Winkelwagen
Sluiten Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Hoe help ik mijn paard te verharen?

Vliegen de haren van je paard je ook al om de oren? De tijd van het verharen is echt weer aangebroken. Verharen kan veel energie vragen van je paard of pony. In deze blog geven wij tips hoe je het beste je viervoeter hiermee kan helpen.

Paard verharen

Rond welke tijd verharen paarden?

In totaal verharen paarden twee keer in het jaar, in de zomer en winter. Vaak denken mensen dat paarden verharen omdat het kouder of warmer wordt maar niks is minder waar. Paarden verharen wanneer het overdag langer of korter licht is. In deze periode kan je paard wel wat extra energie krijgen omdat het aanmaken of het verliezen van hun vacht veel energie kost.

Tips om te helpen bij verharen

Belangrijk bij het verharen is dat de doorbloeding van de huid goed is. Door je paard (tijdelijk) voer te geven met extra vetten, mineralen en vitamine B zorg je ervoor dat de vacht van binnenuit ondersteund wordt. Voer wat eiwitrijk is zorgt namelijk voor extra energie. Dit kan krachtvoer zijn maar ook gewoon ruwvoer. Kijk ook eens naar lijnzaadolie, dit helpt niet per se bij het verharen maar zorgt voor een glanzende vacht.

Daarnaast kan je zelf een paar dingen doen om je paard een handje te helpen:

•Poetsen

Door een goede poetsbuurt zorg je ervoor dat de haren niet alleen losraken maar ook van de vacht van het paard af zijn. Gebruik bij zo’n poetsbeurt rosborstels, harde borstels of een grooming blok om losse haren te verwijderen. Poetshandschoenen en massageborstels zorgen voor een betere bloedsomloop en dat is belangrijk bij het verharen.

•Daglicht

Zoals hierboven is benoemd verharen paarden aan de hand of het overdag langer of korter licht is. Gooi je paard nu lekker naar buiten zodat paard blootgesteld wordt aan de trigger om te verharen.

•Veel beweging

Een betere doorbloeding helpt bij het verharen en dan is beweging heel belangrijk. Ga lekker trainen of maak een wandeling. Zo wordt je paard ook beter blootgesteld aan daglicht.

•Vitamine boost

Merk je dat het verharen echt veel energie kost en kan je paard een boost gebruiken? Met een vitamine spuit of brok krijgt je paard een extra boost aan vitaminen om de weerstand te ondersteunen. Zo wordt je paard weer fit en vrolijk!

Voor meer handige producten tijdens de verhaar periode bekijk onze themashop! 

Verhaar producten


Epplejeck gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). Nee geen paardenkoekjes, maar kleine (tijdelijke) bestanden zodat je voorkeuren en instellingen bewaart blijven en de website goed werkt.