Terug naar overzicht

Gastblog HorseFitShop: Waarom zou je kiezen voor een zadelonderlegger?

vrijdag, 26 juli 2019

Wanneer je weleens op een concours bent of ernaar kijkt op tv, kun je het bijna niet missen; heel veel ruiters en amazones gebruiken een zadelonderlegger onder het zadel. Is een zadelonderlegger echt nodig? Waarom gebruik je een zadelonderlegger en welk model is geschikt? Ontdek het in deze gastblog!

Laten we meteen maar met het allerbelangrijkste beginnen; een zadel dat goed past op je paard, heeft geen zadelonderlegger nodig. Waarom er dan toch zoveel ruiters met een zadelonderlegger rijden? Je kunt de pasvorm van een zadel dat goed op je paard past, verfijnen door een zadelonderlegger te gebruiken om het voor je paard nog comfortabeler te maken. Een zadelonderlegger kan het gewicht van het zadel en de ruiter beter over de rug verdelen en schokdempend werken. Een zadelonderlegger is dus nooit de oplossing voor een zadel dat helemaal niet goed past op je paard.

Er bestaan veel verschillende zadelonderleggers die we hieronder voor je zullen toelichten.

Zadelonderleggers met bont

Het ‘bontje’ onder het zadel is een bekend beeld en een zeer populaire onderlegger. Een zadelonderlegger van bont zorgt voor een goede drukverdeling van het zadel en de ruiter op de paardenrug. Je ziet ze voorbij komen met synthetisch bont, medicinaal schapenbont en merinowol. Het beste kun je kiezen voor echt wol, dit materiaal geeft echt een perfecte drukverdeling en is ademend. Naast de verschillende materialen kun je ook nog kiezen voor een bontje met of zonder rug uitsparing. Een zadelonderlegger met rug uitsparing zorgt ervoor dat de wervelkolom van je paard vrij ligt en er geen druk op ontstaat. 
     Bontje zadelonderlegger
Zadelonderlegger LeMieux Pro Lambskin

Zadelonderleggers met memory foam

Memory foam wordt ook wel traagschuim genoemd. Een zadelonderlegger van traagschuim zorgt voor een goede drukverdeling en perfecte schokabsorptie. Memory foam past zich onder invloed van de lichaamswarmte van je paard perfect aan de vormen van de paardenrug aan, waardoor wrijving wordt voorkomen. De Zadelonderlegger BR Memory Foam & Gel is een zeer luxe, anatomisch gevormde zadelonderlegger gevuld met traagschuim. De bovenzijde is voorzien van een soft gel profiel en de voor- en achterzijde hebben een brede rand van schapenvacht. De gel stabiliseert het zadel en geeft het paard meer bewegingsvrijheid.
     BR zadelonderlegger 
Zadelonderlegger BR Memory Foam&Gel

Corrigerende zadelonderleggers

Met een corrigerende zadelonderlegger kun je kleine, tijdelijke aanpassingen aan de pasvorm van het zadel maken. Dit kan erg handig zijn als de bouw van je paard nog veel kan veranderen door training of bij een jong paard dat nog volop in de groei is. Een corrigerende zadelonderlegger heeft vakjes waar je de meegeleverde pads in kunt schuiven. Hiermee kun je een front- of backrise realiseren of een bi-laterale disbalans corrigeren. Ook kun je de pads gebruiken voor schokabsorptie op de plekken die het meeste gewicht opvangen.
     Corrigerende zadelonderlegger met inlages
Zadelonderlegger LeMieux Prosorb Lamb

Gelpad zadelonderleggers

De gelpads van vroeger deden niet veel goeds voor je paard en de ligging van je zadel. Tegenwoordig is dat veranderd en zijn er zelfs therapeutische gelpads, zoals de Gelpad BR Therapeutisch Dri-Lex. Deze therapeutische zadelonderlegger is geschikt voor paarden met rugproblemen. De gel in deze zadelonderlegger is bestand tegen extreme omstandigheden en belasting. Hij zorgt voor een goede drukverdeling en werkt schokabsoberend. Daarnaast voorkomt deze gelpad dat het zadel gaat schuiven. De pad is gemaakt van Dri-lex materiaal en heeft een vocht afvoerende werking. 

     Gel pad BR
   Gelpad Therapeutisch Dri-Lex

Wanneer je een zadelonderlegger gaat aanschaffen, let er dan goed op dat de rand van de zadelonderlegger achter het zadel ligt. Wanneer het zadel op de rand van de onderlegger ligt, kan er een extreme, plaatselijke belasting ontstaan, waardoor rugproblemen zich kunnen voordoen. 

Vraag je voor het aanschaffen van een zadelonderlegger dus af waarom je een zadelonderlegger wilt gaan gebruiken, en ben je tot de conclusie gekomen dat je er gebruik van wilt maken, dan is het belangrijk dat je de juiste maat neemt. Bekijk hier alle zadelonderleggers die bij HorseFitShop verkrijgbaar zijn.

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!