Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Gastblog NML Health: detoxen

Detoxen is een term die je tegenwoordig overal leest. Bij mensen hoor je er vaak iets over, maar hoe belangrijk is dit voor je paard? NML Health schrijft er een gastblog over

Ik was altijd een beetje huiverig voor detoxen bij je paard. Nu weet ik gelukkig beter. Hoe vaak hoor ik wel niet ervaringen van eigenaren van paarden met chronische klachten die na de Detox kuur in het voor- en/ of najaar enorm verbeteren. Helaas hoor ik ook nog eigenaren beweren dat hun paard het niet nodig heeft. Een dierenarts somde mij eens op met hoeveel gifstoffen onze paarden wel niet in aanraking komen: wormenkuren, entingen, medicijnen, voerwisselingen, maar zeker ook schimmels en bacteriën in voer of hooi. Ook als jouw paard nooit buitenkomt, is zijn hooi of kuil afkomstig van een weiland waar auto’s langsrijden (uitlaatgassen), of waar chemicaliën worden gebruikt op het land (of dat ernaast). Ook sloten waar paarden uit drinken hoeven niet allemaal even schoon te zijn, en de zwarte, plastic betonkuipen bevatten weekmakers. 

Wat is detoxen? 

Het immuunsysteem, de afweer tegen ziekteverwekkers, werkt het beste in een schoon lichaam. Vooral de lever en de nieren hebben er hun handen vol aan om het lichaam schoon te houden en afvalstoffen af te voeren. Deze afvalstoffen hopen zich op, waardoor de reinigende functie van de lever en de nieren achteruit gaat. Met een drainagekuur, een ander woord voor detoxen, schoon je de organen op. Hierdoor kan het immuunsysteem weer op volle kracht draaien. Een paard met insulineresistentie heeft vaak vetopslag rond de staart en bij de manen. In deze vetkwabben zitten veel afvalstoffen opgehoopt. En door deze afvalstoffen zal een paard eerder allergisch reageren op de beet van de culicoides mug. Juist bij deze dieren is detoxen erg belangrijk, liefst heel vroeg in het voorjaar. 

Hoe doe je dat? 

Wij adviseren de Detox kuur 4 tot 6 weken te geven. Begin met een lage dosering en bouw dit langzaam op. Sommige dieren zijn zo gevoelig dat je ze een lagere dosering moet geven dan op de verpakking staat. Het kan zijn dat ze een paar dagen wat slomer zijn of wat slappe mest hebben. Geef nooit een detox kuur aan een drachtig of ziek paard zonder overleg met de dierenarts!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.