon over het voer geven, maak het voer een beetje nat om te voorkomen dat ze het wegblazen. 

Wanneer niet?
Let op bij paarden met een slechte nierfunctie. Geef daar nooit magnesium aan zonder overleg met de dierenarts!
Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!