Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Woehoe, een veulen op komst!

Na even puzzelen ben je eruit, je hebt een keuze gemaakt welke van welke hengst je graag een veulen wilt. Je merrie wordt gescand en wanneer het eitje het grootst is wordt ze geïnsemineerd of natuurlijk gedekt. Het is gelukt en nu is het elf maand wachten op het veulentje. Dat klinkt lang maar het vliegt voorbij. En dan is het al zover... de uitgerekende datum komt eraan. Wat nu?


Veulen springend door weide

Wanneer de uitgerekende datum inzicht komt, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen zodat je de beste zorg kan bieden aan jouw merrie (en veulen) tijdens en na de bevalling. Een van de eerste belangrijke punten is voeding. Het is belangrijk om vanaf de negende maand je merrie een speciale brok te voeren die het ongeboren veulen alle belangrijke voedingstoffen meegeeft, de merrie in optimale conditie houdt en ondersteund in de melkgift. Pavo PodoLac is hier zeer geschikt voor, deze brok voer je vanaf de negende maand tot en met de lactatieperiode. Ook is het belangrijk dat je merrie voldoende in beweging blijft en dat ze in het laatste deel van de dracht gevaccineerd wordt tegen influenza en tetanus, hierdoor krijgt het veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest.

De merrie dient in de omgeving te staan waar ze ook zal veulenen. Hierdoor worden antistoffen gemaakt tegen de heersende ziektekiemen daar, waar het veulen dan gelijk tegen beschermd wordt. Ook geeft het rust voor de merrie om te veulenen in een omgeving die ze goed kent. Mocht ze in een box staan dan is het belangrijk dat hier voldoende stro in ligt en dat de stal goed verlicht en schoon is.

Geboortemelders

Om je merrie goed in de gaten te kunnen houden kan gebruik maken van geboortemelders. Je kan het Birth Alarm Lite 2.0 in combinatie met een anti-rolsingel gebruiken. Of ga voor het Birth Alarm Premium, dan heb je alles in één. Wanneer de merrie plat op haar zij gaat liggen wordt er gebeld naar je telefoon. Dit is een zeer betrouwbaar systeem waardoor je de mogelijkheid hebt om bij de geboorte te zijn. Wil je de ultieme controle? Dan kun je de camera Birth Alarm Wifi aanschaffen. Hierdoor kun je, waar je ook bent, even checken hoe het met je merrie gaat en kun je zelfs de bevalling opnemen!

Een mogelijkheid om de dracht te voorspellen is de PH Melk Test Strips. Met deze test strips kan je voorspellen of de geboorte binnen 24 uur in gang wordt gezet door de zuurgraad van de melk te meten. De biest die de merrie aanmaakt heeft namelijk een lagere pH- waarde, als de pH-waarde lager dan zes is zal doorgaans binnen 24 uur de geboorte in gang worden gezet.

De geboorte

Het is belangrijk om een ontsmettingsmiddel in huis te hebben om de navel van het veulen na de geboorte te ontsmetten. De staart kun je opknopen met een Cohesive bandage. Ook is het belangrijk dat je toegang hebt tot schoon water, schone handdoeken en zeep om je handen te ontsmetten wanneer je eventueel moet helpen. Daarnaast is het fijn om je telefoon helemaal opgeladen te hebben zodat je eventueel de dierenarts kan bereiken.

Tijdens de geboorte is het belangrijk je merrie met rust te laten, over het algemeen is een merrie namelijk prima in staat de geboorteklus zelf te klaren. Bij correcte ligging van het veulen wordt eerst één voorvoetje zichtbaar en daarna de andere, beide met de zool naar beneden gericht. Het hoofdje rust op de beentjes ter hoogte van de knieën. Wanneer dit niet het geval is of de merrie perst en er wordt geen vooruitgang geboekt, is het belangrijk om de dierenarts te bellen!

Wanneer het veulen is geboren en de navel is ontsmet is het belangrijk dat het veulen binnen twee uur biest krijgt van de merrie. Mocht het veulen op een of andere manier geen of onvoldoende biest krijgen is het handig om het Pavo S.O.S Kit in huis te hebben. Dit is een vervangende melk die het veulen de nodige voedings- en afweerstoffen geeft. Controleer of de nageboorte van het veulen compleet is. Mocht de nageboorte er niet binnen drie uur af zijn of niet compleet zijn moet de dierenarts worden gebeld.


Voeding en verzorging

In de eerste weken krijgt het veulen via de moedermelk voldoende voedingstoffen binnen. Wanneer het veulen 4-6 weken oud is kun je beginnen met bijvoeren van Pavo PodoStart en goede kwaliteit ruwvoer. Pavo Podostart bevat hoogwaardige eiwitten en noodzakelijke vitaminen en mineralen die een jong veulen nodig heeft. Voor de merrie is het belangrijk dat ze aan de Pavo Podolac blijft tijdens de lactatie. In enkele gevallen neemt een veulen zoveel van de merrie dat de merrie zichzelf helemaal ‘uitkleedt’ en het veulen zelf vet is. Wanneer je merrie erg afvalt tijdens de lactatiefase is het raadzaam om rond 6-8 weken Pavo Podolac te vervangen door Pavo performance. Hiermee krijgt je merrie veel energie binnen en zal de melkproductie minder worden. Hierdoor krijgt ze de kans om te herstellen. Schakel wel geleidelijk over van krachtvoer.

Wanneer je veulen vroeg in het jaar geboren wordt kan het nog erg koud zijn. Als een veulen dan nog niet heel veel bij te zetten heeft, is het belangrijk dat het veulen de energie die ze krijgt gebruikt om te groeien en niet om warm te blijven. Met een veulendeken, bied je jouw veulen warmte en kan ze volop groeien.

Het is aan te raden is om zo snel mogelijk een veulen te laten wennen aan een halster, hier heb je later alleen maar profijt van. Laat de halster van je merrie matchen met het halster van het veulen, staat super leuk op bijvoorbeeld foto's!

Wanneer je veulen is afgespeend (gemiddeld tussen de zes en acht maand) kan ze van Pavo PodoStart over op Pavo PodoGrow. In deze fase is Pavo PodoGrow een topbrok voor de ontwikkeling van een gespeend veulen tot het derde levensjaar. Het ondersteunt een evenwichtige botontwikkeling en ondersteunt de verzorging van pezen en gewrichten. De merrie kun je qua merrieblok geleidelijk afbouwen.

Wanneer je goed voorbereid bent op de komst van het veulen, kom je niet voor verassingen te staan. Bij Epplejeck kun je zowel qua voeding als verzorging terecht voor jouw merrie en veulen. Neem eens een kijkje in onze veulenshop. Op naar een mooi en succesvol veulenseizoen!

Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.