Terug naar overzicht

Gastblog VITALstyle: Hoe krijgt jouw paard voldoende kruiden binnen?

woensdag, 24 februari 2021

Het gras en ruwvoer van tegenwoordig bevatten weinig kruiden, terwijl paarden echte kruideneters zijn. Paarden hebben van nature een gevarieerd rantsoen en zoeken voortdurend naar allerlei soorten grassen en kruiden. In deze blog lees je meer over het belang van kruiden voor een goede gezondheid van je paard.


Kruiden bevatten vitaminen, mineralen en fytonutriënten en zijn een belangrijk onderdeel van het rantsoen van paarden. De weilanden van tegenwoordig bevatten nog maar zo'n 3% kruiden, terwijl dit 50 jaar geleden nog 50% was! Daardoor krijgen paarden minder kruiden binnen via het gras en ruwvoer. Daarnaast is het gras vaak eenzijdig, voornamelijk Engels Raaigras. Het aanvullen van kruiden in het rantsoen is dus belangrijk. Hiermee breng je je paard in (oer)balans!

Herstel de verstoorde balans met 

De 'arme' weides van tegenwoordig voorzien paarden niet optimaal van vitaminen, mineralen en fytonutriënten (werkzame stoffen uit krijgen) die belangrijk zijn. Kruiden zijn onmisbaar, ze bevatten vezels en fytonutriënten die spijsverteringsprocessen, de afvoer van afvalstoffen en de algehele stofwisseling ondersteunen. Kruiden voeden de darmflora van paarden en zorgen voor een sterk immuunsysteem. En een sterk immuunsysteem is sterk verbonden met de darmflora.

Link tussen immuunsysteem en darmflora

Door de darmflora van paarden zo divers en natuurlijk mogelijk te voeden, wordt het immuunsysteem sterker. Tot wel 70% van alle cellen van het immuunsysteem zijn te vinden in de darmen. De cellen van het immuunsysteem communiceren daar constant met de darmflora. Zo leert het immuunsysteem wat 'normaal' is en wat 'afwijkend' en wanneer het moet reageren en wanneer niet. Hoe rijker de darmflora, hoe efficiënter (meer in balans) het immuunsysteem werkt.

OerBalans: een dagelijkse basisaanvulling 

Met deze kennis is VITALstyle (voorheen ook wel Ecostyle) OerBalans ontwikkeld, een dagelijkse basisaanvulling op het rantsoen van paarden, ter compensatie van het kruidengebrek. Deze balancer bevat vitaminen, mineralen en 'vergeten' kruiden die paarden van nature nodig hebben. Hiermee geef je je paard een gezonde basis en kun je de verstoorde balans herstellen. VITALstyle OerBalans is dé onmisbare schakel in een optimaal paardenrantsoen. Is jouw paard bijvoorbeeld gevoelig voor mok, heeft hij een verminderde weerstand, wil dat ene wondje maar niet helen of heeft hij last van andere vacht- en huidproblemen zoals zomerkriebels, moeite met verharen of houdt hij vocht vast in de benen? Dit kan allemaal te maken hebben met de stofwisseling. 

Voeradvies

VITALstyle Oerbalans (4kg) kost €39,95. Het voeradvies voor een paard (600 kg) is 80-120 gr OerBalans bij een normale belasting en 120-160 gr OerBalans bij een verhoogde belasting. Voor een pony (400-600 kg) geldt 70-90 gr bij een normale belasting en 90-120 gr Oerbalans bij een verhoogde belasting. De gebruiksduur van een supplement VITALstyle OerBalans van 4kg is bij 80 gr OerBalans per dag 50 dagen.

Goede stofwisseling en optimale weerstand

Bij dressuuramazone Kirsten Brouwer is OerBalans vaste prik voor haar paarden. ''Dit is een goede aanvulling op het voer van mijn paarden met belangrijke kruiden, vitaminen en mineralen. Het draagt bij aan de algehele weerstand. Ook ondersteunt het een goede stofwisseling. Mijn paarden zitten goed in hun vel en glanzen mooi. Sommige paarden hadden in de winter eerder soms een gevoelige, rode kootholte. De huid op de benen is met OerBalans rustiger geworden. Ik merk dat de gevoelige kootholte erger is als weerstand lager is. Met Oerbalans blijft de weerstand op peil, dus daar draagt het zeker aan bij. De paarden voelen zich super met VITALstyle Oerbalans!''

Wensenlijst Categorieën

Jouw filters

Epplejeck deelt cookies uit. Dit keer geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden voor je PC, tablet of telefoon. Hiermee zorgen wij ervoor dat de website je ingestelde gegevens en voorkeuren bewaart, zodat je niet steeds alles opnieuw hoeft in te voeren. Superhandig en je merkt er helemaal niets van. Veel plezier op onze website!