Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog HorseFitShop: Hoe zit het met de vetjes?

Jazeker, we gaan het hebben over de vetjes. Maar in dit geval ligt het waarschijnlijk iets minder gevoelig dan je in eerste instantie zou denken. De vetjes waar we het in deze blog over gaan hebben zijn de Omega vetzuren. Waarom zijn deze belangrijk voor je paard? Je leest het in de blog.


Omega vetzuren, wat zijn dat dan precies?

Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren, de zogenaamde ‘goede’ vetten die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Omega 3, 6 en 9 zijn oververzadigde vetzuren. Daarnaast zijn Omega 3 en 6 essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren kan je paard niet zelf aanmaken en moet deze dus via de voeding binnenkrijgen. Omega 9 kan je paard wel zelf aanmaken en valt daardoor dus niet onder de essentiële vetzuren. Ondanks dat Omega 9 geen essentieel vetzuur is, is het wel belangrijk dat je paard dit voldoende binnenkrijgt, omdat het de oxidatie van Omega 3 en Omega 6 tegengaat.

Wat doen Omega vetzuren voor je paard?

Eén van de eigenschappen van Omega vetzuren is bij de meeste mensen waarschijnlijk wel bekend; het laat de vacht van je paard glanzen. Daarnaast geven Omega vetzuren je paard energie. Hieronder zullen we de eigenschappen van de afzonderlijke Omega vetzuren bespreken.

Omega 3 vetzuren
Deze vetzuren zijn een must voor de algehele gezondheid van je paard, en dan met name voor de spieren en gewrichten. Ook zijn Omega 3 vetzuren goed voor een juiste balans in de hormoonhuishouding, de huid en spelen ze een belangrijke rol bij de aanmaak van een sterk en gezond botten- en zenuwstelsel. Omega 3 vetzuren vind je voornamelijk in lijnzaadolie.

Omega 6 vetzuren
Omega 6 vetzuren dragen bij aan een gezonde huid en slijmvliezen. Een tekort aan Omega 6 kan leiden tot een slechte conditie van de huid en vacht en een verminderde werking van de gewrichten. Een overschot aan Omega 6 vetzuren kan worden omgezet tot bepaalde stoffen welke kunnen zorgen voor ontstekingsreacties in de gewrichten.

Omega 9 vetzuren
Zoals hierboven al aangegeven gaan Omega 9 vetzuren de oxidatie van Omega 3 en 6 vetzuren tegen. Tevens ondersteunt Omega 9 de huid en zorgt het voor een goede hormoonhuishouding.

Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit wat de optimale verhouding van de verschillende Omegavetzuren is. Voor nu wordt er aangenomen dat de meest gunstigste Omega 3-6-9 verhouding 2:1:1 is.

Heeft Vitamine E er ook nog iets mee te maken?

Zeker, naast Omega 9 speelt ook Vitamine E een belangrijke rol bij het tegengaan van de oxidatie van Omega 3 en 6 vetzuren. Het zorgt er dus voor dat de Omega olie al zijn goede eigenschappen behoudt.

Klinkt best oké toch, die vetjes voor je paard? Vind jij dat je paard ook wel Omegavetzuren kan gebruiken? Doe dan mee met onze vette winactie! Jij kan kans maken op HFS Omega Olie 3-6-9 en een cadeaubon van €20,- om te besteden bij HorseFitShop. Ga snel naar de Facebookpagina van Epplejeck.

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.